Kérem Várjon!
Cikkek
Olaszrizling Szerintünk Csopakon
Kassai Endre & Ercsey Dániel
2024 March 01.

Nehéz rendezvényként úgy írni az Olaszrizling Szerintünkről, hogy ne a „hagyományos” jelzőt illesszük mellé, és valóban, az elmúlt 15 év során tökéletesen megtalálta helyét és szerepét mind a hazai borvilágról gondolkodók kooperációjában, mind a vendéglátó pincészetek falai között.

A nyitóképet Szabó Miklós készítette

Az idén 23 borászatot felvonultató csopaki rendezvény már korábban kinőtte regionális jelentőségét, az ország más pontjairól is érkező kiállító borászokkal együtt folytatnak diskurzust az olaszrizlingről (tágabb értelemben a hazai borkészítésről) – valamint kápráztatják el a vendégeket.

Fotó: Szabó Miklós

A kialakult menetrendnek megfelelően a pénteki volt a szakmai nap, amelyen a borászok egymásnak mutatták be a kiállítani hozott boraikat. Ezt előadások követték, amelyek fókuszában a bioművelés fenntarthatósága szerepelt. Ezen a fórumon az elmélyültség és a kétkedés egyaránt megjelent, elsősorban a bioművelés gazdasági lehetőségeivel kapcsolatban. Ismét szóba került a fajta külföldi megnevezése, és a borfogyasztói trendek alakulása is.

Fotó: Ercsey Dániel

Szombaton a Jásdi Borteraszon a sétálókóstolót megelőző sajtótájékoztatón Jásdi Attila elmondta, hogy a fiatalabb generáció megszólítása érdekében ebben az évben sikerrel kínáltak kedvezményes Junior jegyet is. Ugyancsak itt hangzott el, hogy 2024-ben a borvidék lesz házigazdája GROW du Monde elnevezésű nemzetközi olaszrizling világtalálkozónak és borversenynek. Erről Győrffy Zoltán, a Grow du Monde egyik alapítója számolt be, aki egyben a balatoni rendezvény vezérigazgatója is. (Írásunkat a témában lásd ITT).

Fotó: Szabó Miklós

Az egyébként teltházas programon a kiállító borászok borait kóstolhattuk és beszélgethettünk velük, a Jásdi Borterasz mellett a Szent Donát Borkúria fogadta az érdeklődő borszeretőket. Lehetetlenség a teljesség igényével beszámolni a tapasztalatainkról, ezért csupán néhány impressziónkat osztjuk meg a felvonultatott tételekről.

  • Gál Lajos Egerből hozta el a GRATIAE nevet viselő, a Kántor-tagból származó 2021-es olaszrizlingjét. Mint mondta, ezzel a borral búcsúzik el a Kántor-tagtól, és a névadással is a háláját kívánta kifejezni, amiért igazán nagyformátumú borok születhettek innen. Gyümölcsös és fás aromák harmonikus találkozásával szerzett örömet.
  • A csopaki szerelemprojekt, azaz a Guden Kisbirtok csúcsbora a Kertmög. A dűlő neve azonban nem minden évjárat palackjaira kerül fel, ahhoz minden esetben valóban kiemelkedő tételnek kell születnie.
  • A Zelna Borászat 2021-es bora, a Berekszél is elvarázsolt. Magának a dűlőnek a karakteres terroir jellegét a bor ásványosságában lehetett tetten érni, emellett sokszínű illatosság is jellemzi.
  • Egészen lehengerlő volt a bazaltról származó borok eltérő karaktere, vitalitása, érlelhetősége. Utóbbira jó példa volt a 2Ha szőlőbirtok 2017-es olaszrizlingje, míg az előbbit Pálffy Gyula köveskáli borai példázták, az alap olaszrizlingtől egészen a dűlőszelektált tételekig.
  • Újfent bebizonyosodott, hogy ha igazán jól iható bort szeretnénk találni, a déli part felé kell venni az irányt. A Kislaki Bormanufaktúra borai nem akartak többnek tűnni, mint amik: kerek, szerethető olaszrizlingek. Ha Badacsony és a bazalt a hosszú érlelhetőség, Csopak és a mészkő-vörösagyag kombó az elegancia, Eger a kifinomult ásványosság, akkor Balatonboglár és Balatonlelle a löszös melegség és kerek otthonosság.
  • Egy utolsó közbevetés, hátha az is olvassa, akinek kellene: a 2016-os Villa Tolnay olaszrizling nemhogy nem hibás, sokkal inkább tökéletesen érett és elegáns volt. Megtisztelő, hogy kóstolhattam!

Fotó: Szabó Miklós

A 2024-es Olaszrizling Szerintünkön kiállító borászatok:

2HA Szőlőbirtok és Pincészet, Bussay Pincészet, Csendes Dűlő Szőlőbirtok, Dobosi Birtok, Figula Pincészet, Gál Lajos Pincészete, Gilvesy Borászat, Guden Kisbirtok, Gyukli Pince, Homola Pincészet, Istvándy Birtok, Jásdi Pince, Karner Fanni, Káli Kövek Borászat, Kislaki Bormanufaktúra, Pálffy Pince, Petrányi Pince, Skrabski Pince, Somlói Vándor, Szent Donát Borkúria, Villa Gyetvai Borbirtok, Villa Tolnay, Zelna Borászat