Kérem Várjon!
Cikkek
Geronimo nem hátrál
Három olaszrizling a Szerémségből
Győrffy Zoltán
2022 January 13.
Ma van szilveszter napja. Na jó, nem nálunk, de az ortodox keresztény világban ma van az óév utolsó napja. Kóstoltunk három szerémségi olaszrizlinget, azaz grašac belit a szerb karácsony apropóján, így most ezekről emlékezünk meg. Azt előre bocsáthatom, csalódás nem volt.

Az Erdevik Pincészet Szerémségben, Erdevik (azaz Erdővég) faluban található, a Fruška Gora (Tarcal-hegység) nyugati lejtőin. 
1697-ben Szerémség nagy része, köztük maga Erdővég is visszakerült osztrák-magyar fennnatóság alá és a szomszédos, ma Horvátországhoz tartozó Ilokhoz (Újlakhoz) hasonlóan az olasz Odescalchi család kezébe került, akik katonailag segítették I. Lipót császárt Bécs török ​​ostrománál.
A 19. század elején Erdevikben jelentős szőlőültetvények voltak, ezért 1826-ban gróf Livio Odescalchi III építette azt a pincét, amelyet ma az Erdevik pincészet használ. csak saját szőlőt dolgoznak fel, elsősorban chardonnay, cabernet sauvignon, merlot, sauvignon blanc and syrah  szőlővel rendelkeznek. Az olaszrizling, azaz grašac beli Geronimo néven egy új brend, ami meglehetősen vagányra sikeredett. A Vino i fino magazin éves díjkiosztóján a Top10 szerb fehérbor közé került.

ERDEVIK GERONIMO 2020

(Srem-Fruška Gora, Szerbia)
Intenzív illatok, friss gyümölcsök. Citrusok, grapefruit és pomeló, mandarin és még egy kis kumquat is. Jó savak, talán egy leheletnyi maradékcukorral szelidítve. Kerek korty, elég hosszú, elég tartalmas. Nagyon szép állapotban, nagyon egyben van, nagyon jó inni. 90 pont
9.00 €, A pincészetben

A Tri međe i oblak (Három határ és felhő) családi pincészetet 2011-ben alapították, amikor egy régi szőlőültetvényt vásároltak, majd 2012-ben készítették el az első bort.
A pince a dűlő közepén, egy mintegy 40 éves grašac beli ültetvény közepén található. A borospincét 2013-ban építették, 2016-ban épült egy korszerű szőlőfeldolgozó, majd a létesítmény 2020-ban egy kóstolóteremmel teljesedett ki, amely a szőlő fölé magasodik, gyönyörű kilátást nyújtva a dűlőkre, a Dunára és Neštin (Nyest) falura. 
A Fruška gora legfontosabb és őshonos fajtájaként a grašac belit tartják elsősorban szem előtt, de mellette a szőlőültetvényekben sauvignon blanc, chardonnay, cabernet sauvignon, vranac és muscat hamburg is található. 

TRI MEĐE I OBLAK GRAŠAC BELI 2020

(Srem-Fruška Gora, Szerbia)
Illatos, virágos, gyümölcsös, mellé azért hordófűszerek is felbukkannak. Izgalmas nyitány után szép struktúrát kapunk, amelyben a hordó szerepe nem kevés, de a gyümölcsök, érett barack és alma is határozottak. Hosszú zárás. Még fejlődésben, még kell neki idő, talán kicsit korán is bontottuk. 89 pont
12.00 €, A pincészetben

Karlócán működik az 1801-ben alapított Kiš pincészet. A jelenleg mintegy 14 hektáron gazdálkodó családi pincészetet ma Predrag Crnković és veje, Siniša Popov vezetik.
Karlóca (Sremski Karlovci) egy igazi békebeli kisváros, a szerb kultúra egyik központja volt évszázadokon át, gimnáziuma ugyanolyan híres, mint borászatai. A karlócai béke megkötésének otthont adó kápolnától nem messze találjuk a pincészetet.
A birtokon készül a Portugieser du Monde 2017-es championja, de az olaszrizlingjük is nagyon korrekt minden évben. Van a kínálatban chardonnay vagy merlot is, de az igazi különlegesség a bermet, a szerémségi ürmösbor. A fekete címkés, 2018-as bermetet a Kiš pincészettől érdemes megkóstolni, ha magas szinten kezdenénk az ismerkedést az ürmössel.

VINARIJA KIŠ GRAŠAC BELI 2019

(Srem-Fruška Gora, Szerbia)
Jellegzetes, friss illat. Illatában alma, érett, lédús, sárga. És körte. A réti virágok illata és a citromhéj is felbukkan. Lédús, ropogós, feszes. Finom kesernye. Kerek, egyben van a sztori. 86 pont
6.50 €, A PINCÉSZETBEN


Címlapfotó: Aleksandar Milutinović