Kérem Várjon!
Cikkek
Ahol pušipel a furmint
Muraközi borok Pécsett
szabogabi-zoranka
2015 August 14.

A horvát államiság ünnepén idén nem csupán a szokásos menetrend szerinti megemlékezések zajlottak (ami általában a formaságok, folklór, fogadás háromszögben játszódik), hanem egy borgasztro programot is szerveztek. A Jókai Bisztróban a muraközi borászok 12 válogatott borát kóstolhatták meg az érdeklődők, a sikeres bemutatkozást folytatás is követheti. Íme, mi így kóstoltunk.

A borest szervezőjeként Vesna Haluga, a Horvát Köztársaság pécsi főkonzulja köszöntötte a vendégeket, a muraközi borokat pedig Ivan Goričanec, dizájner, boríró és számos boros ötlet gazdája mutatta be. David Štampar, a Hortus Croatiae borászegyesület elnöke és Rudi Grula, a Muraköz megyei idegenforgalmi hivatal vezetője is a csapat részesei voltak, ahogy Denis Perčić fotós is, akinek köszönjük a felhasznált képeket. Nagyon kedves, szimpatikus csapat volt, akikkel még a sétatéri borozás és a belvárosi séta belefért a kóstolót követő éjszakai programba.

DGA PJENUŠCI Pjenušac Sibon 2013

Tiszta, kissé halvány aranyszín. Illatban elsőre visszafogott, a gyümölcsök illatát elnyomja az élesztő. A buborékok kicsit erőtlenek, és hamar távoztak. Jól behűtve hölgyek kedvelhetik aránylag magas cukortartama és az alacsony alkohol miatt, azonban nem túl hosszú pezsgő. Bár 100 % furmintból készült, fajtajellegéből kevés maradt. 82/100 pont.

DVANAJŠČAK-KOZOL Pušipel 2014

Ahogy a chardonnay Chablis-ban, Muraközben a furmint is új arcot mutatott. Könnyű és gyümölcsös. Illatban kedvesebb és érettebb illatok: alma, citrom, kajszi, kicsi banán. Ízben szikárabb és zöldebb jegyek: zöld-alma, citrus jellemzőbbek. Kis pez-cukorkásság. Magas sav, alacsony alkohol. Nincs sok réteg, de valahogy jól áll neki, jók az arányok, nincs céltévesztés. Üdítő változatosság. 87/100 pont.

CMREČNJAK Sauvignon 2014

Visszafogott illatában már sárga, nem zöldes jegyek. Citrom, enyhén virágos pici méz. Nem a sauvignon-tól várt ropogós füves, inkább érettebb édeskésebb jegyek jellemzik, fiatal kora ellenére. Jól eltalált cukor-sav arány. Mutat valami újat, mást. 85/100 pont.

TOMŠIĆ Silvanac Zeleni 2013

Illata egészen különleges. Pohárban megforgatva kissé nehézkesnek, olajosnak tűnik.  Jellemzően almás, almachipsz és aszalványok, pici fehér bors, vaj. Érződik a maradék cukorde a savak jó egyensúlyba húzzák vissza. Elcsámcsogható bor, izgalmas, elég egyedi aromatikával. Ahogy időt kap, egyre többet mutat, de nem valószínű, hogy közönségkedvenc válna belőle. 86/100 pont.

KUNČIĆ Graševina 2013

Már illatában túl édes, nehézkes, fáradékonynak tűnik. Narancshéj, érett barack, pici fehér virág. Ízben is hasonlóan nehéz olajos, mustos. Nem igazán fajtajelleges, de itt a más nem hoz élményt magával. Némi kénesség is okoz zavart az élvezetben, ennél a bornál sajnos megbotlott a szép sor. 79/100 pont.

KOCIJAN Rajnski Rizling 2013

Tiszta, intenzív szalmasárga szín. Érett alma, barack, grapefruit, méz, enyhén petrolos, fűszeres, kókusz. Töppedt jegyek, mint egy szamorodni. Némi kesernyés, fenolos érzet. Kis idő kell neki és szépen nyílik. Nagyobb test, virgonc sav, magas alkohol, hosszú lecsengés. Tartalmas este mellé, időt kell adni neki, megérdemli. 86/100 pont.

ŠTAMPAR Chardonnay Sur Lie 2009

Szép mély sárga szín. Illatában először vaj, füst. Élesztő, sonka, gesztenye. A hordófűszeresség is megjelenik, idő kell neki. Magas alkohol, magas sav. Kortyban körte, pink grapefruit, bors, méz. Tanninérzet és karamell. Ha túl gyorsan kóstoljuk, akkor talán soknak tűnik, de érdemes ezzel a borral hosszabb ideig barátkozni. Rétegzett, telt, és komplex. Kicsit csiszoltabb arányokkal még szebb lehetne. 90/100 pont.

NOVAK Muškat Žuti 2014

Halvány szalmasárga szín. Illata intenzíven édes. Szőlő, méz, virágok. Virágcsokor és zellerpárlat. Rétegek nincsenek, elég egysíkú, csak cukor viszi a prímet, nincs nagy hibája, csak a délutáni sütizésen kívül kevés pillanatot tudnánk hozzá elképzelni. 82/100 pont.

ŠTAMPAR Venera Rosé 2014

Illatban nagy gazdagságot ígér. Tutti-frutti, málna, enyhe vanília, édesgyökér, gyömbér, ehhez képest a korty visszalépés. Szinte fojtóan száraz, a citrusok dominálnak, a savérzet magasabb a kellemesnél. A közönségnek bejött, az egyik kedvenc lett, valószínűleg az mindent beborító és valóban izgalmas illata miatt, kortyban inkább közepesnek ítélnénk meg. 84/100 pont.

LOVREC Viteško Crno 2012

Tiszta mély rubin szín. Meggylikőrös, marcipános, kakukkfüves illat, hordófűszerekkel. Ízében túlérett meggylikőrös. Magas sav, közép test. Tannin picit éretlen. Mintha lett volna koncepció, csak nem tudták végigvinni. Volt, akinek kifejezetten tetszett, másoknak egyáltalán nem, az egyik legmegosztóbb volt talán az este folyamán. 84/100 pont.

JAKOPIĆ Pušipel Prestige 2012

Illatában élénken virágos, friss sárga gyümölcsös, barack kajszi, mangó, amiben felfedezhetünk némi botritiszes jegyet is. Kis muskotályos körte jön a zamatokban, a savak lendítik a kortyot, utóízében friss marad, nem zavaróan édes. 88/100 pont.

A borokhoz helyi különlegességeket kaptunk, amik közül a meso 'z tiblice emelkedett ki, ami valójában füstölt sertéshús, amit zsírban tesznek el. Néhány borból kaptunk az emlékek megerősítése céljából, egy részüket visszakóstoltuk, így a chardonnay, a furmint és a kései szüretelésű presztízs furmint került a kiemelt kalapba (azok a pincék, ahova el szeretnénk majd jutni), az érdekességek közé (ahol mást is szívesen kóstolnánk a pincétől) a zöldszilváni, a sauvignon blanc és a rajnai rizling jutott be. Muraköz szinte teljességgel ismeretlen a magyar boros publikumnak, pedig közel van és volna miből választanunk.

banner
Programok
Programajánló
2022. Május
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
2022. 05. 06. 15:00 - 19:00
Zsolnay Negyed Pécs, Zsolnay Vilmos utca 37
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31