Kérem Várjon!
Cikkek
Bio, szőlő, bor
Wassmann-kóstoló az IH-ban
zoranka
2009 November 17.

Tegnap este a pécsi ifjúsági Házban szokásos összejövetelét tartotta a borklub, telt ház, majd’ ötven érdeklődő előtt (köztük örömteli módon sok új arc is) mutatkozott be a pécsdevecseri Wassmann Bioborászat. Írtunk mi már róluk, többször is, de hát most a teljes 2007-es sort kóstolhattuk meg, egy kis meglepetéssel kiegészítve. Rövid jelentés.

A bioborkészítés rejtelmeit hirdette közelebb hozni az IH borklug tagságához az a program, amelyen Susann Hanauer és Ralf Wassmann, egy kedves, majd’ tíz éve Pécsdevecserre költözött német pár borait lehetett megkóstolni. Magyarországon még mindig van némi hitetlenkedő felhangja a bio előtaggal kezdődő tevékenységeknek és termékeknek, ezt ezekkel a borokkal azért sikerült némileg oldani. A pincészet nemrégiben megújította a teljes arculatát, új címkék, új kiadvány és új weboldal készült el, innen lehet bővebben is tájékozódni vagy akár bort rendelni, mert azért ezekhez a kézműves termékekhez máshogy még nem egyszerű hozzájutni. Pécsett a Gála Borházban lehet megvásárolni őket, és a Pezsgőházban is szerepelnek már a borlapon. Kis léptek, de Wassmannék nem hátrálnak, hiszen a természetes szőlőművelés és borkészítés meghonosítása és elterjesztése létfontosságú. Víziójukban a Villányi borvidéket bioborvidékként álmodták meg - legyen így, jobb lenne természetnek, embernek. Pár szó a bemutatott, kóstolt borokról.

Villányi Olaszrizling 2004

Elsőre nagyon rajnai rizlinges, érett illatok. Kis petrolosság, gazdag zamatok. Elég hosszú még mindig a korty, szép savak tartják a bort, érezni a kort, de még az erőt is. Kevés gyümölcs maradt meg, körte és alma, a korty lecsengésben vékonyodik, szép volt. 80-82 pont.

Villányi Olaszrizling 2007

Élénk, friss illattal nyit. Fehér gyümölcsök, alma leginkább, és hárs. Szájban sok citrust találunk, ráerősít a savas feelingre, de nem zavaróan. Alma és zöldalma intenzivitása. Nem túl nagy testű, de mindenképpen arányos, rizlinges karakterű bor. 81-83 pont.

Villányi Charlotte Cuvée 2007

Fele-fele arányban olaszrizling és chardonnay. Sok alma, némi birs és fűszerként újfahordós vaníliásság. Szép savgerinc, zamatban is jól, de nem túlzóan érezni a barrique aromákat. Barack, kis vajassággal. A végén egy kis kesernye, az előző évjárathoz hasonlóan, ami visszafogja a szép ívű kortyot. 82-84 pont.

Villányi Portugieser 2007

Szűretlen, derítetlen oportó. Illata már nem a legfrissebb, legintenzívebb, de van benne friss gyümölcs még mindig. Utóízben meg a legerőteljesebben a natúr meggylé jön. Közte van test is, nem túl vastag, nem túl vékony. Némi hordó is lehet benne. A szokottnál erőteljesebb, hosszabb életre tervezett portugieser. 81-83 pont.

Szekszárdi Kékfrankos 2007

Báta környéki biodinamikus szőlőből készült bor. Kicsit visszafogott, piros gyümölcsös illattal indít. Szekszárdias savak, szép hordóhasználattal kerekítve, kicsit talán keskeny sávon mozog, de azt bejárja. Jóivású kékfrankos, még érlelhető állapotban. 82-84 pont.

Villányi Mundia Cuvée 2007

Kétharmada merlot, a többi kékfrankos, villányi. Illatban ez is zártabb, és lassabban nyílik, türelem kell hozzájuk. Kortyban a legrétegesebb, füstös szilva és meggy dominál benne, de van hozzá krémesség és elegáns textúra. Könnyed házasítás, szép arányokkal. Lehetne talán egy kicsit hosszabb. 83-85 pont.

banner
Programok
Programajánló
2022. Május
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
2022. 05. 06. 15:00 - 19:00
Zsolnay Negyed Pécs, Zsolnay Vilmos utca 37
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31