Legalábbis a CMB szerint. A világ egyik legfontosabb borversenyének fehér/vörös etapját idén a kínai Yinchuanban rendezték meg.
Fotók: Ercsey Dániel
Emlékeztek még az Oszvald Pincére a Somlón? Nos, én igen. Szerintem a Kancellár Birtok borászával, László Zsolttal is ott találkoztam először. Oszvald Lajos aztán borászostól, szőlővel együtt eladta a pincét 2014-ben Horváth Ferencnek, aki hulladékgazdálkodással keresi meg a kenyérre valót, ergo a borászattal nincs más célja, mint nemes egyszerűséggel világhírű pincét faragni a Kancellár Birtokból. Úgy tűnik jó úton halad!
A 2014-ben meglévő 11 hektár mára 25-re bővült, van új feldolgozó, elkészült a vinotéka és egy étterem épülete (hamarosan nyitnak a Somlón), és tervben van egy pince mögé épülő hotel is. Sokat invesztáltak a gépesítésbe, drónokkal permeteznek és a krónikus munkaerőhiány miatt augusztusban érkezik a Somló első hipermodern szüretelőkombájnja.
„Annyira nehéz embert találni, hogy az hihetetlen. Végül kiszámoltuk, hogy az Irsait nálunk 20 ember kilenc nap alatt szedi le, és ez 5 millió forintunkba kerül. A gép egyetlen hajnal alatt megcsinálja és attól sem kell tartanunk, hogy valaki ránk ígér a szüretelőknek és a plusz 10 forint miatt másnap már nem jönnek.“
Miután sávosan palackoznak és sok borukat csak 3-4 évesen hozzák fogalomba, átlagosan 80.000 palack jön ki évente a pincéből, de ez hamarosan bővülni fog. A Somlón hagyományosnak számító fajták mellett (furmint, hárslevelű, juhfark) vagy Cserszegi Fűszeres (a tramini helyett), Irsai Olivér, sauvignon blanc, kékfrankos és cabernet franc. A mostani 25 hektárral a Kreinbacher és a Tornai mögött már a harmadik legnagyobb szereplők a hegyen, és az értékesítéssel sincsen gondjuk, mert a tulajdonos érdekeltségi körébe több hotel és étterem is tartozik, ahol szépen fogy a bor.
Borpárlatot is készítenek, a céljuk az volt, hogy kiderítsék, képesek-e ilyen eljárással a japán whiskyhez hasonló ízvilágot elérni. Az évi 1600 palackot 3 hónap alatt szokták elkapkodni, úgy tűnik a piac azt még a boraiknál is jobban szereti.
Tavaly a Decanteren a 19-es furmintjuk lett aranyérmes, az nemcsak kipucolta a pincét, de ennek a farvizén a 20-as és a 21-es évjáratot is eladták, úgyhogy nagyon kíváncsiak, hogy mi lesz a hatása ennek a CMB-s eredménynek! (Amihez meg kell nézni a videót. Mármint ahhoz, hogy kiderüljön, melyik boruk nyert.)
- Néha egy kicsit le kell csavarnunk a hegyet a borban (a cuvée-ben) hogy jobban tetsszen az embereknek. Hogy kevésbé legyen somlói. Ezt az ásványosságot már nem szokták érteni - mesélte Bertalan Gyula, a kereskedelmi igazgató. Reméljük ez a díj meggyőzi őket arról, hogy a hegy is megérdemli az aranyérmet, nem csak a fogyasztók!
Olaszrizling narancsbor (500l plexis fahordó, 5 hét héjon) 2024
Közepes óarany szín. Illatában fűszerek, puncs, pemetefű, édeskés felhang, kicsi alkoholédesség. Nagy test, élénk savak, pici reszelt alma, almás savak, kesernye, feszes tanninok. Szépen támasztják a kortyot. A lecsengése közepes, szénás, gyógynövényes, farkasalmás, citromos, zöldalmás. 85/100 pont
Olaszrilzing 2023 hordóminta
Közepes óarany szín. Illatában édes fűszerek, vanília, szegfűszeg, puncs. Kóstolva nagy test, kerek de szép savak, pici petrol, virágpor, kő, kőpor. Az alkohol kicsit kilóg. A kortyban édes gyümölcsök aszalványok, puncs, vanília, hordófűszer. A lecsengése nagyon hosszú. 89/100 pont
SomlAI 2021
Közepes arany szín. Illatában szép köves somlóiság, ázott kő, mediterrán fűszercsokor, sós citrom, kis fehér virág, virágpor, méz, de közben csontszáraz. Kóstolva közepes test, lendületes savak, pici co2, sós citrom, vibrálás, mézes-virágporos karakter, körte és füge. Lendületes, vibráló, bizsergetően hosszú. 94/100 pont
Juhfark 2004
Közepesnél mélyebb arany szín. Dióolaj és mandarin, narancshéj és bazaltos ásványosság az illatban, kaporral és méhviasszal. Kóstolva nagy test, pici co2, sós citrom, lendületes savak, élénk, vibráló, végtelen. Wow! Áll mint a cövek, és ezek a savak, ez a füstös-bazaltos ásványosság! 91/100 pont