Kérem Várjon!
Hírek
A Fuxlik 2014-ben
szaboberni
2014 March 27.

Március 21-én Budapesten, az A38 hajón debütáltak a 2013-as fuxlik. Ez a harmadik éve a szekszárdi siller-összefogásnak, és ahogy minden évben, idén is nagy várakozással álltunk elébe, tekintve hogy immár tizenháromra bővült a rókacsapat. Noha már első évben is nem várt sikert aratott, mostanra még több borász csatlakozott a fuxli-mozgalomhoz. Köztük olyan nagyobb nevek is megtalálhatók, mint Taklerék vagy Mészárosék, de megjelentek kisebb pincészetek is, akik most próbálkoztak meg először siller készítéssel.

                                                                                                    Fotók: Szekszárd Borvidék Kft.

Az idei tizenhármak: Eszterbauer Borászat, Göndöcs Lajos, Heimann Családi Birtok, Hetényi János Pincészete, Herr Pince, ifj. Márkvárt János, Merfelsz Pince, Mészáros Borház, Neiner Családi Pince, Posta Borház, Sebestyén Pince, Takler Pince, Tringa Borpince.

Mint azt már megszoktuk, a fuxlik a könnyedebb műfajt képviselik, frissek és gyümölcsösek. Szép savakkal alátámasztott, könnyen iható borok egytől-egyig. Bár a feldolgozás, a fajtaösszetétel és a stílus tekintetében mutatnak némi különbséget a borok, összességében elmondható, hogy hasonló szerkezet, szín- és ízvilág jellemzi őket. Így minden fuxli a pirosbogyós gyümölcsök különböző árnyalataiban pompázik, közepes testtel, kevés tanninnal, üdítő savakkal, valamint a szájban hosszan idéző meggy, cseresznye vagy málna ízzel rendelkezik. 

Részletes leírásba most nem bonyolódnék, már csak azért sem, mert a kóstolási jegyzetemet az első poharammal együtt elvitte a Duna délután 3 körül, mikor még csak a tételek felénél jártam. Másrészt pár nap múlva úgyis Pécsett turnézik a Fuxli-csapat, így beszélnek majd helyettem a hozzáértőbbek.

Annyi azonban bizonyos, hamarosan újrakóstolásra kerítünk sort, hogy idén is kiválasszuk az aktuális nyári sillerünket a szokásos bográcsozós, grillezős, halfőzős baráti összejövetelekhez. Tavaly Tringáékét és Postáékét favorizáltuk nagyon, Neiner Andrisékét pedig kartonszámra vettük. Idén nehezebb lesz a helyzet, mivel évről évre szaporodik a rókaborok száma és egyre több a kedvencünk is.

Hogy mennyire gasztrobor a siller, azt a legújabb videó is alátámasztja. Tringáék tanyáján ugyanis közös halfőzésbe és fuxlizásba keveredett a kis csapat, Márkvárt Jani rapje pedig egyszerűen zseniális lett. A méltán elhíresült mondatával zárnánk mi is, miszerint “ki mit iszik, azt fogyaszt”, de javasoljuk, hogy most inkább mindenki fuxlizzon!  


Legolvasottabb
banner
Programajánló
2021. December
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
1
2
3
2021. 12. 03. 18:00 - 21:00
Tóth Ferenc Pincészet Eger, 3300 Kistályai út 40.
4
2021. 12. 04. 14:00 - 20:00
Magtár Látogatóközpont Pécs, Pécs, Dóm tér
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31