Kérem Várjon!
Cikkek
Ugye találkozunk Füreden?
Jenei Balázs
2024 May 29.

Már javában tart a GROW du Monde, az olaszrizlingek nemzetközi versenye, de én mégis a pénteki Aftert várom igazán. Kíváncsi vagyok, hogy milyen lesz, és bízom benne, hogy sokan csatlakoznak hozzám Balatonfüreden. De az elmúlt hetekben egyébként is sokszor jutott eszembe a GROW és az olaszrizling, egy Figula borral még készültem is az eseményre.

Azt hiszem utoljára két éve, a rendhagyó májusi Furmint Februáron voltam ahhoz hasonló nagy kóstolón, mint ami május 31-én pénteken lesz Balatonfüreden. A szervezők miatt egyébként is közel áll hozzám a rendezvény, de enélkül is izgalmasnak ígérkezik a nemzetközi olaszrizling forgatag. És ez megmozgatja a fantáziám, hogy olyan borokhoz lehet szerencsém, amik egyébként nem elérhetőek Magyarországon.

És nincs is ennél jobb alkalom arra, hogy kicsit elhelyezzük magunkat az olaszrizling térképen, hogy lássuk, a fajta hazai borai hogyan állják meg a helyüket a nemzetközi mezőnyben. Az egyes országok olaszrizling ideáljai miként térnek el egymástól? Kevés izgalmasabb dolog van annál, mint hogy lássuk: egy másik termőterület, egy másik klón, egy másik borászati gondolkozás mit képes kihozni egy szőlőfajtából.

És talán ez a legfontosabb, ami miatt a GROW du Monde szerintem értékes rendezvény: összeköti az országok termelőit és műhelymunkára hívja. Vagy legalábbis megteremti a lehetőségét, hogy a termelők az eredmények, vagy akár csak a pénteki kóstoló alapján új impulzusokat kapjanak, megnézzék, hogy a nemzetközi zsűri vajon miért azokat borokat emelte ki a több mint 300 induló tétel közül. Az isztriai Vinistra borversenye kapcsán mindig ez jut eszembe: a borverseny valójában egy platformja a műhelymunkának, és a borok kommunikációjának. És az eredmény látszik is: a malvasija-k szárnyalnak, de a teranok is folyamatosan fejlődnek.

Remek dolog, hogy az a sok energia, ami külön-külön létezett az olaszrizling körül (Csopaki Kódex, BalatonBor, Rizling Generáció stb), most egy egységbe csoportosult. Ez pedig lehetőséget ad a beszélgetésekre, új nézőpontok jelenhetnek meg a külföldi szakértők és a borok kapcsán. Bízom benne, hogy ez a lendület sokáig fog tartani a Balaton Borrégióban és egy kicsit minden olaszrizling termelő kaphat belőle. Ehhez fogyasztóként úgy járulhatunk hozzá legegyszerűbben most, ha Balatonfüreden ellátogatunk a GROW Afterre, vagy a Tagore sétányon lévő GROW standokra. 

Néhány napja a GROW-ra való felkészülés jegyében gondoltam nyitok egy olaszrizlinget. A választás a Figula Pincészet 2022-es Sóskútjára esett, ami egyébként a Magyar Borszakírók Körének díját, a Magyar Bor Nagydíjat is megkapta 2023-ban. Friss, sós, izgalmas, tele élettel, vibrálással, citrusokkal, zöldalmával, gyógynövényes jegyekkel, de nem cseres, jó inni. Úgy komplex, hogy frissítő tud maradni. 91/100 pont. Az biztos, hogy a pénteki kóstolóra feladta a leckét a többi olaszrizlingnek.