Kérem Várjon!
Cikkek
Popsiller a málnásban
Egy bor: Lelovits Tamás Villányi Siller 2022
Győrffy Zoltán
2023 March 14.
Ha van bortípus, amit érdemes volna valóban visszahozni a hétköznapok boros asztalára, akkor az a siller. Bár a tradicionalisták csak kadarkából képzelik el, én  a fajtakérdést nyitva hagyom, akár még cabernet sauvignonból is lehetne jó sillert készíteni. Sőt, lehet is. Merthogy most épp ez került a pohárba.

Nem is oly rég került ki a pincéből Lelovits Tamás friss, 2022-es sillere, ami jelzi, hogy itt a tavasz, jön a Húsvét. A sillert ugyanis én a sonkaszezon egyik legkiválóbb boraként hirdetem egy ideje, de hogy miért is, ahhoz egy kis ismétlés.

Merthogy mi az a siller? A siller egy bortípus, egy hagyományos, olykor népinek is becézett borkészítése eljárás, amikora a kékszőlőt a rozénál tovább áztatjuk a héjon, ezért abból több szín- és cserzőanyag oldódik ki, de azért vigyézunk vele, hogy épp csak pirosbort készítsünk. Mivel a siller ideig együtt erjed a törköllyel, vörösborosabb ízhatást kapunk, de csak mértékkel. Nagyon rég a vegyes ültetvényeken még a fehéret is beleszedték, ezt ma már nem igazán engedi a bortörvény.

A neve is jelzi, a sillerekért elsősorban a sváb telepesek a felelősek, de a magyar borkészítők gyorsan belejöttek a jóba és átvették ezt a borkészítési eljárást, hiszen a siller, főleg némi szódval felhúzva, ideális volt a napi kemény munka melletti ízes folyadékbevitelhez. És bár sváb az eredete, a magyar gasztronómiába kiválóan passzol, hiszen épp csak felbukkan benne a tannin, viszont az alkohol nem túl magas, sőt itt nem jelenik meg semmiféle hordós ízvilág.

Vagyis van gyümölcs, van frissesség, vannak savak, a sonka zsírosságát itt máris lekötjük, a nem túlfüstölt ízjegyekhez viszont a nem túlhangsúlyozott tanninérzet stimmel. Azaz a sonka párja itt van, belefér mellé a tojás is, sőt még a tormát is elviseli. Már amennyire egy csípős íz mellett elfér bármi is.

Lelovits Tamás cabernet sauvignon sillere túlhűtve visszafogott lesz, ezért ne közvetlen a hűtőből pattintsuk meg. A színe számomra hozza azt, amit egy sillertől elvárhatunk, bordóspirosnak mondanám, bár a színeknek nem hiszek elsőre. Viszont az illatnak már igen, és itt bizony elég intenzív gyümölcsösséget kapunk, málnajoghurt, meggyszörp, tejkaramella. Az első korty abszolút pirosgyümölcsös, a meggy és a málna visszatérő elemek. Egész jó savszerkezet és diszkréten háttérben maradó, sima, lágy tanninok jellemzik. Némi fanyarság van azért a korty végén. 

Ez egy olyan siller, ami remény ad arra, hogy lehet ma is vonzó borokat készíteni ezzel az eljárással, pár évre azt írtuk róla, "a siller bemerészkedett a pop műfajába", nos, ez valóban pop, de még nem játszák eleget spotify-on, nem pörög a rádiókban. Talán több popsiller kellene. 89/100 pont, 2690 Ft, pannonborbolt.hu