Kérem Várjon!
Cikkek
Pataki anzix
Ercsey Dániel
2022 January 12.

Nem vagyok sem szálloda-, sem étteremkritikus. Nem is szeretnék az lenni. Viszont számtalanszor utazom borvidékekre és gyakran ott is alszom. Legutóbb például gyors egymásutánban Villányban és Sárospatakon. Ez utóbbiról szeretnék most látleletet adni…

A sárospataki Hotel Bodrog (Fotó: Ercsey Dániel)

Ha az előző éjszakát nem a villányi Gere Crocus hotelban töltöm, valószínűleg eszembe sem jut megírni ezt a cikket. Az volt a sárospataki Hotel Bodrog Wellness peche, hogy mindkét hely négy csillagos besorolású, mindkét hotel egy borvidék szívében található és mindkét helyen igen jó borlapot találtam. Más hasonlóság azonban sajnos nincsen.

A szoba teljesen rendben volt. (Fotó: Ercsey Dániel)

Sötétben érkeztem már Patakra, a szálloda recepcióján kedvesen fogadtak, gyorsan ki tudtam tölteni a bejelentő lapot, nem volt gond a lifttel, a szoba megtalálásával, sőt, magával a szobával sem. Nincsenek túl nagy igényeim, és bár a Gere Crocus szobája összességében kényelmesebb volt és talán hangulatosabb is, de ezek szubjektív dolgok. A problémák az étteremben kezdődtek.

A sárospataki Hotel Bodrog étterme (Fotó: Ercsey Dániel)

A villányi Gere Crocus étterme, a Mandula (Fotó: Ercsey Dániel)

A liftben ugyanis hatalmas hirdetés foglalja el az egyik falat, miszerint kóstoljam meg a szálloda saját pezsgőjét. Én becsülettel eleget is akartam tenni a felszólításnak, valójában csak ezért maradtam a hotel éttermében, eredetileg az A Boros-ba terveztem menni. Leültem tehát egy asztalhoz és elkezdődött a kanosszajárásom.

Íme a hirdetés a liftben... (Fotó: Ercsey Dániel)

Egy meghatározott összegért svédasztalos vacsorát ajánlottak, elfogadtam. Utána rákérdeztem a pezsgőre, mire kiderült, hogy nem poharaztatják, csak üveggel lehet megvásárolni. Értelemszerűen nem tudok meginni egyedül egy üveg pezsgőt, és nem is nagyon szeretnék, így a borlapról csak annyit tudtam meg, hogy elég nagyra tarthatják a saját pezsgőjüket, ha ilyen áron adják. Tulajdonképpen a borvidék második legdrágább pezsgője.

Bágyi selection pezsgő, 6900 magyar forintért (Fotó: Ercsey Dániel)

Ami pedig a svédasztalos vacsorát illeti, a tegnapi pörkölt nyesedékével megtöltött, paprikás tejföllel lelocsolt „hortobágyi húsos palacsinta“ már a 70-es években sem volt menő, a különbség annyi, hogy akkor nem volt más. Tapasztalatom szerint a desszertekben a szállodák amúgy sem remekelnek, de az ízetlen vajkrémmel töltött piskóta, kókuszreszelékkel megszórva megint csak a legalja mindennek.

Itt döntöttem el, hogy ezt megírom. Egész egyszerűen ezt nem hittem el. (Fotó: Ercsey Dániel)

A legjobban a borászokat sajnálom. Itt van a borlapon egy csomó jó bor, de ezekhez az ételekhez párosítva csak a rossz szájíz marad. Biztos, hogy így kell működnie egy négy csillagos hotel éttermének egy borvidéken? Nincs kedvük átmenni a szomszédos A Boros-ba megnézni/megkérdezni, hogy ők hogyan csinálják? Vagy ha ez ciki, legalább elmenni Villányba Geréékhez, enni egyet a Mandula étteremben? Nem ártana…

A borlap legalább úgy-ahogy rendben van (Fotó: Ercsey Dániel)

U.i. avagy záró megjegyzés. A két hotel áraiban sincs egetverő különbség. Ettől még fájóbb az egész.