Kérem Várjon!
Cikkek
Hosszúhetényi monitoring 2.
Horvát borszemle, ráadással
zoranka
2014 February 04.

A Pannon Borboltos srácokkal kóstoltunk horvát borokat Szabó Zoli hosszúhetényi pincéjében. A fehérek nagyon korrekt sort mutattak be az este első felében, ha valamit nem vettünk be, inkább azért volt, mert az adott fajtából volt már jobb, vagy mert a világfajtáknál magasabbra tettük a lécet. De tegyük hozzá, nem volt egyik bor sem hibás, vagy nagyon gyenge. Aztán jöttek a vörösök és máris jobban szórt a csapat. A plavac mali markáns karaktere nem mindenkinek volt nyerő, de voltak dugó-gondok és más problémáink is - bár kevesebb bor volt, de hosszabb ideig vitáztunk el felettük, rajtuk. Hét bor jutott át a rostán.

Korak Pinot Crni 2011 (Plešivica)

A Plešivica-hegység lankáin találjuk talán a leginkább hűvös stílusú horvát pinot noirokat. Illatban elég intenzív, meggyes, pikáns, a háttérbe húzódó erdei gombák illata és némi diszkrét lakk. Kortyban jó arányok, jó gyümölcs, érett, jó áramvezetésű bor. Korrekt, sármos pinot noir. 84-85 pont, ***+.

Matošević Grimalda crna 2009 (Isztria)

Az isztriai borászat csúcsvörösbora a világfajtákat képviselő merlot (85%) és az autochton fajta, a teran (15%) házasítása. Francia allier/troncais hordókban érlelték 15 hónapig. Ami a fűszeres illatban jelentkezik is. Nem tolakodó, de határozott kakaó és tejkaramella, piros és fekete gyümölcsök, némi hűvös mineralitás, mediterrán zöldfűszerek, de jön a narancshéj és egy kis édeskesernye, ez utóbbi inkább kortyban érzékelhető, ahol izmos savak és szépre fésült tanninok éltetik. Elég komplex, elég testes, elég hosszú. 87 pont, ****.

                                                     Pavo Miličić tölt szerzőnknek (Fotó: Ivana Tepeš-Galić)

Miličić Plavac 2011 (Dalmácia, Pelješac)

A Pelješac-félsziget, de alapvetően Dalmácia meghatározó fajtája a plavac mali. Ellenáll a szárazságnak, ennek köszönhetően maradt fenn olyan helyeken, ahol minden csepp nedvesség kincset ér, és ahol kíméletlenül süt a nap. A plavac mali egyik őse a crljenak kaštelanski (más nevén zinfandel vagy primitivo), a másik pedig a dobričić nevű, egyedül Šolta szigetén fennmaradt fajta. Jellegzetes stílusú bor készül belőle, ez az alap plavac érett, telt már illatban is, ahogy kortyban is. Némi gumi bukkan fel, délies fűszeresség és érett szeder, feketeáfonya, meggy. Érzetre van benne némi szárító, tanninos jelleg. 83 pont, ***.

Skaramuča Dingač 2009 (Dalmácia, Pelješac)

A plavac malinak sok kiemelt termőhelye van, a Dingač dűlő volt az első eredetvédett szőlőterület a régi Jugoszláviában, még a hatvanas években tették védetté. Hihetetlen nehezen művelhető, déli fekvésű domboldal, ami a tengerbe omlik, nem lehet csodálkozni azon, hogy mennyire érett, vastag alapanyagok származnak onnan. Érett bogyós gyümölcsök, vanília, szegfűszeg, majd vastag test, édes bogyós gyümölcsök, itt is felbukkan kis gumi, de mellette telt, krémes a korty, sem a magas alkohol, sem a jelentős tannin nem feszíti szét a struktúrát. 86 pont, ****.

Miličić Dingač 2009 (Dalmácia, Pelješac)

A plavac mali ültetvények a Dingač-dűlőben hihetetlen látványt nyújtanak, felettünk a hegy, alattunk a tenger és szőlőtőkék ezrei. A Miličić pincészet bora a megszokottnál picit hűvösebb illattal nyit, érett szilva, menta és dohány, némi bőr, ugyanakkor némi csokoládé bukkan fel benne. Kortyban sok gyümölcs, sok hordófűszer, vastag tannin, korrekt savak. Izgalmas, tiszta, cseppet sem tompa, inkább bársonyos, van benne érlelési potenciál is bőven. 87 pont, ****.

                                                                                           Dingač (Fotó: Ivana Tepeš-Galić)

Korta Katarina Confidential Plavac Mali 2007 (Dalmácia, Pelješac)

A pincészet úgymond alap plavac mali tételének hordóiból készült ez a nagykereskedői válogatás. Egy sokkal modernebb kivitelezésű bor, de nem hazudtolja meg a fajtát vagy a termőhelyet. Gazdag, izgalmas, sötét, tömény, játékos, vastag. Tiszta illatok, érett gyümölcsök, no meg szárított füge, aszalt szilva és áfonya, de felbukkannak a mediterrán fűszernövények is. Sok tannin van kortyban, de érett, kerek, édeskék tannin. Némi csokoládé, finom dohány, őrölt kávé. És a zárásban meg határozott sós érzetű mineralitással köszön el. Érlelhető, hosszú kifutású bor. 89-90 pont, ****+.

Baković Plavac Murvica 2006 (Dalmácia, Brač sziget)

Brač szigete sokáig nem tartozott az élbolyhoz, boros tekintetben, de az utóbbi tíz évben a Murvica, elsősorban a Baković pincészetnek köszönhetően, a kiemelt dűlők sorába emelkedett. Izgalmas érettség van ebben a borban, hihetetlen gazdag illatok, a zsályás-viaszos ásványosságtól a szentjánoskenyeres-meggyes gyümölcsösségig, a fügétől a kakukkfűig, a virágportól a sós tengerben áztatott kövek illatáig. No meg a klasszikus, nekünk olykor szokatlan bőrös-bakelites jegyek sem maradnak el. A korty is ilyen, érett, de élő, markáns, de egyensúlyos. Van benne elegancia, egyediség, de hosszas levegőztetést igényel a kibontakozáshoz. 86 pont, ****.

Az este folyamán természetesen volt még žgvacet is, isztriai módra, pincelátogatás Szabó Zoli vendéglátónk pincéjének titkait kutatva és hazabuszozás-autózás a havas-fagyos utakon Pécsre. Izgalmas, hasznos, élvezetes este volt, köszönjük mindenkinek, aki részt vett benne!