Kérem Várjon!
Cikkek
Kellenek a felfedezések
Borszeminárium a Pécsiközgázon: Mecseknádasd
zoranka & KBD
2014 October 21.

A Pécsiközgázon szervezett borszemináriumok október előadását Hetényi János tartotta, viszont ezúttal nem elsősorban a Hetényi Pincészet borait hozta el, hanem a mecseknádasdi borbaráti társaság tagjainak boraiból kaptunk válogatást. Nem is nyolc bort, hanem tizenhármat, feszített volt a tempó, de cserébe felfedezhettük a rejtőzködő borfalut.

A fókuszban tehát Mecseknádasd, a település, amely ma is az egyik legdinamikusabb boréletet tudhatja a magáénak, és erről szerencsére a falu határain túl is egyre többen tudnak. Az ország egyik legnagyobb borversenyét szervezik (magyarországi németek országos borversenye), szinte minden hónapra jut egy fesztivál, nyitott pince nap, koncert vagy valami apropó, ami miatt megfordul a zárban a pince kulcsa és a borturista is bekukkanthat. Hogy mit találni? Erről tanúskodik a következő 13 bor, a leírásokat KBD követte el.

Sós András Rizlingszilváni 2013

Illatában egy szappanosság jelenik meg a savhiányra utalva, ami kortyban be is bizonyosodik. Citrusosság jellemző ízérzetben. Korrekt bevezető tétel.

Arnold János Chardonnay 2013

Láthatóan komplexebb, vastagabb anyag. Illatában glicerinédesség jelentkezik asz aszalt barackos-ringlószilvás illat mellet. Bár összességében jó arányúnak tűnik, van benne egy egyébként kedves kuszaság.

Rauschenberger Pince Chardonnay 2013

Közepes citrom szín, csillogó, tiszta. Érett gyümölcs illatok mellet némi mentás hűvösség jelentkezik. Ízében egy kis húsosság, talán a fa. Markáns savak és a végén érezzük, hogy kezdődő oxidációs jegyek is felbukkannak.

Rauschenberger Pince Olaszrizling 2013

Közepes citrom szín, csillogó, tiszta. Szúrós illat, kis mandulásság, némi barack, illatban tehát fajtajelleges. Ízben markáns sav, kevés aroma, némi fehérgyümölcs. Kicsit goromba a szerkezet, ami visszavesz az élvezhetőségből.

Hetényi János pincészete mellett a másik meghatározó borvállalkozás a településen a Wekler Családi Pincészet, akik szintén sok szekszárdi szőlőből készült tételt hoznak ki, viszont nekik helyi, nádasdi-pécsi boraik is vannak. A borokat Wekler János mutatta be. A két pincészetre és a kis gazdákra, a sok kis pincesorra egy hétvégét simán fel lehet építeni, óbányai kirándulással, pisztrángozással, ezt egyébként a borbaráti társaság szívesen meg is szervezi az érdeklődőknek.

Wekler Családi Pincészet Sauvignon Blanc 2013

Világos citrom szín, csillogó, tiszta. Érett bodzavirág és érett mangó illatban. Ízben reduktivitás, emellett a bodza visszaköszön. Könnyed, aromagazdag. Utóízben némi ázott tealevelesség jelentkezik.

Wekler Családi Pincészet Pinot Blanc 2011

Intenzív citrom szín. Jellemzően fás illatok: karamella, kávé, créme brulée dominánsan. Már túllendült a csúcson. Ízben a bor kevesebb, szekunder és tercier aromák. Vaníliás ízérzet, hordó, a hosszban érezhető savhiány.

Makk Pince 3 Testőr Rozé 2013

Hagymahéjas szín. Fűszeres, paprikás, grépfruitos komplex illat. Ízében fűszeresség, főleg fűszerpaprika. Nem egy megszokott rozé, vastag, krémes, de szerethető.

Hetényi Pincészet Fuxli 2013

Meggypiros szín. Kis szilvalekváros, némi fűszeres komplex illat. Mellette enyhe kozmásság. Ízben könnyed, játékos, gyümölcsös, minden nap jó, a harmóniát csak a kellőnél  picit magasabb alkohol töri meg.

Rauschenberger Pince Kékfrankos 2013

Lilás szín, fajtajelleges illat, mellette némi fűszer. Szép. Harmonikus, könnyed, jó ivású. Kis fa, mellette ribizli és piros bogyós gyümölcsök. Mindennapok bora.

Makk Pince 3 Testőr Cuvée 2011

Sötét lilás szín. Illatban ánizs. Ízben markánsan tanninok szép arányban a szőlőből és a fából. Fás jegyek: szerecsendió, kakaópor. Kicsit elnyomja a fa, de azért szép.

Arnold János Merlot 2012

Rubin szín. Szép tiszta fajtajelleges illat, kakaópor és gyümölcs. Harmonikus, arányos, szép.

Hudák István Saperavi 2013

Intenzív húsos illet és íz. Talán fajtajelleg (jobban kellene ismerni ezt a grúz fajtát?) vagy a fa okozza? Van benne potenciál, házasítási alapnak sem lenne rossz.

Hetényi János Cabernet Sauvignon 2012

A ráadás. Tiszta illatok, bogyósok, áfonya legfőképpen. Kortyban korrekt, a fajta megvan, kicsit paprikás érzettel, maradnak a bogyósok is. Étcsokis zárás. Egy jó cabernet sauvignon, elég gyümölcs, arányos fa, túlzásmentes mindenben.

Összességében egy sokszínű, de egész korrekt borokat felvonultató sort kóstolhattunk. A nagyok mellett jó odafigyelni azokra a kistermelőkre is, akik hobbiból, szerelemből készítenek borokat és sokuk nem is rosszul teszi mindezt, alkalomadtán folytatjuk a sort.