Kérem Várjon!
Cikkek
Olcsón jó bort?
Szerdai Borklub: magyar fehérek öt euró alatt
borturista
2009 November 12.

Az utolsó szerdai borklub témája (a cabernet franc megírása húzódik zoranka által, de mentéségre mondva akkor 25 bor volt) az volt, hogy vajon milyen fehérborokat lehet kapni nálunk 5 euró, azaz kb. 1350 Ft alatt. A választék igen széles, bár a nevesebb pincészetek borai kapásból kiesnek, ugyanis ők többnyire „szóba sem állnak” velünk, fogyasztókkal ebben az árkategóriában. No, azért mindenkinek sikerült beszereznie egy két palackkal, legtöbben súrolták az értékhatárt, de nem kis meglepetésre, találtunk ennek az árnak, mint egy harmadáért is olyan bort, ami igen is megállja a helyét, sőt… Borturista barátunk beszámolója következik.

Tizenhat féle bort került az asztalra, a legtöbbjük kapható a multikban, de volt egy pár olyan is a választékban, amit csak a pincészetnél szerezhetünk be.

Az első, egy Spar márkatermék volt, Móri Ezerjó 2008 Pincemester Selection. Édeskés, oxidált illatok, nehéz állott, dohos jegyek, viszonylag magas sav, egy kis maradékcukorral, egysíkú íz, kesernyés lecsengéssel. Szódával elmegy. 76 pont. Ára: 420.- Ft.
A következő palack egy 2008-as Verpeléti Olaszrizling volt a Varsányi Pincétől. Kellemes fajtajelleges, citrusos illatok, kis krémes mézes teltséggel. Egész jó balansz, jó savak, jól kezelt, élvezettel fogyasztható nem túl bonyolult bor. 80 pont. Ára 420.- Ft.
Matias Olaszrizling 2008 Pécs. Illatban elsőre kénes, szúrós, mellette felfedezhető sűrű, fajta jegyek, valami durva zavaró stichje van, (palackhiba talán?, célszerű volna újrakóstolni...) és ez lerombol minden illúziót, és élvezhetetlenné teszi a fogyasztását. 71 pont. Ára: 1350.- Ft.
Feind Balatoni Olaszrizling 2008. Illatban dinamikus, kicsit édeskés, mély tónusú, tiszta, ízben is szép arányok, fajtajelleges, telt, jó savak, viszonylag hosszú lecsengés. Tipikus olasz, jól iható, teljesen o.k. 80 pont. Ára 1090.- Ft.
Házler Olaszrizling 2007 Bakóca. Szép, élvezetesen tiszta illatok, citrusok, és egy kis ananász, jól kezelt, érett, telt, selymes ízek, nagyon jó sav balansz. Betölti az egész szájüreget, nagyon kellemes kajabor lehet, halakhoz, szárnyasokhoz, sőt kicsit fűszeresebb ételekhez is elmegy. 83 pont. Ára kb. 1000.- Ft. (Első helyezett!)
Radó Zöldveltelini 2008 Pécs. Orrban virágos, mézes, gyógynövényes, mentás, dohányos, spárgás, gumicukorkás, szegfűszeges, befőttes, édeskés illatok. Igen sokrétű, izgalmas, ízben már kicsit kevesebbet mutat, de korrekt, és mindenképen érdekes íz világú bor. 82 pont. Ára: 980.- Ft. (Második helyezett!)
Radó Chardonnay 2008 Pécs. Illatban fajtajelleges, közepes intenzitású, alkoholos, szájban kicsit tompa, nem túl komplex, kesernyés lecsengés. A magas alkohol végig bezavar, jobban hűtve talán szebbet mutatna. 81 pont. Ára: 1380.- Ft. (Harmadik helyezett!)
Tornai Szürkebarát 2008 Somló. Mély szín, illatban tömény, édes rágógumi. Ízében is testes, ásványos, sós, de nem komplex. Erős alkohol és sav és igen gyors lecsengés. 80 pont. Ára: 950.- Ft.
Sarok Pince Szürkebarát 2007 Györköny. Igen szolid és visszafogott, nem túl izgalmas, szájban simulékony, krémes, savszegény. Elég egyszerű bor. 78 pont. Ára: 650.- Ft.
BB Sauvignon Blanc 2008. Visszafogott illatok, nem igen fedezhetők fel benne az általam imádott sauvignon blanc-os jellegzetességek. Bezzeg a „macskapisi” és a földes szag ott van! Egészen erőszakos savak dominálnak, kicsit kesernyés lecsengés zárja az amúgy nem túl bonyolult íz világot. 79 pont. Ára: 649.- Ft.
Házler Sauvignon Blanc 2007 Bakóca. Teltebb illatok, ez már sokkal jobb struktúrájú bor. Orrban kis animalitás fedezhető fel, érett, sűrű anyag, erőteljes savak. Sajnos ez sem hozza a kívánt fajtajelleges világot. 78 pont. Ára: 1200.- Ft.
Frittman Irsai Oliver 2008. Illatban sok gyümölcsről nem beszélhetünk, pipere szappanos illata intenzíven árad az anyagból. Kóstolás után a savak egyből összehúzzák mindenféle testrészünket, és ez uralja az egész élményt mindvégig. 77 pont. Ára: 1290.- Ft.
Matias Irsai Oliver 2007. Orrban parfümös, fajtajelleges, kicsit művies érzetet kelt. Már nincs meg az a jó savgerince, ami egy éve volt neki, és ettől nincs tartása a bornak. 77 pont. Ára: 1350.- Ft.
Tornai Tramini 2006 Somló. Illatban intenzív, akácos, virágos ásványos. Egész érett, telt a szájban, de van valami kesernyés stichje, elégé kiüresedett, és gyorsan lecseng. 79 pont. Ára: 950.- Ft.
Etyeki Kúria Cuvée 2003. Az első szippantásra érezni benne a kort, kakaós aromákkal keverve, de meglepően jól tartja magát. Érdekes módon még mindig tartja a savakat, de sajnos már harmonikusnak egyáltalán nem nevezhető. Ennek ellenére még mindig bátran fogyasztható, és még csalódást sem fog okozni. 79 pont. Ára: 1150.- Ft.
És végül egy desszertbor ebben a kategóriában, Bodvin Tokaji Cuvée 2006. Illatban mandulás, diós, sárgabarackos, nem valami sűrű, szolid savakkal, kissé avas aromák, felejthető élmény. 77 pont. Ára: 1290.- Forint.

Summa summarum, van remény, és igen, lehet jól iható borokat kapni ebben az árkategóriában. Sőt, tovább megyek, a borok többsége egész jó volt. Nem volt kirívóan rossz bor köztük, és persze olyan sem volt, amitől leesett volna az állunk. De nem is ezt vártuk. Számomra ez a teszt mindenképen pozitív üzenetet hordozott, és ezentúl bátrabban veszek le a polcról hasonló borokat.