Kérem Várjon!
Cikkek
Felettem erdő, alattam város
Egy bor: Pécsi Egyetemi Borbirtok Summa Pinot Noir 2019 (Pécs)
Győrffy Zoltán
2020 December 03.
A "summa" latin kifejezés, mely összeget, csúcsot és teljességet jelent. A Pécsi Egyetemi Borbirtok (leánykori nevén PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet) egy új brand, amely az elmúlt évek során teljesen megújított kutatós választékot egy magasabb szintre pozicionálja, elsősorban minőségben. Láttuk, hogy mind a fehérek, mind a vörösök esetében változott a kínálat, változott a minőség, változott a megjelenés (bár éppen szinte teljes arculatváltást is hozhat a jövő esztendő eleje).

A Summa-sorozat a csúcssorozat, amelyből először a 2017-es merlot, majd a 2017-es cabernet sauvignon jelent meg, gyors népszerűséget szerezve a közönség soraiban is, a temérdek aranyérem mellé. A legújabb, idén karácsony előtt piacra dobott Summa egy pinot noir, ez viszont már a 2019-es évjáratból érkezik.

Amit a címke elárul: a pinot noir a kutatóintézeti birtok legmagasabban fekvő területeiről, 200 méter tengerszint feletti magasságból származik. Nyílt kádas erjesztéssel készült, melyet 6 hónap érlelés követett magyar, francia és amerikai tölgyfahordókban. A palackba a legkiválóbb hordók kerültek házasításra.

Színre van benne vörös és fekete, de megvan benne a légiesség is, az áttetszőség, a pinot noirokra jellemző könnyed elegancia, ahogy a pohárban körbepörög. Illatban elsőre fűszeresség, aztán ahogy szellőzik, egyre több gyümölcs. Málna és laskagomba. Némi bors és vanília. Kortyban nincs túlzó tanninérzet, de az alkohol jön, pedig elvileg csak 12 és fél. Az aromatika az illatra hajaz, málna, bors, erdei gomba-tapenade, némi hordófűszer és jó savak. Érett, de nincs lepunnyadva, ami egész pozitív. Karaterre, hangulatában azért inkább déli, mint északi, szép hordóhasználattal, érett gyümölccsel. 

Összességében egy nagyon fiatal bor, ami pécsi vörösborként most is nagyon izgalmas, pinot noirként is értelmezhető, ráadásul van benne több éves potenciál. Jelen állapotában 89 pont.