Kérem Várjon!
Hírek
VI. Kéknyelű Piknik sétáló kóstoló
Bori
2024 May 08.

Kéknyelű Piknik a Balaton legnyáriasabb tavaszi borfesztiválja, a badacsonyi kéknyelű bor fesztelen ünnepe, zenével, gasztroélménnyel, mesterkurzussal, szakmai beszélgetésekkel várja a bor és a Balaton szerelmeseit a Badacsony mellett található Istvándy Ligetbe, Káptalantótiban.

2024. május 11-én, szombaton hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált Kéknyelű Piknik sétáló kóstoló. A rendezvény célja, hogy újra közös nevezőre kerüljön, mit is jelent a Kéknyelű szőlőfajta Badacsonynak és a Badacsonyi Borvidéknek. 

2022-től Istvándy Gergely kezdeményezésére létrejött az ÍZBANK, amelynek referencia borainak kiválasztása a Kéknyelű ÍZ-LELŐ szakmai vakkóstolón került sor. Az immár ötödik alkalommal megrendezésre került ÍZ-LELŐN a badacsonyi Kéknyelű bortermelők és nemzetközi tapasztalattal rendelkező borszakértők bírálták a Kéknyelű tételeket. Az öt legjobbnak tartott tételből pedig 50-50 palack megőrzésre került az ÍZBANK BORSZÉFBEN, mely egyfajta bor trezorként szolgál a jövő badacsonyi borászainak referencia mutatásra. Az így létrejött gyűjtemény akár évtizedek múlva is visszakóstolható.

 

Az ÍzBank kapcsán megszületett a borkultúráért alapítvány, a Vinum Benedictum (áldott bor). Ez a platform lehetőséget ad a Kéknyelű iránt elkötelezetteknek, hogy támogassák e nemes ügyet. A támogató partnereket az esemény előtt 13 órakor szeretettel várja a rendezvény házigazdája és egyben az alapítvány kurátora, Istvándy Gergely egy rövid tájékoztató és kóstoló keretén belül. 

 Az eseményen az idei TOP 10 legjobb badacsonyi Kéknyelű bor sorakozik fel, készítőik által. A résztvevők megkóstolhatják a badacsonyi borászatok kiválóságait és elmerülhetnek a szakma nagyjaival. A borok a készlet erejéig fogyaszthatók.

Kitelepülő borászatok:

 • Sipos Borház és vendégház

 • Sabar Borház és vendégház

 • Edvi Illés Badacsony

 • Földi Bálint

 • Folly Arborétum és Borászat

 • Istvándy Pincészet

 • Éliás Birtok

 • Büttner Borászat

 • Csendes Dűlő Szőlőbirtok

 

Az idei mesterkurzuson a TOP 5 Kéknyelű bor szakmai bemutatása és stíluskóstolóján belül kerül kielemzésre minden tétel Orodán György CEWI előadóval, head sommelier-vel. A kulináris élményről a Tütü gasztrobusz gondoskodik, ezúttal a mediterrán-arab konyha ízei lesznek terítéken. A külön erre az eseményre készült desszert pedig egy különleges Kéknyelű csokoládé bonbon a Kakasbonbon Csokoládé Manufaktúrától.

 Idén az eseményen a Kékvásár keretén belül, a résztvevőknek lehetősége adódik kék színű csecsebecséket vásárolni. A vendégkitelepülők portékái a Balaton színeiben pompáznak majd, ellátogat a Lazúr Műhely, Huff Bianka festőművész Balaton ihlette megvásárolható festményeivel, melyeket kifejezetten a Piknikre készülnek. Valamint Lengyel Zsuzsa keramikus gyönyörű szép, kék kerámiákat korongoz a vendégeknek szintén a piknik alkalmából.

 

A rendezvény kísérőprogramja a Dj a Ligetben, a naplementéhez Dj Ernő Piaf keveri majd a zenét. Az este a Kéknyelű After Party-val folytatódik 21 órától a badacsonyi Istvándy Bor Műhelyben.

 A jegy ára 18.900 Ft/fő, melyet a Tixa jegyvásárlási rendszer felületén lehet megvásárolni:

https://tixa.hu/VI--Keknyelu-Piknik-setalo-kostolo 

Piknik menü és a jegy tartalma:
 

 • Tütü gasztrobusz menü: Marokkói marha tagine, Csirke tikka masala, Ratatoulle

 • Desszert: Kéknyelű BONBON

 • Az idei top 10 Kéknyelű bor kóstolása a badacsonyi borászatoktól

 • Mesterkurzuson való részvétel

További információ:

ISTVÁNDY BIRTOK / Badacsony - http://www.istvandy.hu