Palkonyán már harmadszor rendezik meg a Dűlőfutást április 29-én, szombaton. Az első kedvezményes nevezési időszak ugyan már letelt, de még mindig érdemes előre biztosítani a startszámunkat!
Február 18-19-én immár nyolcadik alkalommal zajlik a hazai kávé- és bárvilág meghatározó eseménye, a KávéBár Bazár, melynek idén új helyszín, a Kazinczy utcai TESLA Budapest ad otthont. A látogatók a belépőjegy megvásárlásával negyven kiállító termékeit – kávékat, borokat, párlatokat, kísérőfalatokat – kóstolhatnak meg. A kiállítás nemcsak a szakmabeliek, hanem a fogyasztók részére is rengeteg újdonságot, ínyencséget és látványos programokat kínál.
Rendületlenül valljuk: a portugieser Közép-Európa egyik kikerülhetetlen és fontos fajtája, amely a borvilágban sajnos ritkán kerül reflektorfénybe. Öt éve csak villányi portugieserekkel rendeztünk tematikus kóstolót, négy éve már nemzetközivé bővítettük a mezőnyt és természetesen a korábbi évek szakmai sikerét folytatva, idén is meghirdetjük a Portugieser du Monde borversenyt. Ugyanitt lelkes támogatókat keresünk egy nemes ügy mellé!
A legszebb Villányi Franc-okat kóstolhatta egy mesterkurzus keretében az amsterdami Wine Professional közönsége január 9-én, ahol a Csányi Pincészet, Heumann Pincészet, Jekl Pincészet, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Malatinszky Kúria Organikus Szőlőbirtok, Ruppert Borház, Sauska Pincészet, Szemes Pincészet, Vylyan Pincészet, Weninger&Gere Pincészet, Tiffán’s Pincészet és a Domaine Mondivin borai mutatkoztak be.
A 2016 áprilisában megalakult, jelenleg 22 tagot számláló Magyar Borszakírók Köre „Super 12” elnevezéssel újszerű borversenyt szervezett. A legkiválóbb magyar száraz fehérborokat és vörösborokat előbb a 22 tag javasolta a többieknek, majd ezek közl választották ki többkörös voksolással kategóriántként a legjobb tizenkettőt. Egy duplakörös vakteszten 12 borszakíró választotta ki ezek közül a magyar bor nagydijasait.
Sokszor az utolsó pillanatokra marad az ünnepi pezsgővásárlás, holott, ha időben ébredünk, és nem a sarki boltban vesszük meg a koccintanivaló bubis italt, a kellemes együttlétet megalapozó különlegességekkel lephetjük meg barátainkat.
Régóta vitatkoznak azon, hogy a borkészítés művészet vagy tudomány. A FREYWILLE bécsi ékszermanufaktúra ha nem is dönti el a kérdést, ám míves, ünnepi boroscímkéivel a művészi értékeket hangsúlyozza – természetesen szakértő borászokra bízva az ajándékozásra szánt palackok tartalmát.
2016. december 2-án 12 órakor, sajtótájékoztató keretében kihirdették a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője 2016” cím nyertesét. A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható. Ez tehát a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés. A 2016. Év Bortermelője díj nyertese: Mészáros Pál, a Szekszárdi borvidékről.