Kérem Várjon!
Cikkek
Új helyszínen az Etyeki Kúria?
Kutyánszky Bori
2024 February 28.

Igen, ugyanakkor nem kell megijedni, az Öreghegyen megmarad a jól ismert mesevilág, amit egyre inkább birtokba vehetnek a borturisták, a „régi” pince pedig átadja helyét a pezsgőérlelésnek!

Lassan egy éve kering a hazai borszaksajtóban és turisztikai körökben a hír, hogy az Etyeki Kúria termelése még modernebb épületbe költözik. Logikus döntés, hiszen  kinőtték az öreghegyi „pincét”, másfelől egyre több lábon állnak, fellendülőben van a borturizmus; Borbárjuk a borok ízvilágához illeszkedő melegkonyhai ételkínálattal is rendelkezik már, növekszik a rendezvények, esküvők volumene, mindeközben egyre emelkedik a termelt és értékesített palackszám is, ezt pedig már lehetetlen úgy megoldani, hogy az ne menjen valaminek a rovására.

Az új helyszín az Etyek és Alcsútdoboz között található Göböljárás, ahol az Etyeki Kúriának már a kezdetektől, vagyis 1996-tól van egy régi magtárépülete. A „göböl“ szó egyébként hízómarhát jelentett, a helyszín mezőgazdasági birtokközpontként működött valamikor, most pedig az új beruházás kapcsán ismét ekként fog üzemelni. A Borászatnak ugyanis sikerült megvásárolni a magtár történelmi épületével szemközti telket, így a beruházás során nem kellett semmiféle kompromisszumot kötni. Az épület hőszigetelése megfelel a XXI. századi elvárásoknak, akárcsak a telepített napelemek mennyisége, a csapadék és a szürkevíz gyűjtése megoldott, fel lehet használni öntözésre, ki vannak építve töltőpontok az elektromos autók számára, ráadásul az Etyeki Kúria legtöbb szőlőterületéhez sokkal közelebb fekszik az új termelésiközpont, így jóval kevesebb üzemanyagot égetnek el, alacsonyabb a környezetterhelés, a mezőgazdaságigépek is kevésbé kopnak majd. Az új épület egy logikusan megtervezett, zöldmezős beruházás, ami mindenben megfelel a mai idők támasztotta kihívásoknak.

Logisztikailag is tökéletes az épület, ahol mindent annak a célnak lehetett alárendelni, hogy a megfelelő borászati munkák éppen akkor kerüljenek elvégzésre, amikor annak eljön az ideje. Például egyáltalán nem mindegy, hogy mikor történik a palackozás; akkor amikor optimális, vagy egy hónappal később, mert csak akkor lesz hely a raktározásra. Apropó raktár! Az új helyen a legmodernebb készáruraktárral rendelkeznek, ami egy ún. push-back rendszerrel megkönnyíti a tárolást és persze a kiszolgálást is.

A modern borászatokban egy laikus szemlélő számára úgy tűnhet, hogy minden tartály egyforma, de ez távolról sincs így! Mérész Sándor főborász új „játszóterén“ ellennyomásos palackozógép és nyomásálló tartályok is csillognak már, amiből sokan rájöhettek, hogy az új épület pezsgőüzemként is használható, igaz a pezsgők érlelése a „régi” pincében, vagyis a jól ismert Öreghegyen történik majd.

Költözik az irodák nagy része is; a borturisztikai részleg kivételével, így mindenki számára megfelelő munkakörnyezetet, öltözőket, parkolóhelyeket, zuhanyzót, konyhát tudnak biztosítani. Az Etyeki Kúria eddig is fontosnak tartotta, hogy az emberek szeressenek náluk dolgozni, ezzel a lépéssel a „wellbeing” vonalat erősítik tovább.

Végezetül jó tudni, hogy a következő tíz éves fejlesztési terveikben Göbölön is megvan a bővítés lehetősége, ha netán új telepítésekbe fognának, vagy éppen megugrana a felvásárolt szőlő feldolgozása, nem kell újra költözni, egyszerűen „csak” hozzáépítenek egy új szárnyat az épülethez és már mehet is tovább a termelés. Ami pedig az Öreghegy ikonikus helyszínét illeti, eltűnnek a pince mellől a göngyölegek és az üvegpiramisok, amiknek a helyét teljesen átveszik a pezsgővel koccintó szerelmespárok, a Pláne habzóbort kortyoló turisták és a rendezvényekre érkező vendégek.