Az év végéhez közeledve a borász szakma és a magyar bor iránt érdeklődő közönség egyaránt nagy izgalommal várja, hogy kiderüljön, ki nyeri el Magyarország legrangosabb borászati elismerését, az „Év Bortermelője” címet 2022-ben. Nemrég lezárult a díj jelölési szakasza, ahol közel 850 megszólított borász, borszakíró, szakértő, oktató, étteremvezető, sommelier és séf véleményének összesítése után a Magyar Bor Akadémia kihirdette azt az öt legtöbb szavazatot kapott termelőt, akik esélyesek a végső győzelemre.
November 19-én a Vince ismét megrendezi a Vince Gálát, hazánk kiemelt jelentőségű borünnepét, amely a most elindult Vince-platform debütáló eseménye is lesz egyben.
A Vylyan Pincészet idén már tizennyolcadik alkalommal hirdette meg a mindig izgalmas művészi címkepályázatát. A Vylyan BOGYÓLÉ, az évjárat első vörösbora kirobbanó gyümölcsösséggel, frissességgel és új művészi címkével hoz vidámságot az őszbe. Ez a lendület minden évben megmutatkozik a palackokba zárt borokban és a palack külsején is!
Minden eddiginél komolyabb nemzetközi borkínálat, izgalmas szakmai előadások és szélesre tárt pinceajtók várják november 25-én és 26-án a Villányba érkező vendégeket. A Franc&Franc fórum és kóstolónap hetedik kiadása az első tematikus cabernet franc borverseny, a Franc du Monde apropóján bejárja az egész világot, de természetesen azért Villány marad a fókuszban.
Budapesten debültáltak Agárdi Amphora néven a világ legelső amforában érlelt pálinkái, amelyek limitált mennyiségben kereskedelmi forgalomban is kaphatóak. A három ízben elérhető pálinka különlegességek gondos kutatómunka eredményeként születtek meg. A gyümölcsök kiválasztását, a lepárlást és az érlelési folyamatot az idén 20 éves Agárdi főzőmestere, Vértes Tibor felügyelte, míg az érleléshez használt amforákat a Légli Kerámia Manufaktúrában Légli Attila fazekasmester felügyelete mellett készítették.
A 2021-es évjárat kiemelkedő adottságokkal bírt az Egri borvidéken. Ezért ezen év boraira építve rendezik meg első alkalommal október 22-én Egerben azt a kóstolót, amely még piacra lépés előtt, sok esetben hordóminta formájában mutatja meg a borokat azon borkedvelőknek és szakértőknek, akik kíváncsiak rá, miből lesznek a top egri bikavérek.
A hétvégén 2 év kihagyás után 25. alkalommal tartotta a Magyar Sommelier Szövetség az országos sommelier bajnokság döntőjét Európa egyik legnagyobb, megnyitás előtt álló borközpontjában, a volt Goldberger textilgyár felújított 1500 négyzetméteres gyárépületében, a Winehub-ban. A borközpont nemcsak tematikus kóstolókat és versenyeket tart majd, de helyet ad egy fine dining étteremnek és bisztrónak, egy több mint 1000 bort felsorakoztató shopnak és rendezvényhelyszínként is működik majd.