Kérem Várjon!
Cikkek
A szerémségi franc nyomában
Pincelátogatás: Belo Brdo (Szerémség, Szerbia)
Győrffy Zoltán
2021 October 09.

Aleksandar Zeremski, a Belo Brdo pincészet tulajdonosa jól ismeri a magyar borokat, sokat járt például Villányban, Bocknál négyszer szálltam meg, foglalkoztat a cabernet franc, úgyhogy  oda vissza-vissza kellett térnem, meséli mikor kedvenc fajtájához érünk a sorban. De előtte még sok minden várt ránk, induljunk sorjában, vörös túra a Szerémségben!

A Szerémség-Fruska Gorai Szőlő- és Bortermelőnek Egyesülete meghívására (Udruženje proizvođača grožđa i vina Srem-Fruška Gora) jártam legutóbb Újvidéken, az ottani Top50 kiválasztásában volt némi részem a nemzetközi zsűri tagjaként. Mivel a rossz idő miatt a verseny utáni napra tervezett bemutatót és díjátadót későbbre halasztották, az ott ragadt vendégek bortúrára indulhattak a Szerémségbe. Hol szemerkélő, hol zuhogó esőben az ültetvényeket csak messziről és autóból láttuk, de borokat azért kóstoltunk szép számmal.

Annyira lehetek szubjektív, hogy a szívemhez legközelebb álló kóstoló borsorát osztom meg - legalább virtuálisan -, a kedves olvasókkal, hátha kedvet kapnak egy Tarcal-hegyi bortúrához.

A Belo Brdo (magyarul fehér domb) pincészetet 2007-ben alapították, a következő három évben telepítették el az első 10 hektárt, de itt nem álltak le, hiszen ma már közel 20 hektáron van szőlőültetvény. Minden egy helyen található, egy valóban fehér dombon, ahol erősen meszes talajt. A tulajdonos több területet is megnézett ezen a vidéken, de végül egy francia szakértő döntötte el, aki meglátta ezt a helyet és azt mondta, ne keressen tovább.

Hat kékszőlőfajtával (merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc, pinot noir, marselan i petit verdot) és három fehérszőlővel (chardonnay, sauvignon blanc és rajnai rizling) dolgoznak. Éves szinten olyan 100.000 palack bort készítenek. Mi a prémium sorozatba tartozó borokat kóstolhattuk meg.

Petit Verdot 2018

Szilvás, dohányos, sonkás illatok. Kortyban masszív, elég sok, de jó, kerek tannin. Szilva, zsálya, megygylekvár. Viszont nagyon jó savszerkezet, élő, vibráló kortyot ad. A vége kicsit szárít, egy jól összerakott, a fajta elsődleges ízjegyeiből is mutató vörösbor. 87/100 pont.

Marselan 2018

A fajta a cabernet sauvignon és grenache keresztezése. Elsőre visszafogott, érett bogyós illatokkal. Szépen nyílik. Kortyban van egy édes-érett, lédús erdei gyümölcsös karakter, némi virágosság, közepesnél intenzívebb tannin. Nulla cukor, mégis behízelgő, szamócás, csokis, kandírozott ibolyás, viszont egész élénk savakkal. 89/100 pont.

Decade 2018

Cabernet franc 55% - cabernet sauvignon 45%. Nagyon karakteres illat, szeder, sonka, érett bogyós gyümölcsök. Koncentrált korty, feketeribizli dzsem, étcsoki, szeder, sok gyümölcs, soktannin, még nagyon fiatal, de nagyon jó szerkezetű, nagyon jó arányokkal rendelkező bor. A nagyon komplex, gyümölcsös-fűszeres aromatikát nem nyomja el a hordó, de ez még biztos kerekedni fog, hatalmas érlelési potenciál. 93/100 pont.

Cabernet Sauvignon 2018

Ezt a bort kétszer kóstoltam, ott a sorban, majd hazahoztam egy palackot és barátokkal újrakóstoltuk. Nagyon visszafogottan indít, kell neki egy jó hőfok és utána feketeribizli, kávé, étcsoki, áfonya, elég intenzív lesz a pohárban alig pár perc alatt. Kortyban érett, sűrű cucc, erdei gyümölcsök és finom fűszerek, szilva és boróka. Izgalmas és még fiatal. 91/100 pont.

Cabernet Franc 2018

Ha nem kóstolom és nem jegyzetelek előre, akkor el sem hiszem az alkoholt. 17.5%. Van, aki most sarkon fordul, becsukja a notebookot és felnyög, hogy ez már biztos sok, de nem. Nem könnyű elhinni, de nem. Erőteljes illat, sok érett gyümölcs, csokoládé, karamellizált erdei gyümölcsök, áfonyás piskóta és medvecukor. Vastag, széles, mély. Minden irányban terjed és végighömpölyög az érzékeinken.

Van benne 5 gramm maradék cukor, ami a kortyot selymesíti. 41-es extrakt, akinek ez számít valamit. A savakat elfelejtettem, de kétségtelen ott vannak és van valami hihetetlen a Fruska Gora savaiban, mert ezeket a nagy, testes vörösöket elevenen tartják. 92/100 pont.

A pincészet többi tétele ezek után erőteljesen érdekel, itt már késésben voltunk, rohanás az esőben, nem akartam nagybevásárlást tartani, a szervezők már köszörülték a torkukat, úgyhogy egy köröm még van Cserög (Čerević) felé.


Fotók: a pincészet weboldala

Legolvasottabb
banner
Programok
Programajánló
2021. December
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
1
2
3
2021. 12. 03. 18:00 - 21:00
Tóth Ferenc Pincészet Eger, 3300 Kistályai út 40.
4
2021. 12. 04. 14:00 - 20:00
Magtár Látogatóközpont Pécs, Pécs, Dóm tér
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31