Kérem Várjon!
Cikkek
Virtuális borutazások kora
Egy könyv: Borgőzös évszázadok
Győrffy Zoltán
2023 November 10.

Szeretem azokat a könyveket, amelyeket gyorsan akarok végigolvasni, amiken elcsodálkozok, kuncogok vagy amiből homlokráncolva okulok. Ritka élmény mostanság, ezért is esett jól pár este/éjszaka alatt végigolvasni a Borgőzös évszázadok című könyvet. Kovács Tibor és Kupa Enikő könyve Az újvilági bortermelés szórakoztató története alcímet viseli és ebben nincs ferdítés.

A covid-időszak bőven hozott változásokat az életünkbe, néhány egész új tevékenység is beépült a mindennapokba, például az online borozás. Egyre többen kezdtünk el online bort vásárolni, majd közösen, akár országokon átívelve megkóstolni azokat. És beszélgetni. És ha már beszélgetünk, akkor utazunk is. Kovács Tibor és Kupa Enikő a borkereskedes.hu oldalra kezdték el megírni virtuális borutazásaikat. És ebből állt össze a nemrég megjelent kötet.

A szerzőpáros a pandémia alatt képzeletben utazott el a legtávolabbi borvidékekre, annyi információt begyűjtve és valószínűleg azért széles boros merítéssel kísérve, amit talán helyben sem kaptak volna meg.

„A Covid alatt bezárva rendkívül hiányzott az utazás, mindannyiunknak. Mi borwebshopot üzemeltettünk és elkezdtünk virtuális túrákat írni. Minél messzebb annál jobb alapon. Elutaztunk olyan helyekre, ahol még soha nem voltunk. És hát jóval többet megtudtunk, mint amit odautazva megtudhattunk volna. Ehhez volt egy elvünk. Nem iszunk olyan bort, amit már ittunk életünkben, amíg tart a Covid. Ezt egy évig képesek voltunk fenntartani. Aztán rájöttünk, hogy már annyit olvastunk és írtunk ezekről az országokról, hogy akár egy könyv is kijöhet belőle” – mesélte el Tibor.

A könyv pedig érdekes és szórakoztató, vidám és informatív és bontottam is mellé egy argentin malbec-et, ha már az a szerzők kedvenc bora. De nem csak Dél-Amerika hívogat, hanem az amerikai vadnyugat, az ausztrál (kényszer)telepesek, az új-zélandi kivik és a dél-afrikai búr telepesek. Számtalan legenda, amelyekről nem hallottunk eddig, de ha meg igen, jól vannak elmesélve, így örömmel olvassuk őket újra.

Úgy hogy nem csak hardcore borosok olvashatják, sőt, aki szeret távoli tájakon virtuálisan is kalandozni, és nem merev antialkoholista, biztos élvezni fogja a kötetet, amely apró hibáktól, elírásoktól eltekintve jól szerkesztett és jól megírt boros lektűr.

A Borgőzös évszázadok – Az újvilági bortermelés szórakoztató története már elérhető online és a könyvesboltok kínálatában.


Kovács Tibor és Kupa Enikő
Borgőzös évszázadok – Az újvilági bortermelés szórakoztató története
Helikon Kiadó, 2023
4499 Ft