Kérem Várjon!
Cikkek
Villányi vörös vidámság
Gasztroturisták és borkalandorok heti kalauza
bori
2009 September 28.

E heti ajánlónk fókuszában Villány áll: október első hétvégéje tradicionálisan a Vörösbornapok ideje. Idén sem lesz másként, a meglehetősen vitatható (elsősorban köztéri) kulturális kínálatot ellensúlyozza a borok minősége. De kultúrára is adnak például Tiffánék, akiknél a Csík zenekar vendégeskedik szombaton. Lesz még harmadikán sütő-főző fesztivál Hosszúhetényben, Szekszárdon meg kadarkákat mérnek össze pinot noirokkal szerdán a BorEgyetemen. Kattintsuk a részletekre!

A Villányi Vörösbornapokra továbbra sem a kultúrkínálat miatt megyünk, Csepregi Éva és az Apostol együttes nem nekünk dalol. Viszont vörösbort kóstolni, netán inni meg kiváló alkalom, egy helyen szinte mindenki. Aki meg nincs standon, azt könnyen megtalálni a pincéjében. Pénteken csak délután, szombaton és vasárnap gyakorlatilag egész nap s éjjel zajlanak a programok, lehet kóstolni. Vendégként kóstolható Villányban szekszárdi bor is: a Takler Pince vélhetőleg nem marad kóstolói figyelmen kívül. Ami kiemelkedő kultúrajánlat: a Borchestra sorozat részeként szombaton Csík zenekar koncert lesz Tiffán Ede és Zsolt pincészetében, vendégként lép fel Dresch Mihály. A 18 órakor kezdődő koncertre a belépés díjtalan! Aki vizuális típus, kattintson a fesztiváltérképért, vagy látogasson el a szervező Acona weboldalára.

További információ: www.villany.hu


A Falusi Vendégfogadók IV. Országos Sütő-Főző Fesztiválját október 3-án rendezik meg Hosszúhetényben. Az országos hatókörű gasztronómiai rendezvényen falusi vendégfogadók mérik össze tudásukat sütésben-főzésben saját kedvükre és a közönség örömére. A versenyzők körét hazai és határon túli (Kárpátalja, Erdély, Szerémség) falusi turizmus szervezetek 5-5 fős csapatai alkotják. A verseny  (9.00 – 15.00 óráig) komoly kihívást jelent a résztvevőknek, hiszen minden csapat egy előre összeállított egységes nyersanyagcsomagot kap, amelynek összetevőit a csapattagok csak a helyszínen ismerik meg. A nyersanyagcsomagból – annak minden összetevőjét felhasználva – a csapatok egy-egy menüsort állítanak össze. Az elkészített ételekből – a szakmai zsűrizés után - a közönség is kóstolhat.

A csapatok versenyzése közben (11.00 - 17.00 óráig) kulturális programok (hagyományőrző táncegyüttesek, kórusok, gyermekműsorok, bábelőadások), kézműves bemutatók, borkóstolók,   egészségsátor és aromasátor, lovaglás, lovasbemutatók várják az érdeklődőket. Az eredményhirdetés és díjkiosztás után a Fesztivál utcabállal zárul.

További információ: www.baranyavidek.hu


Szekszárdon tavasszal indult el a BorEgyetem, mégpedig a Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Karán. A kar aulájában 18 órakor kezdődő első őszi kóstolón, szeptember 30-án szekszárdi kadarkák „mérkőznek meg” szekszárdi pinot noirokkal, a külsősöknek 2500 forintos díjért a következő sor lehet tesztelni: Bodri: Kadarka Fehér; Mészáros Pál: Kadarka Fehér; Bodri: Kadarka; Módos Borászat: Kadarka; Eszterbauer: "Nagyapám" Kadarka; Mészáros Pál: Kadarka; Vida: Kadarka; Takler: Kadarka; Remetebor: Kadarka; Bodri: Pinot Noir; Vesztergombi: Pinot Noir; Eszterbauer: "Tanyamacska" Pinot Noir; Szeleshát: Pinot Noir.

További információ: http://www.igyfk.pte.hu/menu/168


Amit még ajánlunk:

 

Október 3.

Kistérségi szüret
Szászvár, Baranya megy

Gesztenye Fesztivál
Iharosberény, Somogy megye

Tájoló Nap és Mediterrán Szüreti Fesztivál
Boda, Baranya megye

Szüreti mulatság
Hidas, Baranya megye

Szüreti felvonulás
Kajdacs, Tolna megye

Völgységi Szüret
Bonyhád, Tolna megye
 

(Forrás: www.baranyaikultura.hu)

 

Legfrissebb