Kérem Várjon!
Cikkek
Bodri@Fabro
Szomszédolós borvacsora Pakson
szaboberni
2014 April 14.

Két borvidék két kiemelkedő borásza, dr. Bodri István és Kovács Sándor fogott össze és rendezett közös borvacsora estet Pakson, a Fabro Pincében. Valódi gasztronómiai élményben volt részük a vendégeknek, hiszen a változatos fogások felvonultatása jól illusztrálta a magyar konyha sokszínűségét, mellyel a színes borpaletta tökéletes összhangot alkotott és rendkívüli harmóniát sugárzott. 

Megérkezésünket követően fogadó ételként pirítóson tálalt lecsó várt minket szardellával és pisztáciával megbolondítva, hozzá pedig a kellemesen friss és gyümölcsös 2013-as Bodri Rozi. Következett a hideg előétel, kacsamáj terrine füstölt pisztránggal. A hal és kacsa duettjét natúr körtezselé és édes paradicsomlekvár tette kerek egésszé. A hozzá kínált bor Fabróék Sillere volt. Pakson egy borvacsora már elképzelhetetlen lenne e bor nélkül, hiszen mégiscsak a siller fővárosában vendégeskedünk. A Fabro-bor modern technológiával készült, kékfrankos és zweigelt fajták házasításából, 18 órát héjon erjesztve, reduktív módon. Szép gyümölcsök, fűszeresség és 13%-os alkohol jellemzik.

                                                                                                                   Fotók: Kovács Viktor

Bodriék 2011-es Olaszrizlingje remek párosnak bizonyult a bárányos zellerkrémlevessel, melyet kolbászmorzsával tálaltak. Acéltartályban erjesztett, majd elsőtöltésű 500 literes fahordóban érlelt bor, tömény illattal és nagy testtel. A pohárban citrus, méz és vajkaramella hármasa. Kell-e mondani, hogy a kolbászmorzsák és a bor hordós érleléséből fakadó pici füstös jelleg milyen tökéletes összhangot mutattak egymással?

Köztes ételként a mai trendeknek megfelelő naturális ízvilágú fogasfilét kínálták vermutos tárkonymártással, zöldborsó pürével és cékla habcsókkal. A poharakba a 2013-as Fabro Sár-Don-É került. Világos citromszín, alacsony sav, vékony test és visszafogott alkohol jellemzi. Fűszeres és könnyed chardonnay, citrusos-almás jegyekkel. Friss és ropogós.

A főétel, ami lassan párolt marhanyak volt kelkáposzta főzelékkel, pirított marhanyelvvel, valamint szarvasgombás csicsókával, két egymástól teljesen eltérő merlot-val került tálalásra. Fabróék 2011-ese a mediterrán stílust képviseli, 14% alkohollal, kellemes érett gyümölcsökkel, pici csokoládéval és kakaóval. Bodriék merlot válogatása a Gurovica-dűlőből, egy 18 hónapos francia hordós érlelésű, hatalmas testtel bíró bor. Mély és elegáns, szép komplexitást mutat, sok-sok meggyel, valamint vanília és csokoládé ízjegyekkel, kortyvégi kávéval.

Desszertként egy újrakomponált sajttorta került - kivételesen itt is mondhatjuk, hogy - a poharakba. Ropogós piskóta, mascarpone és túró elegye, citrom helyett sóskával ízesítve, a tetején ghánai csokoládégyönggyel díszítve. Következtek az édes borok: az Érintés és a Bodritis. Fabróék édesbora tavaly került először palackba, egy cserszegiből készült gyöngyöző bor, igazi lányok kedvence. Reduktív módon acéltartályban készült, 40 gramm maradékcukorral. Bodriék szinte mazsolaszerű termést szüreteltek olaszrizlingjükből. 13% alkohollal és 90 gramm maradékcukorral egy aszús jellegeket mutató bort kóstolhattunk, tiszta akácméz illattal, kellemes édességgel és krémességgel.

Búcsúzóul a két pincészet csúcsbora zárta az estét. Fabroék Atom Cuvée-re keresztelt házasításában a 40% cabernet sauvignon dominál, melyet 30-30%-ban kékfrankos és merlot egészít ki. 14% alkohol, kedves gyümölcsösség jellemzi, ahol főként az aszaltszilva dominál és némi csokoládé. Komplex és érett. Bodriék csúcsbora, a 2008-as Optimus QV: cabernet franc, cabernet sauvignon és merlot házasítás. Tömör, igazán nagy bor, vastag karakterrel és nagy komplexitással. Illatában lekvárosság, ízében piros és fekete bogyós gyümölcsök, fűszeresség, étcsokoládé jelenik meg. A szánkban hosszan időzik, szinte ráül a nyelvre.

A Fabro Pincészet vendégátásának színvonala és kedves vendégszeretete most is várakozáson felüli volt, a kitűnő borairól híres Bodri Pincészet, Makk Norbert ételkölteményei, valamint Lentár Balázs egészestés gitárjátéka pedig kétségkívül feledhetetlenné tették számunkra az estét.