Kérem Várjon!
Cikkek
Pálinka a tűzhelyen
Receptek pálinkával - az eredmények
zoranka
2012 November 16.

A pálinkáról az utóbbi évek gasztronómiai paradigmaváltásának köszönhetően kiderült, hogy bizony kiválóan alkalmas a főzésre, ételek kiegészítésére, vagy éppen teljessé tételére. A harci Brill Pálinkaház és a Pécsi Borozó gasztronómiai és bormagazin közös receptversenyt hirdetett gasztrobloggerek, séfek, háziasszonyok, amatőr opportunisták számára, amelynek eredményeként több tucat pálinkával készített étel receptje érkezett be a megadott határidőre. A díjazottak alkotásaiból az is kiderült: leves, főétel és desszert egyaránt készülhet pálinkával.

A pályázóknak 2012. november 10-ig kellett Brill-pálinkával elkészíteni egy ételt és közzétenni bármely blogon, honlapon, gasztronómiai portálon, vagy receptgyűjtő weboldalon, mégpedig fotóval és pontos recepttel dokumentálva. A kiírók és a zsűri tagjai (Kovács János Venesz-díjas mesterszakács, Juhos Markó mesterszakács, a szekszárdi Szász Söröző és Étterem konyhafőnöke és Krizl Edit, a Brill Pálinkaház társtulajdonosa) is külön értékelték, hogy a pálinka ne csupán kísérője, hanem szerves része legyen az ételnek.
 
Az eredményhirdetést a harci Brill Pálinkaházban 2012. november 16-án rendezték meg, ahol a győztesek a sajtó és a szakma képviselőinek társaságában kóstolhatták meg pályaműveiket, ezúttal profi séfek elkészítésében. A zsűri felhívta a figyelmet arra, hogy pálinkával főzni nem ugyanúgy kell mint borral, sokan itt hibáztak, de többségében izgalmas receptötletek születtek. Három alkotás kapott díjat, plusz egy citromdíjat is alapított a zsűri, egy kreatív, ám valódi ételkreációnak nehezen nevezhető alkotás kapcsán. A pálinkafőzde megtekintése, a pálinkáspince titkainak felkutatása  és egy pohár feszültségoldó irsai olivér szőlőpálinkát követően következett a díjátadó.
                                                                                                             Fotók: Duthweiler Ferenc
 
Az első helyezett receptje Sütőtök krémleves Brill sütőtökpárlattal, beküldője a bajai dr. Váryné Garamvölgyi Rita (képünkön a díjhoz mellékelt sütőtökkel). Nyereménye egy két fős, két napos pálinkás élményhétvége, melyben megismerkedhet a pálinkakészítés és kóstolás rejtelmeivel, műhelytitkaival. Közben pedig bebarangolhatja a harci és szekszárdi tájat. A vacsorát a szekszárdi Szász Söröző Étteremben fogyaszthatja el, szállásáról a Sió Motel Szekszárd gondoskodik.
 
A második helyen a szekszárdi dr. Gaál Szonja receptje végzett, ami nem más, mint Mámoros kacsamell kecskesajtos krumplirétessel és áfonyás pálinka-mártással. Nyereménye egy kóstolókurzus egy 6 fős baráti társaság számára a Brill Pálinkaházban.
 
A harmadik hely tekintetében nagy volt a verseny, végül egy desszert lett a befutó, amely a Szőlő újratöltve nevet kapta és dr. Halmosi Noémi szekszárdi pályázó volt a szerzője, elkészítője. Nyereménye egy Brill-pálinkákból összeállított különleges pálinkacsomag.
 
A nyertes receptek megjelennek a Pécsi Borozó 2012. decemberi számában is, szerkesztőségünk egy-egy palack szekszárdi borral jutalmazta a díjazottakat és a díjkiosztón megjelent többi indulót is.
 
A különdíjas, azaz Citrom-díjas recept beküldője Horváth Viktor volt, az elnevezése Pálinkás jó reggelt!, amelynek receptjét is közreadjuk:
Alapanyagok:
1 üveg Brill Ágyas Szilvapálinka
Pár szem aszalt szilva
1 csomag Gyümölcsös Jó Reggelt!
Az anyaghányadok ízlés szerint módosíthatók!
 
Amint a díjkiosztón a Brill Pálinkaház tulajdonosai, Krizl Edit és Nagy Attila hangsúlyozták is, a kezdeményezést a jövőben folytatni szeretnék, hagyományt teremteni és minél jobban megkedveltetni a pálinkával főzést. A receptverseny sikeres és népszerűsége azt bizonyítja, hogy a terjedő magyar pálinkakultúra nem elhanyagolható részeként a pálinka beengedést nyert a magyar konyhákba. Akár a háziasszonyok, akár a gasztrobloggerek, de a hivatásos séfek is szívesen kísérleteznek vele, mint új alapanyaggal, amely még újabb dimenziókat nyithat meg a gasztronómiában. 
Legolvasottabb
Legfrissebb
banner
Programok
Programajánló
2021. November
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
2021. 11. 05. 18:00 - 22:00
Tóth Ferenc Pincészet Eger, 3300 Kistályai út 40.
6
7
8
9
10
11
12
13
2021. 11. 13. 17:00 - 23:00
Bock Pince Villány, Batthyány u. 15.
14
15
16
17
18
19
2021. 11. 19. 19:00 - 21:00
Pasarét Club Budapest, Budapest
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30