Kérem Várjon!
Cikkek
Korrekt édes hárslevelű, elérhető áron?
Egy bor: Alexandra Pincészet Tündök 2021
Ercsey Dániel
2022 August 05.

Tokaj-Hegyalja kapcsán már mindenféle jelzőt kimaxoltunk az elmúlt évtizedekben. A legendák földje, amit tündérek laknak és a királyok borát szűrik a hegyoldalakon. Igen ám, de ez a vidék az ellentétek országa is, ahol van fény, ott árnyék is akad. Így történhet, hogy míg az ország legdrágább borai is itt készülnek, úgy gyakran a legjobb ár-érték arányúak is.

A nyitókép Ercsey Dániel fotója

2021 januárjában írtam egy kedves meglepetésnek bizonyuló félédes furmintról. Ennek a folytatása ez a bor, filozófiailag mindenképpen. A borász, Dandás Alexandra azóta már saját név alatt készíti a borait, de ugyanazokról a területekről. 3500 m2, két tagban, a Galambos dűlőben, vagyis a sátoraljaújhelyi Várhegyen, a MOL benzinkút fölött, közvetlenül az Oremus dűlő melletti Oremus utcában.

Fotó: Ercsey Dániel

A pince a város másik oldalán található a Pincekertben, ahol több pincét is rendbetett a város. Semmi trükk, tufába vájt, mélyre vezető pincék, a szokásos „fagyhalállal“, pincepenésszel borított falak és gyertyafény.

A borász a pincében (fotó: Ercsey Dániel)

Ami viszont figyelemreméltó, az a borász elhivatottsága. Hiába dolgozik még a vendéglátásban Sárospatakon, valójában a borászat teljesen megfertőzte, úgy tűnik minden gondolata ekörül forog. Meggyőződésem, hogy ha a jó időben, a megfelelő hatások érik, sokat fogunk még hallani az Alexandra Pincészetről, ami egyébként Sátoraljaújhelynek és egész Hegyaljának javára válna.

És a pince előtt (fotó: Ercsey Dániel)

Tündök 2021 (édes hárslevelű, 74g/l cukor, 11% - 3000Ft a pincénél)

Halvány óarany, vagy méginkább vörös arany szín. Illatában fehér virágok és nagyon enyhe oxidáció, de az is lehet, hogy csak az öreg hordó illata. Kóstolva közepes testet kapunk, élénk savakkal és feszes szerkezettel. Az ízben narancshéj, ananászkompót, aszalt almakarikák. Hosszú, lendületes, pöpec! 85/100 pont

Fotó: Ercsey Dániel

banner
Legfrissebb
banner