Kérem Várjon!
Cikkek
Népszerű volt Vince
Vince-nap a Vince utcában
bori
2011 January 28.

Telt házzal zajlott a Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter Vince-napi programja a Vince utcában január 22-én. A hagyományteremtő szándékkal elindított rendezvényt némileg szakított a szokásokkal, a Tüke Borházban tartott vesszőjóslást követő programok a hidegre való tekintettel belső helyszínen zajlottak, az Inkubátorház két, erre a célra átalakított emeletén. Az eseményen a látogatók a borklaszter tagjainak borait kóstolhatták meg.

A változatos, egy egész család számára kikapcsolódást jelentő programkavalkádra a várakozásnál jóval többen voltak kíváncsian. Kora délutánra a közönség belakta a Vince utcai irodaház két szintjét, és igazi fesztiválhangulat alakult ki, a lépten-nyomon felbukkanó zenészeknek és a különböző előadásoknak köszönhetően. Az alsó szint kézműves foglalkoztatójában a kézművesek nemcsak portékáikat árulták, de kicsik és nagyok egyaránt készíthettek otthonra ajándéktárgyakat. Ólombábúkat öntöttek, de felfesthették a mézeskalácsra, tojásra az óvodai jelüket is, ha pedig elfáradtak, leülhettek meséket hallgatni.

A szervezők azokra is gondoltak, akik még nem ihatnak bort, vagy ihatnak, de esetleg kocsival érkeztek, így lehetőség nyílt 100%-os Gyümilé és Carraro kávékülönlegességek kóstolására a szekszárdi A kávé háza jóvoltából, valamint teakülönlegességek kortyolgatására a Demmers teaház finomságai közül. A nap folyamán több kávéval, teával kapcsolatos előadás volt. Zenélt a Portéka Együttes, Lenthár Balázs, felolvasott Balogh Robert és Váncsodi József.

Vince-nap a Vince utcában
Természetesen azért Vince-napon a boré volt a főszerep. Ennek megfelelően hét pincészet is képviseltette magát a rendezvényen. A meghívott pincészetek széles választékot nyújtottak a kóstolójegyet váltó látogatók számára, és jól érzékeltették a Pannon Borrégió változatosságát. A kiállítók közt volt a Jackfall Bormanufaktúra a Villányi, a Wekler Családi Pincészet, a Hetényi Pincészet, a Kovács-Harmat Pince és a Radó Pincészet a Pécsi, a Szeleshát Szőlőbirtok és Németh János Pincészete pedig a Szekszárdi borvidékről. Mivel a borokhoz sajt és különböző finom falatok járnak, így nem maradhatott el a Kaba Farm sajtjainak kóstolója valamint a gasztro-bloggerek házi sülthúskrémes és májpástétomos szendvicsei sem. A falatkákat és mini-szendvicseket a nap folyamán pedig a Bistro 48 étterem szolgáltatta a vendégseregnek.