Kérem Várjon!
Cikkek
Baranya Íze
Gasztroklub a WineSpirationben
Bernáth Péter
2013 December 02.

Ötödik állomását tartotta november 29-én a (teljes nevét már csak a rend és poén kedvééért is felsoroljuk) Magyarország-Horvátország IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretén belül megvalósuló “Coolin” pályázat Gasztro Klubja, ami valójában egy családias, hangulatos, gasztrobeszélgetés szokott lenni. Ezúttal egy igen szimpatikus házaspár, Boczné Lakatos Vanda és Bocz Csaba mutatták be családi vállalkozásukat, a Baranya Ízét. A hat állomásos sorozat utolsó előtti előadása ismét a WineSpiration üvegházában kapott helyet.

Boczék nem bíztak semmit a véletlenre, két nagy rekesszel érkeztek, amelyek telis-tele voltak finomabbnál finomabb portékákkal, lelkes kis gasztro-csapatunk csak győzte kapkodni a fejét. Szörpök, lekvárok, szószok, krémek, gyorslevesek vagy éppen mézes dió, de ne szaladjunk ennyire előre. Bemutatkozás közben megtudtuk, hogy Csaba Sásdról, míg Vanda Szentlászlóról származik, így ebből a „Baranya-háromszögből” hozták magukkal azokat az értékeket, ízeket Pécsre, amelyek a termékeikben is visszaköszönnek. Vállalkozásuk neve is ebből eredeztethető.

Vannak erdeik, földjeik, a felhasznált alapanyagokat kizárólag innen szerzik be. Ezek feldolgozásakor nem használnak semmilyen vegyszert vagy adalékanyagot, dunsztolással, aszalással, esetleg fagyasztással tartósítnak legtöbbször, igaz a tartósítás időtartama így rövidebb lehet. Ez vállalható kompromisszum akkor, ha cserébe tudjuk, hogy mit eszünk. Kistermelőként nem rendelkeznek állandó készlettel, mindig annyi termék van, amennyi az adott évben termett. Mint mondják, a helyi termékek egészséges elkészítése és forgalmazása nemcsak üzlet, hanem egyfajta szemléletmód is; több civil szervezetben és zöld projektben is tevékenykednek.

A legkisebbtől a legnagyobbig, az üvegcsék, üvegek tartalma is kikerül aztán az asztalunkra, kóstolunk is becsülettel. A szörpök közül talán a levendula és a rózsa a legkülönlegesebb, nagyanyáink csipkebogyó íze pedig a legismerősebb. Persze csipegetünk is innen-onnan, az édesszájúaknak sárgabaracklekvár, a savanyúbbaknak paradicsomos grillszósz dukál.

Érdekes és érdemes kezdeményezés – különösen a Mecsek környékén – a medvehagyma különböző elkészítési és felhasználási módjain kísérletezni. A Baranya Íze többek között olajat, pestot, krémet és krémlevest is készít medvehagymából, de a korcsolyának szánt medvehagymás szárazsütemény is osztatlan sikert aratott a gasztro-est résztvevői között. Mindenestre nehéz kiemelni bármit is a termékek közül, legszívesebben vinnénk mindenből egyet-egyet. Vagy talán többet is.

Ha a kedves olvasók is kedvet kaptak esetleg csemegézni, akkor szombatonként a Búza téri piacon, a péntek délutáni Tüke piacokon esetleg a Csinos Presszóban megtartott Aszpik piacokon találkozhatnak Bocz Csabával és Vandával, de akár az interneten is utánajárhatunk, a Baranya Íze facebook oldalán vagy a Házhoz Piac weboldalán.

Legolvasottabb
banner
Programajánló
2021. December
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
1
2
3
2021. 12. 03. 18:00 - 21:00
Tóth Ferenc Pincészet Eger, 3300 Kistályai út 40.
4
2021. 12. 04. 14:00 - 20:00
Magtár Látogatóközpont Pécs, Pécs, Dóm tér
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31