Kérem Várjon!
Hírek
De hol van a furmint?
Bernáth Péter
2013 December 16.

Fesztivál, fesztivál hátán, ezúttal Ljubljana és Zágráb a helyszín, bio- és biodinamikus borok a téma. A II. Grand Label Karakterre fesztivált november 30-án és december 1-én rendezték meg, régiónk is képviseltette magát, a Wassmann bormanufaktúra boraik népszerűsítése mellett „helyszíni tudósítónk” szerepébe is belebújt. Tapasztalatok elsőkézből, Susann Hanauertől.

                                                                                                Fotók: suhiucasi.blogspot.com

Hát igen. Közép-Európának saját fesztiválja van a bio- és biodinamikus borok termelőinek, Marko Kovač főszervező második alkalommal (tavalyi beszámolónk itt) toborozta össze a bio- biodinamikus, narancsboros, természetes boros, a némileg eltérő szemléletű borászkodást folytatókat: a környező országokból voltak a legtöbben, de jöttek a nyugati végekről is. Franciák, osztrákok, szlovének, olaszok, horvátok és más nemzetek. És idén először magyarországi szereplők is.

A nevezésnek természetesen voltak feltételei: nem szabad vegyszereket használni a szőlőterületeken és a pincében, kizárólag természetes erjesztéssel, jó minősítésű borokat kell előállítaniuk a borászoknak, akiknek egyben tulajdonosoknak is kell lenniük. Természetesen csak a biodinamikus vagy bio minősítésű borok jöhetnek szóba.

Ezeknek a feltételeknek bőven megfelelt a bormanufaktúra, és a fesztiválra „magukkal rántották" a Terra Hungaricásokat is. Susann csak a legjobb jelzőkkel tudta illetni a szervezők munkáját, igazán kitettek magukért. „Első este pénteken a szervezők egy közös vacsorával készültek, szinte az összes kiállító borásszal találkozhattunk és megismerkedhettünk előre. A párom, Ralf szerint rengeteget lehetett itt tanulni a külföldi kollégáktól, egy élmény volt! Innen busszal szállítottak minket Ljubljanába, majd később vissza Zágrábba, minden remekül ment a két nap alatt.

Mindkét helyszínen teltház volt, a szervezők tájékoztatása szerint ez nagyjából 400-400 embert jelent egy-egy napra lebontva. Van még mit tanulnunk borkultúra terén a szomszédoktól. „És a többsége értett is hozzá! – folytatja Susann. „Belekérdeztek szakmai dolgokba, érdeklődtek, kóstoltak, izgalmas volt! Öt tételt vittünk ki, a 2009-es Mundia Cuvée-t, 2011-ből a kékfrankost és egy cabernet házasítást – mindegyik ízlett az embereknek – valamint a már biodinamikus-évjárathoz tartozó 2012-es portugieserünket és olaszrizlingünket. Mondjuk ez utóbbi kettőnél néhány alkalommal győzködni kellett az embereket, hogy bátran kóstolják meg, mert – különösen a horvátoknál és a szlovéneknél – ez a két fajta egyértelműen az asztali bor kategóriájába tartozik még. Kóstolás után persze már más volt a véleményük!"

A rengeteg érdeklődő mellett Susannéknak a szomszédok kóstolására is maradt idejük, sok szép tétellel találkoztak, nehéz lenne kiemelni egyet is, minden ország becsülettel helytállt – persze a franciák általában fél lépéssel mindig előrébb járnak. De tanulni mindig lehet, és kell is, erre tökéletesen alkalmas volt II. Grand Label Karakterre fesztivál, és talán azt is sikerült elérni, hogy legközelebb ne kérdezgessék majd egy villányi borvidékről érkező termelőtől, hogy miért nem hoztak furmintot.


Legolvasottabb
Legfrissebb