Cikkek
Arra gondoltunk, hogy megkérdezzük állandó szerzőinket, melyik a kedvenc borvidékük, hol élnének szívesen, ha szabadon választhatnának. Vérmérséklettől függően van aki hosszan, van aki röviden válaszolt, volt aki egy borvidéket mondott és volt, aki felsorolt vagy ötöt, de hát így szép az élet, sokfélék vagyunk, csak egy a közös bennünk, a bor szeretete. Következzen hát a második válogatás, három szerző, három válasz.
Győrffy Zoltán - Szabó Zoltán - Ercsey Dániel
2025. február 18. 06:15:32
Cikkek
Több mint tíz éve hagyomány a magyar borvilágban – köszönhetően javarészt a politikától azóta visszavonult borkereskedőnek, Kézdy Dánielnek –, hogy a februárt a furmintnak szentelik, ez ugyanis szépen alliterál és fókuszba állítja a fajtát.
Bukovics Martin
2025. február 14. 06:56:59
Cikkek
Terroirt tükröző magyar és osztrák „bazaltborok” vizsgálata párhuzamos kóstolók segítségével
A következő szöveg némi előzetes magyarázatra szorul. Szerkesztőségünk oszlopos tagja, Jakab Tamás egy egyetemi projekt keretében csinált - német nyelven, hiszen Ausztriában él és jár egyetemre közben - egy komoly felmérést, ennek a rezüméjét tesszük most közzé magyarul.
Jakab Tamás
2025. február 11. 06:25:33
Cikkek
Arra gondoltunk, hogy megkérdezzük állandó szerzőinket, melyik a kedvenc borvidékük, hol élnének szívesen, ha szabadon választhatnának. Vérmérséklettől függően van aki hosszan, van aki röviden válaszolt, volt aki egy borvidéket mondott és volt, aki felsorolt vagy ötöt, de hát így szép az élet, sokfélék vagyunk, csak egy a közös bennünk, a bor szeretete. Következzen hát az első válogatás, három szerző, három válasz.
Bukovics Martin - Jakab Tamás - Bóka Balázs Andor
2025. február 7. 06:09:59
Cikkek
Az csak a kötőszövet. A számból vette ki a szót dr. Pál-Molnár Elemér, hiszen a Lecsengésnek is ez a mottója és én magam is ezt hangoztatom lassan két évtizede. De ha nem a borról, akkor miről szól? Mire a gyergyói gyermekkort és a szegedi kutató életet kibeszéljük, talán ez is kiderül…
Ercsey Dániel
2025. február 4. 06:55:39
Cikkek
Klímaszorongás-oldás Szabó Zoltánnal
Mit hoz a klímaváltozás a magyarországi szőlészek-borászok számára? Mit csesztünk már el, miben reménykedhetünk még? Milyen fajták jöjjenek, mik tűnjenek el, lehetőleg máma még?
Bukovics Martin
2025. január 31. 06:11:23
Cikkek
Pécs. Hányan, de hányan szerették volna már valamilyen gasztronómiai termékben kifejezni. Voltak próbálkozások a Mecseki itóka feltámasztására. Gondolhatnánk valamiféle medvehagymás péksüteményre, itt főzött sörre vagy a pécsi szeletre, ami jobb és nagyobb, mint a bécsi. De édesség, ami pécsi? Na? Az nem volt még. Eddig.
Harka Éva
2025. január 28. 08:01:04
Cikkek
Mind álmunkból felkeltve fújjuk, hogy Tokaj, pontosabban a Tokaji borvidék része az UNESCO Világörökségnek. Azt már kevesebben tudják, hogy egyrészt nincs egyedül, más borvidékek is vannak ezen a listán, másrészt nem az egész borvidék áll világörökségi védettség alatt. Már ha van olyan, hogy védettség, és ez nem csupán egy státusz.
Ercsey Dániel
2025. január 24. 06:47:04
Cikkek
Tíz válogatott argentin bor szerepelt a pécsi borbár kóstolóján
Argentína két dolog miatt izgatta eddig a fantáziámat. Ha reális veszély lenne, hogy atomtöltetekkel kezdené el dobálni egymást a nyugat és Oroszország, azonnal egy ideszóló repülőjegyet vennék.
Bukovics Martin
2025. január 21. 06:38:54
Cikkek
Nem mintha nem lenne édes mindegy, hiszen az angol Bull’s Blood tükörfordítása a bikavérnek és a bikova krv-nek, ami mégannyira sincs benne a hazai köztudatban, szemben az angol kifejezéssel, ami a negyvenen felüliekben bizony rossz emlékeket ébreszt.
Ercsey Dániel
2025. január 17. 06:20:33