Kérem Várjon!
Cikkek
Cabernet franc I.
Szekszárd felsőpolc: harmadik fejezet
Szünder Dezső
2021 June 15.

A francia eredetű fajta az egyik legelterjedtebb a Világon. Franciaországban  a nagy bordói vörösborok fontos „alkotórésze”, fajtaborként ritkábban fordul elő. Hazánkban leginkább Villányban és Szekszárdon találta meg otthonát, de a Soproni borvidéken is izgalmas borok készülnek belőle. Mint fajtaborként, mind házasításokban kitűnő minőségű, magas extrakt tartalmú borok készíthetők belőle. A fahordós érlelés különleges fűszeres aromákkal gazdagítja a piros gyümölcsös zamatú bort.

Sorozatunk ezen fejezetének első részében a Szekszárdi borvidéken termelt szőlőfajtából két pincészet borát mutatjuk be.

Sebestyén Pincészet Porkoláb völgyi Cabernet Franc 2017

Közepesnél egy fokkal intenzívebb szín, édes, pirosgyümölcsös illat, meggy és cseresznye keveréke, némi édesfűszerrel. Harmónikus, szép egyensúlyt mutató bor, ízben az illatjegyek tökéletes visszaköszönnek, az édes cseresznyés jelleg túlsúlyban kerül, a közepesnél hosszabb utóízt pedig finomra hangolt tanninok, szerethető, pont ideális mennyiségű csersavasság, valamint elegáns ásványos jelleg kíséri le. 88/100 pont. Alkohol 14% 5.450 HUF

Vesztergombi Pincészet Kerékhegy Cabernet Franc 2017

Már külsőre is nagy Pannon bor benyomását kelti, sűrű, lusta lefolyású, koncentrált anyagnak tűnő. Illatban a kávé és fekete csokoládé keveredik keleti fűszerekkel. Az ízében elsőként a tökéletesen érett alapanyag az, ami elsőként szemet szúr. A szájat a nagy test ugyan tökéetesen kitölti, ám nem kelti lusta, tunya bor érzetét. Szeder, szegfűbors, fahéj, kávé, lenyűgöző tanninos porosság, pont ideális sav, véget nem érő hossz. 94/100 pont. Alkohol 16% 14.000 HUF

Ami a pontokon túl van

Sebestyénék a Porkoláb völgyben 1,5 kg-os tőketerhelés és guyot művelési mód mellett nevelték az 5 éves tőkékről származó bor alapanyagát. Az elkészült cabernet franc-nak hatalmas értéke a tökéletes boregyensúly megtalálása, különlegessége pedig az utóízben jelentkező mineralitás, mely minden bizonnyal a termőterület vörösagyagos részeinek köszönhető. Vesztergombi Csabáék szívesen készítenek bort nemzetközi fajtákból. Ennek egy gyöngyszeme ez a most kóstolt tétel. Bárhonnan nézem, bármeddig kóstolom mindig képes új dolgokkal meglepni. Nagynak akar látszani és az is, még pályája elején, de már most fantasztikus állapotban.

Az aznapra éppen készülő csirkezúza pörkölt Sebestyén Csabáék franc-jában találta meg társát. Vesztergombiék franc-ja lenyűgöző komplexitással rendelkezik. Fogyasszuk magában, egy szép pohárban, nagyon lassan, ráérősen, csak különleges napokon, mert ez a bor bizony megérdemli. Én egy hirtelen ötlettől vezérelve kézműves, jó minőségű étcsokoládéba forgatott egész kávészemeket ropogtattam elé, mellé, élmény volt.

Legolvasottabb
Legfrissebb