Kérem Várjon!
Cikkek
Akciós feltöltődés
Bort a kamrapolcra
zoranka
2012 October 02.

Az ősz a borfesztiválok időszaka, ugye. Ilyenkor akarva-akaratlan az ember némi borral tér haza. A hipermarketekben különkatalógusok kínálják a leértékelt portékát, megint csak kerül egy-két palack a bevásárlókosárba. És akkor a végén böngészi a netet és megint akciós borba botlik. A fehéreket ilyenkor gyűjtöm be – az új évjárat ígérete miatt sokan azt hiszik, hogy ezeket már nem kell venni, pedig épp most kezd a többségük igazán izgalmas lenni. Az én borrégiós fehér különkartonom így nézne ki.

Rajnai Rizling 2008 - Bősz Adrián - SzekszárdBősz Adrián Szekszárdi Rajnai Rizling 2008

Amikor Szekszárd, a fehérek mindig fejtörést okoznak. Bár az utóbbi időben akadt néhány biztató jel, azért belefuthatunk „legyen azér’ fehér is!” mottóval készített borokba. Bősz Adrián esetében a fehérek talán még közelebb állnak hozzám, mint a vörösök. Bírom a fehér kadarkáját, de még jobban a rajnai rizlingjét. Majdnem két éve írtam ezt róla: „Tisztán csillogó szín, halványzöldes árnyalatokkal. Intenzív, fajtajelleges aromatika édes olajokkal, kis petrolossággal. Húsos a korty és élénk savak vibrálnak benne. Almás-citrusos ízeit leheletnyi kesernyével zárja le. Friss, karakteres rizling, még több komplexitással és picit hosszabb lecsengéssel még egy kategóriával feljebb kerülhetne, de így is kitűnő rizling-iskolapélda.” Azóta édesebb a gyümölcs, erőteljesebb a petrol, érettebb a bor. De még mindig vállalom az akkor adott 87 pontot. Most 1690 Ft a Pannon Borboltban.


Olaszrizling 2010 Biobor - Hárs Pincészet - PécsHárs Pincészet Szajki Olaszrizling 2010

A szajki bioborászat képviseli a Pécsi borvidéket ebben a válogatásban. Én kedvelem a boraikat, van bennük rusztikusság, őszinteség, telt jókedvűség. Az olaszrizlingről egykoron ezt írtuk: „Már a színe árulkodik, a sárga néha zöldbe villan át. Hibátlan, fajtajelleges és megunhatatlan az illata. Intenzív, citrusos, ahogy ízben is, szépen formált a test, hosszú a korty, és korrektek a savak. A korty lecsúszása előtt és a kerek citrusos gyümölcsök után jön a kesernye, ez teszi igazi rizlingborrá.” Bár nem a legjobb évjáratból való, azért bőven van még benne élet. Fröccsbornak szánom, olyan mindig legyen a kamrapolcon (vagy borhűtőben), a fröccs minden időben létszükséglet. Most 990 Ft.


Olaszrizling 2011 - Riczu-Stier Pincészet - VillányRiczu-Stier Pincészet Villányi Olaszrizling 2011

És még egy olaszrizling, az első pohárral még tisztán kérem, aztán itt se bűn a szóda. Riczu Tamás érzi az olaszrizlinget, siklósi srác, ennek ott a génekben kellene lenni. Neki megvan, hozza is évről-évre megbízhatóan. „Friss, könnyed, de tartalmas. Így foglalhatjuk össze tömören. Intenzív illatában alma és körte, némi halovány virágossággal. Zamata sem okoz csalódást, üde és sok gyümölcsöt kapunk, zöldalmával és citrusokkal. Egyensúlyos, íztartós, korrekt olaszrizling, jó savérzettel és ezt megfelelően támogató alkohollal, hosszú, enyhén kesernyés lecsengéssel.” Kicsit kevesebb a gyümölcs, vagy inkább érettebbek, teltebbek, simulósabbak az ízek. És Pannon Borrégió TOP25, mégiscsak a régió legjobb öt száraz fehérbora közé került be… Most 1290 Ft.


Tramini 2011 - Tűzkő Birtok  - Tolnai borvidékTűzkő Birtok Tolnai Tramini 2011 és Tolnai Rajnai Rizling 2011

A Tűzkő-fehérek nekem hozzák azt a stabil minőséget, amit a hétköznapokban szeretnék. Amikor megbontunk egy palackot, iszunk egy pohárral, kettővel, visszatesszük a hűtőbe, másnap még éppoly friss, kedves a bor. A nyár nagy slágere a tramini volt, bekerült a TOP25-be is, de vittem magammal Adriára, a Ferenc József csatorna partjára, bátran elővettem minden borszaki előtt a hűtőből. „Az illatában gyümölcs és virág egyszerre, nem hadakozva, inkább egymást kiegészítve, nem harsány, inkább kedves. Frissító rózsavíz, rahat lokum, édes barack, nekem ennyi még pont belefér. Szájban elegáns, viszonylag karcsú, de szépen strukturált. Viszonylag jó a savszerkezete, frissen tartja, van benne lendület, három korty a pohár, erre mondják, hogy jól csúszik.” A rajnai rizling talán kevesebb figyelmet kapott, habár nekem egyre jobban tetszett. Jó savak, lendületes, könnyed bor, nem hagynám ki most sem, a rajnainak elvileg amúgy is jól áll az idő. Most a tramini 1090, a rajnai rizling 1050 Ft.


Charlotte Cuvée 2010 Biobor - Wassmann - VillányWassmann Pince Villányi Charlotte Cuvée 2010

És akkor még egy biobor, ezúttal Pécsdevecserről, ami megtévesztő neve ellenére a Villányi borvidékhez tartozó pincének ad otthont. Ralf Wassmann és Susann Hanauer Németországból érkeztek, és telepedtek le itt. Amit hivatalosan a borról tudni lehet: „Bio termesztésű chardonnay és olaszrizling szőlőfajtákból készült különleges cuvée. Nevét Charlotte nagynéniről kapta, akinek a 80. születésnapját ezzel a borral ünnepelte a Wassmann család. 20-25 éves tőkékről szüretelték októberben, acélhordóban, majd használt (4 éves) barrique hordóban érlelődött 3 hónapon át.” Érdekes, izgalmas illatok, grapefruit, méz, dinnye, még mindig jó savak tartják lendületben. Nekem inkább vacsora mellé esne jól, én akár rák vagy kagyló mellé is el tudnám képzelni. Most 1.490 Ft

Egy karton jó déli fehér, összesen 7600 forintért. A kínálatban van még fehér, én ezeket bogarásztam össze, kóstoltam már mindegyiket, bátran veszek webshopból is. Bár Magyarországon a borvásárlások mindössze 1 százaléka zajlik még csak interneten, és magamon is érzem olykor a bizonytalanságot, ha ismerem a borokat, vagy a termelőt, vagy megbízható forrás ajánlotta, akkor nem hiszem, hogy többet kockáztatnék vele, mintha hiperben venném meg.