Kérem Várjon!
Cikkek
A gyíkos bor
Egy bor: Szende Kopár Villányi Franc 2018
Győrffy Zoltán
2023 May 03.
A Kopáron sütkérező zöld gyík a címkén, a palackban super premium Villányi Franc. Egy bor, kedd este, fejszellőztetéshez, csak egy pohárral, mégis majdnem steaket sütöttem hozzá.

Meggyőződésem, hogy tisztességes villányi vörösbor ötéves korában kezd el élni, és legalább tízévesen mutatja a legszebb formáját. Persze, a többségét már korábban megisszuk, sosem derül ki, de ha van rá opció, nagy vöröseknél várjunk türelemmel. Néha a borász is kivár, Szende Gábor Kopár dűlőszelektált szuper premium minősítésű Villányi Franc-ja 2018-asként lépett színre nemrég.

Illatában érett gyümölcsök, szilva, szeder és vörösáfonya. Aszalt meggy és szilva. Tejcsoki és vajkaramell. Szárított sonka. Izgalmas és sokrétű.

Aztán belekortyolunk. Szaftos, érett gyümölcsös, szederrel és áfonyával telt korty, étcsokis krémességgel, amiben a végére picit a kesernyés íz kerül előtérbe. A csokis-kávés kesernye és a fanyar erdei bogyósság játszik a zamatokban. Nincs túlzó tannin, nincs brutál alkohol, viszont szép komplexitás van, ami folyamatosan új élményekkel gazdagít.

Komolyabb sült húsokhoz venném most elő, semmi cécó, csak a bor és a hús. Mostantól már élvezhető, de örülnék neki, ha tízévesen is lenne még belőle, legalább lecsekkolni, vajon igazam volt-e.

Most és ebben a formában 90/100 pont. És 9900 Ft.