Kérem Várjon!
Cikkek
Premier előtti premier
Heimann & Fiai kékfrankosok
Jenei Balázs
2020 April 21.

Az élet határozottan más mederben folyik, mint néhány hónapja. Nincsenek kóstolók, se borvásárok, amit lehetett, mindenki igyekszik átterelni a digitális térbe. A Heimann Családi Birtok egy új borcsalád bemutatására készült márciusban és áprilisban. A Heimann & Fiai borcsalád premier előtti premierjére a borászat online felületein került sor.

Ifj. Heimann Zoltánnal 2018 novemberében találkoztunk, és bár csak egy rövid borcsere volt tervben, a borász mondta, hogy mindenképp látogassuk meg őket mihamarabb, mert izgalmas kékfrankos kísérletek születtek az évjáratból. A rövid vizitre végül csak 2020-ban, egy napsütéses március eleji szombat délelőtt került sor, amikor útközben beugrottunk az Iván-völgy tetején lévő birtokra egy kávéra, és belecsöppentünk egy kóstoló elejébe is.

A Heimann szortimenten a külföldi tanulmányairól hazaérkezett borász kéznyoma 2015 óta egyre inkább tetten érhető. Zoltán alapvetően a helyi fajtákkal való kísérletezéssel kezdett foglalkozni a birtok házasításainak elkészítése mellett. A kadarka klónszelekciókkal való munka eredményeként került a szortimentbe a Céh Kereszt kadarka. A jól bevált és kedvelt Heimann szortiment többféle bort nem bírt el, és a fiatal borász stílusban is mást keresett: gyümölcsösebb, alacsonyabb alkoholú, kisebb testű borokat szeretett volna készíteni. Így Heimannék egy huszárvágással létrehoztak egy új portfóliót, amivel megőrizhetik a korábban kialakított stílust, azonban az új, izgalmas kísérleteknek is teret adnak. Így jött létre a Heimann & Fiai, amivel bizonyítják, hogy a tradíció és az innováció képes megférni egymás mellett.

A Heimann & Fiai család két szőlőfajtára épül: a kadarkára és a kékfrankosra, így azok mindegyike kikerül a megszokott fehércímkés szortimentből. Az új család sokkal erősebb grafikai design-t kapott, amin a Heimann házaspár, id. Zoltán és Ágnes borozik, míg fiaik, Zoltán és Gábor a prést húzzák az Iván-völgyi birtokon. A feliratoknál is változás van, mivel az új címkéken a hangsúly mindig a termőhelyen van: két bor Szekszárd néven kerül a polcokra, míg a többi tétel a dűlő nevét viseli, a szőlőfajták kicsit kisebb betűkkel szerepelnek a címkéken. Az üzenet egyértelmű: megmutatni Szekszárdot és termőhelyeit összesen két kadarkán és négy kékfrankoson keresztül.

A teljes sort még nem volt lehetőségünk megkóstolni, azonban két kékfrankossal a kezünkben távoztunk a birtokról.

Heimann & Fiai – Szekszárd kékfrankos 2018

Túlnő az eddigi Heimann kékfrankosok komplexitásán. A színe bíbor, még a lilás reflex is játszik. Az intenzív illatban primőr feketemeggy, málna, feketebogyós gyümölcsök, zöldfűszerek, mint rozmaring, bazsalikom, tárkony, virágokban ibolya és pici rózsa és egy kevés bors. Kóstolva igazolja, hogy egy nagyon lendületes kékfrankos, ami nem az alapbor kategóriában játszik. Ízében sok primőr gyümölcs, meggy, málna, eper, és a bor savai a gyümölcsöket még inkább kiemelik. Mellette picit borsos és gyógynövényes a korty, azonban a lecsengésben egyértelműen a gyümölcsök dominálnak. A tannin mennyisége pont optimális, a korty kellően tartalmas a magas savak mellett is. Tiszta és nagyon jól fogyasztható bor, erős belépő. 87 pont.

Heimann & Fiai – Baranya-völgy kékfrankos 2018

A Baranya-völgy felső fekvésében lévő 10 éves ültetvény terméséből készült. Színe rubin. Illata mélyebb, szüksége van egy kis szellőzésre majd feketeszeder, meggy, málna, eper, egy kis menta és gyógynövények, valamint édes hordófűszerek érezhetőek a pohárban. A korty egyértelműen testesebb, selymesebb, puhább, mint a Szekszárd, de a bor egyáltalán nem lusta. Még fiatal és érdemes neki egy kis időt hagyni, amíg összecsiszolódik, de így is sokak kedvence lesz. Fanyarabb, igazi meggylés beütés, szederrel, gyógynövényekkel, meggymagos kesernyével, kevés hordófűszerrel, vaníliával. A kortynak van egy magja, a test a közepésnél valamelyest nagyobb, a savak végig jól tartják, és az utóíz is hosszabb nekik köszönhetően. Kellően selymes és puha, már most is kényeztet, de pár hónap múlva még jobb formába kerülhet. 88 pont.

A borok megrendelhetőek többféle válogatás csomagban, ingyenes kiszállítással a Heimann Családi Birtok honlapján és a egyes tagjai Bortársaság oldaláról.

Legolvasottabb
banner
Programok
Programajánló
2021. December
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
1
2
3
2021. 12. 03. 18:00 - 21:00
Tóth Ferenc Pincészet Eger, 3300 Kistályai út 40.
4
2021. 12. 04. 14:00 - 20:00
Magtár Látogatóközpont Pécs, Pécs, Dóm tér
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31