Kérem Várjon!
Cikkek
Tavaszi vizit a Cezar Pincészetnél
Jakab Tamás
2024 May 09.

A borokat Jászberényi Dániel, a cég vezérigazgatója (egyben borásza) mutatta be, együtt értékeltük az egyes tételeket. Nézzük is!

A Cezar Pincészetnél legutóbb 2022. utolsó, ám annál forróbb nyári hétvégéjén voltunk – azóta két szüret is lepergett a borászatnál, további technológiai fejlődések is történtek, igaz, az alapkoncepciót ez nem változtatta meg. Gyorsan és megbízható színvonalon elkészített könnyebb hangvételű, friss fehérek, valamint szépen érlelt, de nem hordó vezérelt, magas minőségű vörösek, köztük, két különlegesség is. A kettő között némi rozéval színesítve a kínálat friss részét. No, itt a „némi” kitétel azért változott, de erről később.

Sauvignon Blanc 2023: egy zöld SB-vel van dolgunk; szép zöld illatok és ízek: egres, csalán, fanyar ízhatás. Nem egy sauvignonra jellemző illatbomba, de szépen nyílik a pohárban. Tropikus illatok és ízhatás sincs benne, így ez a vonal egysíkúnak tűnhet, ezért most 84/100 pont, de akinek ez a „zöldesség” jön be, annak nagyon be fog.

Irsai Olivér 2023: ő viszont egy valódi muskotályos illatbomba, nagyon harsány, „méterekről” érezhető, és itt az íz is kíséri ezt az intenzív illatot: szép szőlőleves aromát érzünk, kellő savakkal megtámasztva, de picit több az alkohol, mint azt ilyen boroknál várnánk. 89/100 pont.

Olaszrizling 2023: részben saját, részben vásárolt szőlőből készül. Klasszikus (vagy, ha úgy tetszik, tipikus) olaszrizlinggel van dolgunk, sok édes almával, kevés citrussal, némi mézeskalács sütis behatással, a nem túl hosszú korty végén kevés mandulás érzettel. 85/100 pont.

Chardonnay 2023: bár 13-as az alkoholja, ennek ellenére kissé markánsak a savak első kortyra, viszont igazi dzsúszos, gyümölcsös hatást ér el, édes körtével, az illatban a tipikus (észak-burgundi chardonnaykra jellemző) fémes hatás és némi citrus is megjelenik. Közepes lecsengés, megbízható, nem bonyolult megoldása a chardonnay boroknak, de nagyon kellemes kóstolni. 86/100 pont, ahogy Dániel is megerősíti: „Itt, Zalában, és különösen nálunk, jól érzi magát a fajta”

Cabernet Sauvignon Rozé 2023: fűszeres, paprikás, édes fekete cseresznyés illat és íz. Ízben a fűszeresség előtérbe kerül, „vastagabb”, mintha némileg érlelt lenne, de nem. A korty nem túl hosszú viszont. 86/100 pont.

Syrah Rozé 2023: amiről a bevezetőben szó volt. A szüret után úgy ítélték meg, hogy az eredetileg küvé rozénak a „syrah-os” része olyan szép alapanyag önállóan is, hogy ezt érdemes külön is bemutatni. Így 23-ban ugyan nem lett mennyiségre több rozé, de minőségre emelkedett a színvonal. Egy édeskés ízhatású, piros gyümölcsös, élénk, hosszabb a korttyal rendelkező rozéról van szó. Az íz némi tropikus jegyekkel is kiegészül. „Illatban is behízelgőbb”, ahogy Dani fogalmaz, és így van. Nagyon szép tétel, 88/100 pont. A borvidéki borversenyen is kapott 87-et, Mundus Vinin pedig 85-öt – egyértelműen egy palackban történő fejlődés értékelése is a magasabb pontszám.

Chardonnay battonage 2022: egy érlelt fehér a végére, az egyetlen ilyen típusú bora a pincészetnek. Illatában elsőre picit visszafogottabb, lassabban nyílik, ízben nagyon szép vajas, tósztos. 1 évet használt 500-as fahordóban ért, heti kétszer volt felkeverve, hat hónapon keresztül. Második, harmadik kortyra a gyümölcsös jelleg is szépen megjelenik és felváltja az érlelési jegyeket (érett almás, körtés jegyek). Kis sósság is kiegészíti a hosszú kortyot. 90/100 pont (Mundus Vini 87). Igazi gasztro bor is, minden fehér szószos tésztához, kacsához remek.

Jöjjenek a vörösök. A pincészet ugye arról híres, hogy a chilei származású főborász, Luis Fuentes révén elsőként telepített a malbec fajtából, és ma is a legtöbb nekik van egyben ebből a fajtából. A 2021-es évjáratban egy (régi-)új érlelési verzióval kísérleteztek, ezt kóstoltuk meg.

Malbec Amfora 2021: tehát kísérleti jelleggel történt az amforában érlelés. A 21-es évjárat nagyon szép lett, a hosszú, meleg ősz nagyon kedvezett a késői fajták tökéletes beérésének. Ez a bor egy gyümölcsös, kissé cseresznyés történet lett, pici füsttel és dohánnyal az illatban. Édesmeggy is, az ízben aztán egyre inkább az, s itt némi kávéval is jön. Hosszú, sokáig érezzük a zamatot. 90/100 pont.

Továbbra is az újonnan piacra került, illetve kerülő 2021-es évjárat van soron. Elmondható, hogy az évjárat szépségének is megfelelően az összes 21es egy vagy két évet töltött kisméretű fahordóban, mielőtt palackozva letek volna.

Cabernet Franc 2021: Ez egy nagyon szép, mélyrubin színű, közepesen testes bor, kakaó és az áfonya az illatban, és az ízben is, szép, mély, még picit poros tanninokkal, picit a hordó vezérel, de azért kitűnik a gyümölcsösség is. 89/100 pont (még, ez a bor nagyon a fejlődése elején van a palackban) Mundus Vinin 87 pontos lett, ez az ezüstérem tetejét jelentette.

A must erjesztése saválló tartályokban és műanyag kádakban történt, utóbbiakban kézi csömöszöléssel, majd a tartályokban ment végbe a természetes almasav bontás, ezt követte a hordós érlelés, és a múlt év végén a palackozás.

Cabernet Sauvignon 2021: a szín ugyanaz, mint az előbb, itt erősebbek a gyümölcsös jegyek az illatban és az ízben is: fűszeresség, paprika, erdei gyümölcsök, s nagyon szép, kerek a hordóíz, kakaóval alapvetően, némi nutellával még bolondítva. A tanninok kerekebbek, bársonyosak már. 90/100 pont, meglepően előrébb tart az érésben, mint a CF. Mundus Vini 87 szintén.

Messiás 2021: A messiás a Pannon Egyetem szőlőtelepén dr. Bakonyi Károly által kifejlesztett fajta, a dunaj és a merlot keresztezése. Egyedül itt terem olyan mennyiségben, hogy külön fajtaborként piacra lehet dobni. Édes kávés illattal nyit, aztán a merlotnak megfelelő gyümölcsös jegyek jönnek az előtérbe és ezek elég szépen meg is határozottak az ízben: piros gyümölcsök, édes meggy főleg, majd kakaó, nugát; a tanninok teljesen beépültek, selymesek. Mundus Vini szintén 87 pont, itt és most 89/100 pont.

Címkék