Kérem Várjon!
Cikkek
Eger kifulladásig: a fehérek
Egerkóstoló-maraton a Kalamárisban, 1. rész
zoranka
2015 January 13.

Ritkán kóstolunk egri borokat, de akkor sokat. Régóta tervezgetjük ezt a kóstolót, "Kalamáris" Kornél kezdte szervezni még talán 12 palackkal (a Kalamáris adta a helyet is a kóstolóhoz), apránként dagadt a sor, a végén 27 bor került a poharainkba. Két részben követhető, miket is kóstoltunk és mit gondoltunk róluk. Tanulságos kóstoló volt, jó társaságban. Az első részben a fehérek jönnek.

Először a gyöngyök

A Juhász Testvérek Gyöngybor 2014 volt a nyitótétel, nem is rosszul tette mindezt. Illatban egész virágos, gyengéden muskotályos, konzekvens, hiszen ez van ízében is. Egész jó savak virgonckodnak benne, kis maradékcukor teszi simulékonyabbá. Kedveskedő, viszonylag egyszerű struktúra, elég friss, 83 pont, ***. Ezzel szemben a Tarjányi Pincészet Igazgyöngy 2013 nem teljesen tiszta, kis redukcióval indít. Zöldséges ízek vannak, a buborékok sem kedvesen jönnek, lehet, hogy a palackkal volt valami gond, de ez most nem volt mutatós. Nem is pontoztam. A száraz gyöngyöző félédes párja a Tarjányi Pincészet Brill 2013 volt. Ebben is jön a petrezselymes-selyemcukros illat. Az édesség simítja, sprite-os édesüdítő, de a buborékokkal nem vagyunk kibékülve, valahogy nem csúsznak. 79 pont, **+.

Fotók: Németh József

A csillagok felé

A következő csoportot egy nemcsillag vezette fel, de gondoltuk, ez lehet hozzájuk az első lépcső. A Bukolyi Pincészet Eger Cottage fehér 2013 illatban ánizsos, szájban olyan édesköményes. Kicsit vaskosabb, teltebb, no meg persze érettebb illatok jönnek. Szájban nem annyira kerek, jön a vajas jegy, jön az alma, kicsit az alkohol is kilóg. 83 pont, ***. Az első csillagunk a Juhász Testvérek Egri Csillag 2013 volt. Illatában kevés virág, enyhe gyümölcs, de szájban nem érzem tisztának, van némi zavar az ízben, talán dohosság. Nem túl hosszú, elég egyszerű szerkezet. 80 pont, ***. Aztán az első csalódás, a St. Andrea Napbor Egri Csillag 2013 dugós volt, második palackot nem hoztam, pech. De szerencsére a Tarjányi Pincészet Egri Csillag 2012 felvidított. Tiszta, jó arányok, egész ásványos, szépen jönnek a rajnai, a chardonnay a krémességet teszi bele, egész izgalmas, jól rétegzett, szépen nyíló, még mindig élő savakkal. 86 pont, ****.

Fajta-szivárvány

Hat fajta, hét bor a folytatásban. A Tarjányi Pincészet Szürkebarát 2013 illata picit ragasztósan indul, kell kis szellőzés, hogy kibújjon más is alóla. Diós, kis krémmel, hordóérzet, de nem igazán találok benne szürkebarátot. 79 pont, **+. A Tarjányi Pincészet Rajnai Rizling 2013 illatában megvan a rajnai rizling, aztán zamataiban egyszerre citrusok és méz, baracklekvár és verjus. Jó savak, kis éllel. Tiszta, kortyolgatjuk, még kedvelhetjük is, de azért stikában Mosel felé tekintgetünk… 83 pont, ***. Az egyik személyes kedvencem a Tarjányi Pincészet Bouvier 2013 volt. Elég telt, kis szárító cserérzet, érdekes, idehaza még nem kóstoltam belőle, a szlovén ranina viszont elvileg ugyanez a fajta. Krémes-kókuszos illatban, szájban elég határozott. Izgalmas bor, 85 pont, ****. Az est első felét azonban kétségtelen a Bukolyi Pincészet Viognier 2013 határozta meg. Izgalmas édes virágos illata van, de cseppet sem parfümös. Jó arányok a szerkezetben, kortyban is tiszta, nyíló, áradó, sok trópusi gyümölcs, egész olajos. 89 pont, ****+.

Két hárslevelűnk volt: a Tarjányi Pincészet Hárslevelű Superior 2013 picit töményebb, vastagabb, virágmézes, kis keserédességgel. 84 pont, ***+, míg aTarjányi Pincészet Hárslevelű 2012 visszafogottabb, kicsit túl a csúcson, kicsit fáradóbb hangulatú bor. 81 pont, ***. A sort a Tarjányi Pincészet Sauvignon Blanc 2012 zárta. Kicsit fáradó, izzadtságos, valahogy különállást éreztünk benne, a SB kedvelője vagyok, de ez a verzió most nem jött be. 79 pont, **+.