Kérem Várjon!
Hírek
Tavasz a palackban!
bori
2022 May 15.

Ismét Nemzetközi Ezerjó Nap - május 16-án! „Tavasz a palackban!” – ezt egy belga borkereskedő mondta az ezerjó fajtáról, nem csoda, ha a május immár másodszor is az ezerjóról szól. Idén, a Nemzetközi Ezerjó Nap idejére kiderült, hogy az ezerjó szőlőfajta sokszínűbb, mint gondoltuk, hiszen készülhet belőle az eddig is ismert friss, száraz, üde borok mellett gyöngyözőbor, pezsgő, hordós érlelésű bor, sőt késői szüretelésű félszáraz és édesbor is. Valóban „ezernyi jó” születhet belőle – ahogy Chris Boiling brit borszakíró mondta a szőlőfajtáról. Az ezerjót készítő borászok ismét számtalan programmal, ajánlattal és különleges kóstolókkal várják a fajta szerelmeseit és azokat is, akik még csak ismerkednek az ezerjóval.

Hogyan kezdődött?

Tavaly Csetvei Krisztina móri borász ötlete nyomán néhány lelkes móri, egy ászári és egy kunsági borászat segítségével megtörtént az első magyar közösségi finanszírozású bormarketing kampány – állami támogatás nélkül, csak a borászok által „összedobott pénzből” született egy kétnyelvű weboldal, egy magyar nyelvű Facebook-oldal, egy angol-nyelvű Instagram-oldal, számos izgalmas recept ismert séfek és gasztrobloggerek „fakanalából”, illetve a borszakíróknak köszönhetően a sajtóban is jócskán olvashattunk az ezerjóról. A borbárok, éttermek és borkereskedések pedig Ezerjó Nap matricát ölthettek az ajtajukra (akárcsak mi a Pécsi Borozónál, írtunk is róla, kóstoltuk is a borokat!), és szerencsére sokan éltek is a lehetőséggel Sárvártól Szegedig, Leányfalutól Pécsig. Az idei matricák postázása már elindult, és a szervezők nagy örömére új helyekre is érkezik majd, mint például a budapesti Szaletly Étterem és Kertbe vagy a több telephellyel rendelkező kelet-magyarországi Kozák Kft. kereskedéseibe.

Hétfő? Sebaj!

Május 16-a, a Nemzetközi Ezerjó Napja 2022-ben hétfőre esik, de ez senkit ne zavarjon – a hétfő ugyanolyan csodálatos alkalom egy pohár hűs ezerjó kortyolgatására, mint a hét bármelyik napja. A móri, ászári és kunsági borászok pedig a 16-át megelőző hétvégén is sok színes programmal készülnek, ilyen például a WeLoveMór Outdoor, amelynek keretében a móri borászok május 14-én szombaton több állomáson is szeretettel várják a vendégeket.

Az Ezerjó Napi akciók az elkövetkező napokban még frissülnek, és a Facebook-oldalon is folyamatosan jelentkeznek naprakész információkkal.

Ezerjó lelőhelyek országszerte

http://ezerjonap.hu/ezerjo-lehohelyek/

Ezerjó programok, akciók országszerte

http://ezerjonap.hu/kedvezmenyek/

WeLoveMór Outdoor

https://www.facebook.com/events/303494278466384

Ezernyi gondolat – meg sem állunk 1000-ig!

A szervezők megkértek néhány külföldi szakembert, hogy mondják el egy-két mondatban, milyennek látják az ezerjót. „Az egyik legizgalmasabb magyar szőlőfajta”, „Megérdemli, hogy megismerje a világ” – ilyen és ezekhez hasonló vélemények igazolják vissza a borászok ezerjó fajtába vetett hitét és szenvedélyét. A szervezők szeretnének minél több gondolatot összegyűjteni, ezért csak bátran, ragadjon poharat mindenki és írja meg véleményét az ezerjóról! Ha egy fotót és nevet is küldenek a kedves ezerjó-fogyasztók, akkor felkerülnek az Ezerjó Nap hivatalos honlapjára, az Ezerjó gondolatok közé – így talán a 3. Ezerjó Napra összegyűlik az ezer... 

A szervezők ide várják az Ezerjó Gondolatokat nével és fotóval ellátva: info@hungarianwines.eu

Ezerből itt van máris néhány száz, szerkesztőnk Ercsey Dani legalábbis sok mindent gondol a fajtáról

Itt találhatók az eddigi Ezerjó Gondolatok

http://ezerjonap.hu/velemenyek/

Tényleg ezernyi jó dolog születhet belőle

A bevezetőben idézett gondolatot illusztrálják az ezerjó borok legújabb évjáratai. A friss, reduktív ezerjók mellett (Miklós Csabi Pincéje, Paulus Molnár Borház, Friday Winery, Frittmann) mellett találunk fahordós tételeket (Frittmann, Csetvei és Friday Winery), sőt amforában érleltet is (Csetvei). A száraz borok mellett van félszáraz ezerjó is (Friday Winery) és édes is (Lincz Családi Pincészet) – mindkettő késői szüretelésű. A buborékok sem maradhatnak ki az Ezerjó Napből: Frittmannék hagyományos erjesztésű Gold Brut pezsgője mellett idén debütált a móri Lincz Családi Pincészet pezsgője, amely az izgalmas MÓRpheus nevet kapta, a szintén móri Friday Winery gyöngyözőbort ajánl a péntek estékre Csóka Szóda néven, és a 2013-as Év Bortermelője, Gálné Dignisz Éva is készít ezerjóból gyöngyözőbort! Ráadásul az ezerjó nevekben is bővelkedik, Ászáron például cilifántnak hívták, és Petőcz Gábor ászári borász a porcelán szépségéhez hasonlítja költői borleírásában.

További tudnivalók és érdekességek az ezerjó szőlőfajtáról

http://ezerjonap.hu/szolofajta/

Legfrissebb