Kérem Várjon!
Cikkek
Szombaton minden bor
TOP25 és tsai
bori
2012 June 28.

Nos, kérem szépen, összeállt a program, úgy tűnik, haladunk, bár nem szeretnénk elkiabálni semmit sem. A Pannon Borrégió TOP5 Kóstolófesztivál életében elértük az ötéves kort és ahogy négyről ötre egyébként is illendő fejlődni, mi is megpróbáltuk. Legyen nehéz gazdasági helyzet, legyen válság, jó bor akkor is kell, gondoljuk mi. És jó bor mellé jó társaság és pár falat. Mindez biztosítva lesz szombaton, hajtás után jönnek a részletek.

A Pannon Borrégió TOP25 Kóstolófesztivál  idei helyszíne is a pécsi Hotel Palatinus City Center lesz, a Király utcában már délelőtt 10 órától várjuk azokat, kik a mesterkurzusokra is jegyet vásároltak. Akik a 25 bor bemutatkozását várják, azok ebéd után induljanak útra, a nagy meleget 15 órakor kezdődő kóstolónkon némi légkondicionálással próbáljuk majd ellensúlyozni, jó borokkal és sok jéggel.

A délelőttöt az idei külföldi díszvendégünk kezdi meg, Európa idei Kulturális Fővárosa, Maribor talán legjelentősebb pincészete, a Vinag látogat el hozzánk. A szlovén pincészet 6 bort mutat be széles kínálatából, olyan borokat hoznak, mint Royal száraz pezsgő 2008, Sauvignon blanc 2011, Theresia Sauvignon blanc 2010, Rajnai rizling 2010, Tramini 2011 (félédes), Pinot noir 2010.

A folytatás a sillereké, vendégünk a szekszárdi Fuxli-csapat lesz, 6 fuxli-sillert tesztelhetünk Szekszárdról, akik egységes külsővel, de változatos beltartalommal örvendeztetik meg a kóstolókurzusokra jegyet váltókat. A siller újjáéledésében élen járó csapat több borásszal is igyekszik képviseltetni magát.

A délelőtti szakaszt a harci Brill Pálinkaház zárja, akik törkölyöket és szőlőpálinkákat mutatnak be nekünk, legalább hatot, egyúttal a pálinkakóstolás rejtelmeibe is beavatnak majd. A pálinkaüstjeikben készül jónéhány ismert régiós borászat törkölypálinkája, most megtudjuk, miért.

Amire azonban mindannyian várunk, az délután15 órakor kezdődik a Bartók-teremben: este 20 óráig itt találkozhat a borkedvelő publikum a 20 nyertes borásszal és a 25 díjazott borral. A kóstoláshoz a jegy mellé (belépőjegy ára 3900 forint – 300 jegy kerül forgalomba) természetesen megfelelő kóstolópoharat és bornoteszt is adunk.

A borok mellé természetesen a régió sajtjait is kínáljuk (itt lesznek már évek óta hűen kitartó sajtos barátaink: a Kaba farm, a Gazdasajt és az Öreg Dráva), de nem csak azt.

Külön termet nyitottunk a helyi termékeknek a Söröző-teremben, ahol a borkóstolásban megfáradt vendégeink felfrissíthetik ízlelőbimbóikat. Itt várják a vendégeket a pécsváradi Agrover vadhús készítményei, a Bogádi Hús hagyományos és új hústermékei, a mórágyi Gránum és a kisszentmártoni Olajütő szövetkezet szőlőmagolajjal és tökmagolajjal érkeznek, a pécsváradi Aranycipó a péksüteményeket hozza el. A mézeket Vass János kóstoltatja, Nyírő Tamás lekvárjaiba és savanyúságaiba ad betekintést, de különleges lekvárokat hoz majd a pécsi Pezsgőház is. A Mecsekerdő a természetese gyümölcsleveket mutatja be, de érkezik majd a szekszárdi Helyi Termékek Boltja is, jónéhány szekszárdi érdekességgel, különlegességgel. Nem hagyhatjuk ki a csokoládét sem, Siklósról a Kakas Bonbon, Dombóvárról a Magyar Rapszódia csokijait, bonbonjait kóstolhatjuk meg. Itt lesznek kedves boros partnereink a Radó Vinotéka és a Pannon Borbolt is, talán érdemes lesz az alsó szintre is magunkkal vinni a poharat. És itt lehet majd előfizetni Pécsi Borozóra is, mi magában is ajánlott és érdemes, de most még TOP25 borválogatásokat is sorsolunk ki az előfizetők között.

A program összeállt, a kiállítók érkeznek, szerencsére sokan jelezték előre, hogy vendégként is érkeznek, és aki még úgy gondolja, hogy a nagy melegben egy hűvösebb helyen, kedélyes hangulatban, jó borokkal, jóbarátokkal töltené a szombat délutánt-estét, ne gondolkodjon tovább, várjuk a Palatinusba!