Kérem Várjon!
Cikkek
Ahol mi Vincézünk
Vince-nap a Vince utcában, Pécs
zoranka
2011 January 16.

Évkezdő borkóstolót és helyi termékek bemutatóját szervezi meg Vince napján a Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter, a dél-dunántúli turisztikai társklaszterekkel és természetesen a Pécsi Borozóval együttműködésben. Január 22-én, szombaton 12 órától 21 óráig a Pécsi Kreatív Ipari Inkubátorházban található Pannon Borturisztikai Centrumban családi évindító bor- és más helyi termékek kóstolója, borosgazdák a régióból, sajt, tea, kávé, cukorka, kézművesek, gyerekprogramok, koncertek, felolvasások, és sok minden más. Higyjék el, ezen a szombaton nem lehet jobb pécsi programjuk!

Szent Vince vértanú a szőlészek, borászok védőszentje. A hagyomány szerint ezen a napon megjósolják a várható szőlőtermést. „Ha megcsordul Vince, tele lesz a pince” – tartja a mondás, vagyis, ha enyhe az idő és olvad a hó ezen a napon, akkor jó termésre számítanak. A „vincevessző” levágásával is gyakran történik jövendölés. Ennek során lemetszenek egy vesszőt a szőlőtőről. Ha a rügyek épek, az azt jelenti, hogy a tél nagyobb részét már átvészelte a szőlő, nem fagyott el, így van remény a vidám szüretre. A vesszőt később vízbe teszik, a rügyek kifakadnak, így a hajtások mennyiségéből további következtetéseket lehet levonni a szőlőtőkék állapotára vonatkozóan.

A Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter a Vince utcában kezdte meg működését, szinte kötelkesség hát, hogy Vince napját megünnepeljük. Az évindító rendezvény 12 órakor a Tüke Borház előtti szőlőskertben Vince-napi szőlőáldással indul, majd a Vince utcai Pannon Borturisztikai Centrumban folytatódik. A Vince-napi családi délutánon-estén nem csak a szőlő és a bor a főszereplő, hiszen a pécsi, szekszárdi, tolnai és villányi borok mellett helyi és kézműves termékek, koncertek, felolvasások, gyermekprogramok, foglalkoztató-sarok, a régió turisztikai klasztereinek bemutatkozása várja az érdeklődőket.

A Vince-napozásra a belépőjegy 800 forintba kerül, természetesen csak felnőtteknek (gyermekeknek, szülői kísérettel ingyenes), de a borospohár 500 forintos áron visszaváltható. A rendezvényen kóstolójegyek vásárolhatóak, amelyek minden szolgáltatónál beválthatóak.

A résztvevő pincészetek: Hetényi János Pincészete Mecseknádasd, Jackfall Bormanufaktúra Kisjakabfalva, Kovács-Harmat Pincészet Versend-Villány, Németh János Pincészete Szekszárd, Radó Pince Pécs, Sarok Pince Györköny, Szeleshát Szőlőbirtok és Pincészet Szekszárd, Vitis Pince Bonyhád, Wekler Családi Pincészet Mecseknádasd.

Társklaszterek is jönnek a rendezvényre, a Dél-Dunántúli Rendezvény és Fesztivál Turisztikai Klaszter, a Dél-Dunántúli Falusi Turizmus Klaszter, a Dél-Dunántúli Gyógy és Termál Turisztikai Klaszter és a Dél-Dunántúli Ökoturisztikai Klaszter.

Ezen felül lesz Carraro kávébemutató A kávé háza és Tóth Sándor szekszárdi barista jóvoltából, természetes gyümölcslé-bár a tolnai Gyümilé és Dunarét segítségével, teafőzési bemutató tart a tealevelek.blog.hu, krémsajtjait mutatja be a Kaba Farm, a Pécsi Borozó partner pécsi gasztroblogjainak szerzői is eljönnek némi kóstolnivalóval, ehhez kapcsolódóan várjuk a pécsi gasztrobloggereket, csatlakozzanak, jöjjenek, találkozzunk!

A Vince-nap a Vince utcában várja a gyerekeket is, lesznek gyermekirodalmi felolvasások, kézműves foglalkozások, rajzolás, de a felnőttek se maradnak ki a kultúrából, hiszen gasztroirodalom és akusztikus koncert is várja a látogatókat. Várjuk a csatlakozókat, legyenek fellépő-jelöltek vagy résztvevők, a rendezvény nyitott.

Legolvasottabb
Legfrissebb
banner
Programok
Programajánló
2021. November
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
2021. 11. 05. 18:00 - 22:00
Tóth Ferenc Pincészet Eger, 3300 Kistályai út 40.
6
7
8
9
10
11
12
13
2021. 11. 13. 17:00 - 23:00
Bock Pince Villány, Batthyány u. 15.
14
15
16
17
18
19
2021. 11. 19. 19:00 - 21:00
Pasarét Club Budapest, Budapest
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30