Kérem Várjon!
Hírek
Fehérvérű Luca Pécsett
Győrffy Zoltán
2022 December 13.
A Luca napi varázslatok évtizedek óta hagyomány Pécsett. E sorok szerzője is volt moderátor több évig borászok és művészek közös estjein, az egykori Domonikánus Ház adott ezeknek otthont. A szervezetek átalakulása és változása vezetett ahhoz, hogy most már több éve az egykori Szivárvány Gyermekház, ma Pécsi Kulturális Központ szervezi a programokat, ami elsősorban a Luca napi újborversenyből és annak nyilvános eredményhirdetéséből áll. Az idén ott voltunk.

Az idéi évben negyven bor vehetett rászt az újborok megmérettetésén, amelynek a Pécsi Kulturális Központ adott otthont, de a versenynek társszervezője is volt, mégpedig a Pécs-Mecseki Borút Egyesület, ahogy az az utóbbi években lenni szokott. Tíztagú zsűri bírálta el a tételeket, 21 fehért, 8 rozét, 2 sillert és 9 vörösbort. Ahogy az egyébként teltházas eredményhirdetésen halgattuk Csepeli Zoltánné Klárika kertészmérnököt, borászati szaktanácsadót, a zsűri elnökét, a bírálók az újborok hardcore fanjai közül kerülhettek ki, ugyanis a benevezett tételek 50 százaléka aranyérmet kapott.

2022-ben a Luca-vére címet, azaz a legmagyasabb pontszámot elért újbor a Belward Pincészet Chardonnay bora lett. Három kategóriában hirdettek még győztest:

Legjobb fehérbor: Belward Pincészet Zöldveltelini
Legjobb rozébor: Belward Pincészet Rozé Cuvée
Legjobb vörösbor: Makk Pince Vörös Cuvée

Az összetett győztes sajnos nem volt jelen a díjátadón, viszont Makk Péter (képünkön kóstol) ott volt, aki szerint ez az év hihetetlen jó ternést adott, az idei jégverés ellenére nagyon kiváló minőségű szőlőt szüretelt. A díjnyertes házasításba shiraz 50%, cabernet sauvignon 40% és cabernet franc 10% került. A bor jelenleg még inkább csak nagy ígéret, forgalomba is évek múltán kerülhet.


Fotók: Löffler Péter / bama.hu