Kérem Várjon!
Cikkek
Vörösmarti bársonymerlot
Egy bor: Josić Merlot Ciconia Nigra 2019 (Drávaszög, Horvátország)
Győrffy Zoltán
2023 May 05.
A szomszédolásnak mindig vannak előnyei. Mindenekelőtt, hogy legalább néhány órára kiszabadulunk a mindennapi mókuskerékből, a magyar valóságból és picit még el is rejtőzhetünk. Na persze Vörösmarton erre kevés a lehetőség, mellettünk az asztalok felénél magyarországi vendégek ülnek. Délután egyre tele minden szék, pad és lóca, de mi bölcsen délre érkeztünk, amikor a horvátok még csak készülődni kezdenek az ebédhez.

Vörösmart, Josic Pincészet és Étterem. Be kell vallanom, elég rég jártam itt. De most ösztönzést kaptam és a családi szülinapi ebédet ide szerveztem le. Az ösztönzés abban nyilvánult meg, hogy a friss-ropogós Gault Millau kalauz szerint ez az étterem lett idén Horvátország legjobb tradicionális konyhájú étterme.

A hagyomány abban jelenik meg, hogy van itt halászlé, harcsapörkölt, sült halak, vagyis halban erős a hely, a Duna közelsége ezt indokolja is, de húsban is jó a kínálat. Vadételek, érlelt steakek és a szlavón fekete sertés (ami a mangalica és a fekete berkshire keresztezéséből jött létre úgy százötven éve).

Én ez utóbbit választom, a szűz jól fűszerezett, jól sütött, a tányér egésze is nagyon korrekt, a szarvas némileg rágós, ezt a család hölgytagjai sérelmezik is, viszont ez az egyetlen botlás, merthogy azzal kellett volna kezdenem: a leves volt az étkezés csúcsa. Erdei gombakrémleves, aszalt szilvával. Egyszerű és mégis fenséges. A desszertek is jól működnek, a csokiszuflé és a pisztáciatorta bevállalható legközelebb is.

Ha Ercsey kolléga étterempontozós rendszerét veszem alapul, akkor a belső tér 9 pont, a kiszolgálás 9 pont, az ételek 8 pont, a borlap 8 pont, az ár-érték arány 9 pont, vagyis 43/50 pontot érdemelt ki. Szerettük.

Búcsúzásképpen egy palack azért került a csomagtartóba, mégpedig egy merlot.

Nagyon gyümölcsös illattal indít, meg szépen, mértékkel használt hordó adja a fűszereket. Feketeribizli, szeder, édes, érett erdei gyümölcsök. Kortyban nagyon kerek, gurulós málna, egyszerre behízelgő és tartalmas. Adja magát a bársonyos merlot hasonlat, de ez konkrétan bársony. 

Lágy, érett tannin és némi maradékcukor, aztán a címkén fel is fedezzük, hogy ez bizony félszáraz. Amitől nem kell rettegni, mert így nem lett száraz alkoholszörny. Hosszú, szép, gyümölcsös lecsengés. Mint egy meggyes étcsoki, némi kávéval.
Ahogy agyalunk, elfért volna a fekete sertés szűz ételemhez, de el tudnám képzelni egy akár egy sült libamájjal brióson vagy még a csokis szuflé mellé is.

Ha jól emlékszem, 20 € alatt volt pár centtel az ára, és 90/100 pontos az élmény.