Kérem Várjon!
Cikkek
Szerelmi furmintok
Augusztusi Mustrahét 2.: Benkő Borház
Ercsey-Győrffy
2022 August 09.
A második adag bor Tokajból érkezett a címünkre, a szerelmi pincesoron található meg a Benkő Borház kóstolópincéje, mi most Pécsett és Budapesten teszteltük a borokat. Két furmint és egy sárgamuskotály a poharakban, a nyári tokaji vajon ilyen?

Sárgamuskotály Gyöngyöző 2021

Halvány citrom szín. Intenzív felhabzás, nagy buborékokkal. Illatában virágos jegyek, picit pacsulis-parfümös. Szájban könnyed, zöldalmás savakkal, zöldfűszerekkel és pici cukorral ami kerekíti a kortyot. Az üde lecsengésben lime és citrom. Tokaj pop. 87/100 pont. 

Tokaji Furmint Édes 2021

Közepes citrom szín. Illatában édes, érett, fehér húsú gyümölcsök. Közepesnél egy leheletnyit filigránabb test, élénk savak, az ízben édes és érett lédús gyümölcsök. Jó egyensúly, feszes struktúra, citrusos-licsis lecsengés. Nem édesebb a kelleténél, nyáresti sütizéshez, vagy csak úgy, magában, a vacsora végén. 88/100 pont, 2500 forint.

Tokaji Furmint Száraz 2021

Közepes citrom szín. Visszafogott illat, pici birssel és körtével, ahogy nyílik, vegyes tavaszi virágmézzel. Közepesnél nagyobb test, kerek savak, érett és komplex ízek, sok barack, pici ananász, méz. A lecsengése közepes. Van benne valami rusztikus. 86/100 pont, 2000 forint.