Kérem Várjon!
Hírek
Bebogyózva
Bernáth Péter
2013 October 25.

Kilencedik alkalommal hirdette meg a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet a Bogyólé borcímke pályázatát, amellyel ifjú pécsi művészeknek biztosítanak lehetőséget a pincészet újborának, a Bogyólé címkéjének megtervezésére. Az utóbbi évekre már hagyománnyá váló versenyben a legjobbnak ítélt pályamű mintegy 20 ezer palackra kerül fel, ezzel akár országos ismertséget is biztosítva tervezőjének. A pályázat eredményét október 24-én délután hirdették ki a Zsolnay Kulturális Negyed Re:public Galériájában.

A szokatlanul kellemes, ősz eleji időjárás minden bizonnyal csak növelte az érdeklődést az esemény iránt, talán ennek is volt köszönhető, hogy gyakorlatilag lépni is alig lehetett pár perccel kezdés előtt a kicsiny Re:public Galériában. Doboviczki Attila galerista köszöntötte az egybegyűlteket, majd dr. Lakner Tamás a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának dékánja oldotta a feszült várakozást néhány humor-bonbonnal, s végül Debreczeni Mónika a Vylyan birtokigazgatója hirdette ki a pályázat nyertesét illetve díjazottait.

Különdíj: Godó Kitti – PTE Művészeti Kar, Tervezőgrafika szak

3. helyezett: Boncz Boglárka Rebeka – PTE Művészeti Kar

2. helyezett: Juhász Katinka – PTE Művészeti Kar, Tervezőgrafika szak

1. helyezett: Lizom Dávid – PTE Művészeti Kar, Tervezőgrafika szak

                                                                                                                  Fotók: Wéber Tamás

A pécsi Tervezőgrafika szakirány tehát tarolt a versenyben, eközben „Le Bogyólé est arrivé!”, azaz az új Bogyólé megérkezett, így a díjátadó végeztével már csak a kóstolás maradt hátra; a győztes címkével ellátott palackok tucatjait bontották meg – és természetesen fogyasztották is el a vendégek. A 2013-as Bogyólé a várakozásoknak megfelelően rendkívül könnyed bor, sok gyümölccsel a szánkban, kis puncsos beütéssel, emellett veszélyesen itatós is, észrevétlenül el tud fogyni három-négy pohár is belőle néhány perc alatt.

A Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet kilencedik Bogyólé pályázata és eredményhirdetése ismét nagy sikernek bizonyult, nagyon várjuk már a jubileumi tízediket is. A Zsolnay Kulturális Negyed Re:public Galériájában a legjobb beérkezett pályaművek – a díjazottakkal együtt – november 5-ig kiállítás keretében tekinthetők meg.


A villányi Bogyólé a francia Beaujolais Nouveau [bozsolé] borkészítési hagyományait követi, azaz a leszedett fürtöket egyből az erjesztőtartályba rakják, s itt ún. szén-dioxidos macerációval kiszorítják az oxigént, ami lehetővé teszi, hogy a szőlőbogyókon belül induljon meg az erjedés, s így gyakorlatilag idővel kirobbannak az ízek a gyümölcsből. Innen a találó elnevezés is. Az eljárás gyorsasága miatt, már október végén – november elején palackozható az elkészült Bogyólé.