Kérem Várjon!
Cikkek
Negyven
Hétvége borral
zoranka
2012 February 23.

Van az úgy, hogy ünnepelni is szakítunk időt. Tettük ezt szombaton is. Az ünneplés nem elmélyült kóstolás, hanem ünneplés, boldogság, öröm és zene, tánc és beszéd, étel és bor, ahogy mondani szokás: két végén égetjük ilyenkor az usb-t. Jegyzetfoszlányok, emlékdarabkák szombatról.

Van a pincénkben egy kis Szabó Zoli sarok, régóta őrizgetett 2006-os rajnai rizlingekkel, meg nemrég odakerült 2010-es chardonnay-zöldveltelini és szőke cabernet. Ez utóbbiakból bontottunk üdvözlőitalként, amihez persze előkerült némi füstölt lazactatár is, köszönettel tartozunk Faragó Istvánnak, aki elkészítette nekünk. A pirítósokat jómagam sütöttem ki, mégiscsak készítsen valamit a házigazda is. A borok egyébként most megint felfelé érnek, volt némi megtorpanás, de most szépek voltak, egyensúlyosak, érlelési jegyekkel, de még szinte frissen.

Váltásként egy 2010-es grasevina a Beljétől, az évjárat ellenére egész jó teste volt, erőteljes citrusosság, szerencsére van még pár palack. Jött még egy malvazija is, szintén 2010 termése, a szlovén-isztriai Rojactól, ott volt a szeren, élénk, akácvirágos, kis mandarin, kis grapefruit. Mindkettő csavarzáras volt, lehetne több ilyen friss fehér idehaza is, csavaros verzióban. Mivelhogy Furmint Február, előkerült a Hétszőlő 2010-es furmintja is a borhűtőből. Kis alma, barack, némi ásványosság, jó savak, kicsit szikár, de arányos. 

Ideje volt váltani és jöttek az érettebb versenyzők. Bősz Adrián Gólyás rajnai rizlingje 2008-ból, barackos-petrolos, kedves versenyző. Sauska Makár Chardonnay 2009 – bár ezt a lányok elprivatizálták és nem is jutott belőle. A fehér sor végén egy Rojac 2009-es malvazija, héjon tartott, erőteljes, intenzív aromákkal, érett gyümölcs, méz. Vörösben aztán leállt a társaság, Dusán hozott teszkós kábelt és a zene kerekedett felül. Azért egy 2006-os Heimann Barbárt bontottam még, csak az íze kedvéért, hogy kerek legyen az este. Ahogy a bor is az volt, jó formában, éretten, telten, gyönyörű érett, bársonyos gyümölcsösséggel.

És egyszercsak hirtelen hajnali négy lett.