Kérem Várjon!
Cikkek
Kezdő ötös
Fehérborok Mariborból
bori
2012 May 27.

Maribori beszámolónk nem lenne teljes, ha nem csatolnák hozzá kóstolási jegyzeteket. Az ottani kóstolások mellett ugyanis zoranka megörvendeztette a szerkesztőséget némi vásárfiával, így öt maribori fehérbor is terítékre került. Könnyed, érleltebb, autochton és világfajta, volt ebben a válogatásban mindenféle, rövid jelentés a kóstolóról.

Vinag Lisičkino vino 2011

A Vinag Maribor legjelentősebb borüzeme, fénykorában palackok milliói hagyták el a pincét, ma új tulajdonosokkal, új borásszal, inkább a kevesebb, de jobb elvet vallják, évi hatszázezer, max. egymillió palackos termeléssel. A kóstolt tétel az úgymond újbor, a «Rókabor», ami egy házasítás, a maribori műlesikló világkupa futamra (amely az Arany Róka nevet viseli) jelenik meg, az év első boraként. Könnyed, fehér virágos illat, laza gyümölcsösséggel. Menta, bodza és csalán a elsődleges motívumok. Jó savak, kedves édeskésség, mérsékelt zárókesernyével, innánk még. Ha pontozni kellene 82/84 pontot simán kapna.

Doppler Rizling Cuvée 2010

A Doppler egy családi pincészet, Maribortól pár kilométerre. Rajnai rizling és olaszrizling kerül ebbe a házasításba, az előbbiből kétszer annyi. Rizlinges-citrusos illatok. Könnyed, pici petrollal. Kortyban korrekt savak. Sok friss gyümölcs, alma, citrusok, némi virágszirom. Jó kortyú bor, ez is ivásra buzdít. Ha pontozni kellene 83/85 pontot kapna legalább.

Steyer Ranina 2010

A családsi pincészet 15 hektáron gazdálkodik Apace faluban, a fő fajtájuk a fűszeres tramini, de készül bor itt ranina fajtából is, ami állítólag a bouvier. A 2010-es ranina szellőztetéssel nyílik meg igazán, könnyed, virágos, friss fehr gyümölcsös illat, ásványos virágosság a zamatban is, egyedi ízeket hoz elő. Szokatlan íz- és zamatvilág, valahol 85 pont környékén kaphatna.

Doppler Sauvignon Blanc 2010

Ismét egy bor Doppleréktől, ezúttal a maribori szőlőskertek egyik legkedveltebb fajtája, a sauviognon blanc. Nem felturbózott, viszont intenzív, édes-virág, barack, bodza, jó savak. Kis grapefurit és trópusi mix a zárásban. Ásványos, természetes ízek. 85/87 pont is akár.

Dveri Pax Šipon 2007

Az idehaza is ismert Dveri PAX, jártak már VinCÉ-n, mi is foglalkoztunk velük korábban is. Az apátsági tulajdonban lévő pincészet egyik fő fajtája a furmint, amelyet elsősorban a Jeruzalemhez közeli területeiken termelnek. Ez a furmint ásványos, gyümölcsös illattal rendelkezik, kortyban markáns savak, jó szerkezett, alma, citrusok, izgalmas korty. Határozottan jót tett a hordóhasználat (18 hónapot töltött bennük), szép fűszerezettség, dús, testes furmint. Megér 90 pontot.