Kérem Várjon!
Cikkek
A természet is borért kiált
Fuxlik a bormúzeumban
szaboberni
2016 April 16.

Tombol a korai tavasz, virágba borultak a fák, kiabálnak a madarak, a természet is borért kiált. Valami könnyűért. Ilyenkor pedig minek is lehet nagyobb aktualitása, mint az új fuxliknak. Budapest, Pécs és Szeged után hazaértek a rókaborok, mind a tizenegyen, hogy megmutassák legszebb arcukat nekünk is. Velük kezdte meg hosszú hallgatás után új szemeszterét a BorSzakkör. A kihagyást követően a siker önmagáért beszélt. A Bormúzeum újra megtelt vidámsággal, összekoccanó poharakkal, borászokkal és szakkörösökkel. 

Kétség se fér hozzá, a legjobb hangulatú szakkört írhattuk be az emlékkönyvünkbe, ami nagyban köszönhető az est házigazdájának, Eszterbauer Ildikónak, illetve megjelent borászvendégeinknek, Garai Zoltánnak és Göndöcs Lajosnak. Bár a fuxliknak mindig egy könnyedebb, beszélgetősebb estet szentelünk, idén még egy kis játékkal is készültünk. Vakkóstolással kellett megjelenés, illat, íz és karakter alapján értékelni az egyes fuxlikat, végül megtippelni, hogy melyik borászat készítette.

Rutinos fuxlikóstolók az előző évek tapasztalaival a zsebükben ugyan némi előnnyel indultak, de a kezdőknek is nyújtott némi támpontot az idei fuxli-leporelló, mely a főbb sajátosságokat tartalmazta egy-egy borral kapcsolatban. A tét nem kisebb volt, mint egy palack fuxli, a legügyesebb szakkörösünk pedig négy helyes választ adott a tízből.

És akkor nézzük az idei tizenegyes rókacsapat borait néhány mondatban, kis ajánló és ízelítő gyanánt, hiszen most jön még csak a grillezős, teraszra kiülős, beszélgetős esték szezonja, melyeknek soha jobb társa nem lehet egy üveg fuxlinál.

Eszterbauer Fuxli 2015

60% kékfrankos és 40% kadarka házasítása. Könnyedebb siller vonal, intenzív pirosbogyósokkal, kadarkás fűszerességgel. Tipikus beszélgetős, teraszra kiülős bor.

Garai Fuxli 2015

Első éves beszálló volt a fuxli csapatban, de annál nagyobbat szólt a Garai Pince sillere. 90% kadarka 10% cabernet franc-nal megbolondítva. Inkább vörös felé tendáló vonal, fűszeres, paprikás tétel, érett bogyósgyümölcsökkel.

Göndöcs Fuxli 2015

40% kékfrankos, 40% kadarka, 20% zweigelt házasítása. Fiatalos,  friss és üde, tele élettel, gyümölccsel. Szamóca és cseresznye, pici zöldfűszerrel meghintve.

Heimann Fuxli 2015

Heimannéknál idén is a hagyomány győzedelmeskedett, 100% kadarkából készült a fuxlijuk. Könnyű, fűszeres, szamócás vonal, jó arányokkal, lendületes savakkal. Jó ivású, vidám kis tétel.

Herr Fuxli 2015

70% kékfrankos, 30% cabernet sauvignon fúziója. Élénk és vibráló fuxli, jó adag gyümölccsel, határozott savakkal.

Hetényi Fuxli 2015

90% kadarka, 10% kékfrankos. Nagyon jóivású, érett és ropogós pirosgyümölcsöket, virágokat felvonultató, fűszerekkel megpakolt siller. Újabb pohárért kiált.

Márkvárt Fuxli 2015

Kékfrankos, kadarka és zweigelt osztozik ugyanolyan arányban ezen a silleren. Rengeteg gyümölcs jellemzi, szinte tobzódnak a pohárban, szép fűszeres díszítéssel, pici földességgel. Tipikus siller.

Merfelsz Fuxli 2015

70% kékfrankos és 30% kadarka házasítása. Vörösborosabb karakter, komoly tartalommal. Édes-érett gyümölcsök, főként cseresznye és csipkebogyó, mellé édesfűszerek teszik kerekebbé a történetet. Továbbra is hozza azt az édes felhangot, amit  korábban már megszoktunk és szeretünk a Merfelsz borokban.

Mészáros Fuxli 2015

75% kadarkából és 25% kékfrankosból szűrt nedű. Korrekt, tiszta tétel, jó gyümölcsökkel, szép savakkal, kerek történettel. Meggy, cseresznye, kicsi citrus még egy kis fűszerrel megszórva.  

Prantner Fuxli 2015

50% kékfrankos és 50% merlot házasítása. A zamatos bogyósokkal egy vidám, behízelgő fuxli készült a pince falai közt idén is. 

Takler Fuxli 2015

90% kékfrankos, 10% kadarka. Mélyebb tónusú, nagyon gyümölcsös, igazi meggylé. Van mögötte tartalom bőven, de élénk savai bőven a jól ihatósság, a “silleresség” határain belül tartják.

Fotók: Kovács Viktor - thewineography.com
banner
Programok
Programajánló
2022. Május
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
2022. 05. 06. 15:00 - 19:00
Zsolnay Negyed Pécs, Zsolnay Vilmos utca 37
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31