Kérem Várjon!
Cikkek
Advent, Pécs, borszalon
5. Adventi Borszalon 2023
Győrffy Zoltán
2023 October 02.
Idén sem marad borszalon nélkül a pécsi borkedvelő publikum. Ami biztos úgyanolyan lesz: kiemelkedő pincészetek, itthonról és külföldről, plusz helyi termelők bőséges választéka. Ami más lesz: idéntől nem a Pécsi Borozó a főszervező, az ezzel járó feladatokat a Pannon Borbolt vette át.

Egy kis személyes bevezetés. Az Adventi Borszalon az egyik kedvenc ötletem, ami négy év után olyan lett, amilyennek megálmodtam. Lett egy remek helyszín, a Pécsi Vásárcsarnok, az új épület, amit mintha erre tervezték volna. Volt több mint 100 kiállító, a zöme a régióból, de szinte minden magyar borvidékről, sőt elég sok külföldi pincészet borait is kóstolhatták az érdeklődők. És igen, a közönség, több mint ezer ember, soha nem volt még szerintem beltéri kóstoló ilyen létszámban, úgy hogy Győrtől Szegedig, Budapesttől Eszékig érkeztek vendégek. És a pécsiek, boros törzsvendégek és nagyon sok új arc is, öröm volt ott lenni, nekünk is.

Sok boros rendezvényt szerveztem az elmúlt két évtizedben, de ahogy az élet pereg és változik, el kellett jutnom oda, hogy ezeket el kell engednem. Öröm volt és köszönet mindenkinek, aki részt vett a borszalon és más események építésében, szervezésében az elmúlt évek során, nagyon sokan voltak, akiknek őszinte hálával tartozom.

A tervezést, a fejlesztést élveztem leginkább, de innen vagy más viszi feljebb vagy nekem már nincs benne hova. Van, amelyik megszűnik, van, amelyik tovább él. Ilyen lesz az Adventi Borszalon is, ahol az elejétől kezdve partner volt a Pannon Borbolt, mostantól pedig ők a főszervezők, elkötelezettek a minőségi fejlesztés mellett, így könnyű szívvel tudtam átengedni, nekem meg legalább megadatik, hogy borospohárral a kezemben majd együtt kóstoljak veletek.

Mert ott leszünk december harmadikán a Pécsi Vásárcsarnokban, ugye?

Egy kis történelem. Az Adventi Borszalon 2018-ban debütált, a legjelentősebb fedett téren megrendezett pécsi borgasztronómiai rendezvényként, amelyen első évben 60 kiállító jelent meg és 450 vendég érezte jól magát. 2019-ben majdnem megdupláztuk a kiállítók számát, a rendezvényen 600 vendég vett részt. 2020-ban sajnos a pandémia miatt elmaradt, de 2021-ben ismét megrendeztük a borszalont a Pécsi Püspökség által működtetett Magtár Látogatóközpontban, ahol 400 vendéget fogadhattunk.

2022-ben új helyszínen, a tavaly júliusban átadott új Pécsi Vásárcsarnokban rendeztük meg a borszalont, több mint 100 kiállítóval és mintegy 1000 vendéggel. A tavalyi siker és pozitív visszajelzések miatt idén ismét itt rendezik meg az eseményt, így a csarnok működési sajátosságai miatt idén is bronzvasárnap tartják meg a rendezvényt.

Az Adventi Borszalon esetében sosem volt titkolt szándék, hogy ez legyen a legjelentősebb vidéki, beltéri nemzetközi borgasztronómiai rendezvény. Ahol a kínálat olyan izgalmas és színes, hogy érdemes erre a hétvégére akár Pécsre utazni, mert itt a legjobb, akár ismert, akár épp feltörekvő magyar pincészetek mellett horvát, szlovén, osztrák, spanyol, olasz, francia és máshonnan érkező borászatok is személyesen mutatják be boraikat.

És a bor nem teljes élmény gasztronómia nélkül, kellenek a helyi termelők, vállalkozások, sajtkészítők, húsosok, desszertműhelyek, pékségek, kávépörkölők, kraft sörösök, meg amit még el tudunk képzelni, meg tudunk kóstolni. 

Most mit tegyek?

Először is érdemes megvenni elővételben a belépőjegyeket, hiszen jelenleg a jegyeket az Early Bird áron azaz 9900 forintért lehet megvásárolni. Ez az ár október 31-ig érvényes. Október 31. és december 2. között már "normál" áron, azaz 11.900 forintba kerül majd egy belépőjegy. A helyszínen december 3-án pedig 14.900 forintért lehet megváltani a belépést.

A belépőjegy ára tartalmazza a részvételt 14.00-20.00 óra között, korlátlan kóstolási lehetőséget a kínált borokból, kóstolót egyéb árusított helyi termékekből és a ruhatár használatát..

További információk a rendezvény facebook-eseményénél.