Kérem Várjon!
Hírek
Tíz év VinCE
tüske
2019 April 09.

A VinCE Budapest Wine Show 2010 óta az év egyik legjobban várt boros eseménye, melynek célja, hogy egyedülálló találkozási lehetőséget biztosítson a hazai és a nemzetközi borkedvelőknek, borászoknak és a szakmának, kiváló magyar és külföldi borok, pezsgők, párlatok és gasztronómiai ínyencségek társaságában. Az eddigi évekhez hasonlóan idén is kiemelt szerep jut az egyedülálló mesterkurzusoknak és workshopoknak, ahol a külföldi elismert előadók és tételek mellett kiemelt szerepet kapnak a hazai szakemberek és csúcsborok.

Egy évtized számokban

A Bárkert Bisztróban megrendezett sajtótájékoztatón rendhagyó időutazásban volt részünk Vancsik Ivett, a VinCE Budapest szakmai vezetőjének kalauzolásával. Megtudtuk, hogy 2010 óta körülbelül 43.000 látogató fordult meg a rendezvényeken, melyből minden 5. szakmai vendég volt. 1500 kiállítótól 250.000 tételt kóstolhattak meg eddig a résztvevők, kb. 156 millió Forint értékben. Tudásszomjukat az érdeklődők a több mint 350 hazai és nemzetközi előadó által tartott 200 mesterkurzuson és workshopon olthatták (ami nagyjából 12 napnak felel meg, alvás nélkül). A rendezvényen a sajtó képviselői mellett Kovács Nimród és a Sauska Pincészet képviseletében Hámory Zsófia személyesen vettek részt.

#tenyearschallenge

Idén sem lesz hiány izgalmas mesterkurzusokból, melyeknek egyik fő csapásirányán a hazai borok világába nyerhetünk betekintést, lesz például „Dűlő mesterkurzus” Ifj. Szepsy István és Figula Mihály vezetésével, ahol bemutatják Magyarország legdrágább forgalomban lévő fehérborát, a 2016-os évjáratú Figula Köves-t is. Megismerhetjük Villány két arcát a RedY-n és a Villányi Franc-on keresztül, elkalandozhatunk Mádra a Mádi Kör jóvoltából, fény derül az ismét hódító útjára indult gin titkaira és ünnepelhetjük a VinCE 10. születésnapját 10 éves magyar csúcsborokkal. A külföldi felhozatal is erős, lesznek 10 és 20 éves champagne-ok, prosecco-k és számos érdekes workshop. A világ vezető családi pincészeteitől válogatott tételek közül az Antinori és a Symington képviselője személyesen mutatja be a kiváló toszkán és portói borokat, de a vendégek virtuális kirándulást tehetnek Franciaországba és Spanyolországba is.

A jubileumi sajtóeseményen felidéztük az elmúlt 9 év legemlékezetesebb pillanatait. Ilyen volt például, amikor Nagy Sándor hódításainak útját kísérhették végig a résztvevők az egyes történelmi borvidékek borain keresztül, illetve megkóstolhatták azon szőlőfajta borát, amelyet a szőlőgenetikusok szerint Jézus osztott meg tanítványaival az utolsó vacsorán. A múltidézés mellett a jelen technológiai újdonságainak is teret adtak a szervezők az elmúlt években, volt már például óceánt átszelő videós mesterkurzus egy New Yorkból videókapcsolaton keresztül bejelentkező világhírű szakértővel vagy iPad-es közönségszavazás a kóstolt borok legjobbikának kiválasztására.

10 év legszebb borai

Időutazásunk részeként az eddigi VinCe Budapest Wine Show minden évének egy (vagy több) kiemelkedő tételét kóstolhattuk, melyek közül szeretnék bemutatni egy fehér-, és egy vörösbort, melyek számomra a legnagyobb meglepetést okozták.

Bujdosó Pincészet Farkastanya 2012: illatában érett gyümölcsök, áfonya, gomba és enyhe animalitás. Sűrű textúra, áfonya és szeder a selymes kortyban, érett tanninokkal, nagy test, hosszú lecsengés egy kis vaníliával. Ha vakon kóstoltam volna, biztos, hogy nem mondom meg, hogy ez egy dél-balatoni Cabernet Franc.

Günzer Birtok Chardonnay 2012: illatában érett őszibarackos és almás jegyek. Kora ellenére szépen tartja magát savainak köszönhetően. Krémes, vajas korty, enyhe gyógynövényes jelleg szép egyensúlyban, hosszú lecsengéssel. Ékes példája annak, hogy egy alapvetően vörösboros borvidéken is készülhetnek gyönyörű fehérborok.

A borsor:

2018: Molnár Paulus Gold Generosa 2018; Szászi Birtok Zeusz - Ottonel Muskotály 2018

2017: Garamvári Szőlőbirtok Premium Selection Syrah 2017; Vylyan RedY 2017

2016: Homola Pincészet Kékfrankos 2016; Villa Tolnay Csobáncz Olaszrizling Panoráma 2016

2015: Grand Tokaj Kővágó Furming 2015

2014: Sauska Cuvée 111 2014

2013: Grand Tokaj 6 puttonyos Aszú 2013

2012: Fekete Pince Juhfark 2012, Bújdosó Pincészet Farkastanya 2012; Günzer Birtok Chardonnay 2012

2011: Kovács Nimród Borászat NJK 2011

2010: Philippe Pacalet Nuits-Saint-Geroges 2010

2009: Bock Capella 2007

Ahogy a korábbi években, így most is, azok a borok kerülnek bemutatásra a VinCE Wine Show-n, amelyek a VinCE Magazin borteszjein legalább 4 csillagos, azaz kiváló minősítést értek el. A 10. VinCE Budapest Wine Show várja látogatóit április 25-27. között a Várkert Bazárban. 

Legolvasottabb
Legfrissebb