Kérem Várjon!
Cikkek
Szürke zóna Tokajban
Ercsey Dániel
2023 May 06.
PET palackos borokat fotóztam a minap Tokaj főutcáján, sőt, még egy videót is forgattam az egyikről, volt nagy felháborodás, aztán annyiban is maradhatott volna a dolog. Nem így történt.

A Lecsengés FB posztja és a videó után rengeteg komment, e-mail és telefonon közölt vélemény landolt nálam, amiből azért szépen kirajzolódik a probléma számtalan aspektusa. Beszéltem borászokkal akik maguk is PET palackba töltenek, termelőkkel, akik kizárólag a csúcsokat ostromolják a palackos boraikkal, Tokaj városában és a borvidék más településein egyaránt. Felhívott újságíró és főszerkesztő, kaptam hideget-meleget, de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy erről a dologról igenis beszélni kell. Hogy miért?

1. Mert az, hogy egyáltalán ott vannak ezek a borok Tokaj főutcáján azt jelzi, hogy van rájuk igény.

2. Mert állítólag (nem tudtam ellenőrizni) városi rendelet tiltja, hogy ott legyenek.

3. Mert a jelenlegi szőlőfelvásárlási árak mellett Hegyalján még ennyi pénzért is lehet profit a boron.

4. Mert senki nem mondta el a termelőknek, hogy mi másra lehetne még használni a szőlőt, vagy a bort. (Például dobozos fröccs, szénsavas mustfröccs, stb...)

Én magam is több dologban hibáztam, az a legtisztább, ha ezt gyorsan be is vallom.

1. A videóban a zenés részek alatt többször is felvillan egy néni arca, aki kitöltötte nekem a bort. Eszembe sem jutott, hogy valaki ezek után szegényre haragosan tekint majd, mindenesetre jó ha tudjátok, hogy a néni kedves volt, aranyos és tüneményes.

2. Bevallom nem jutott eszembe felhívni a videóban szereplő Iváncsó Pincészetet, de szerencsére megtették ők, végül megkeresett Iváncsó Gábor és elhívott, hogy látogassam meg a borászatot, aminek a legközelebbi utam során örömmel eleget is teszek. Ami a lényeg, ő a Felső-Magyarországi furmintját egy viszonteladónak adta el, a borkimérést nem ő üzemelteti, ergo nem szeretné, ha őt kiáltanák ki csalónak. Azt hiszem ez az óhaj jogos.

Viszont itt újra felmerül a város felelőssége, ha tényleg van olyan jogszabály ami tiltja az ilyen borok árúsítását a főutcán, vagy legalább azt, hogy kitegyék a kirakatba, akkor miért vannak mégis ott a borok? Ha pedig tényleg az ilyen árkategóriájú borokra van kereslet Tokajban, akkor azt miért nem lehet csalás apróbb csúsztatás nélkül árulni? Nekem személy szerint az égegyadta világon semmi bajom nincs a folyóborral, a kannás borokkal, a PET palackkal, ezeknek mind megvan a piaci szerepük, csak azt kérem, hogy ne nézzük madárnak a fogyasztókat sem. Védjük jobban a Tokaj márkanevet, mert ez így senkinek nem jó...