Kérem Várjon!
Cikkek
Kadarkák, kilátással
Kóstoló az Ég&Föld Borvendégházban
zoranka
2015 January 12.

A minap kadarkázni hívott fel Nemes Richárd. Lesz pár szekszárdi borász és megnézünk két tucat kadart, hangzott az opció, amire le is csaptam, így csütörtök délután már két jó szekszárdi kávéval hangolódtam az estére. Miután a leendő résztvevők felével összefutottam A kávé házában, így könnyen odataláltam a Csacska-szurdikon át (kihagyhatatlan név, muszáj volt belefonni a beszámolóba) megközelíthető tanyához. Tíz klónmintával vezettük fel a 16, immáron vakon kóstolt, piaci kadarka-tételt.

Két különböző kóstolóról maradt pár Sauska-klónminta, ebben a villányi pincészetben telepítette el ugyanis vagy 15 különféle klónt, a már több éve zajló kísérletek részeként. Heimannék 7 különböző 2011-est, jómagam 3 palack 2012-est tudtam hozzátenni a sorhoz.

P9 2011

Szín nagyon korrekten kadarkás, amilyen a prekoncepciónk. Az illat is jellegzetes, van fűszeressége, kortyban viszont kicsit melegít a vége. Édes, cseresznyés-cseresznyebefőttes illat, hecsedlisség, szép tartalom, jó struktúra, vibráló, elég hosszú, szépen megmarad a zamata. Tőlem: 84 pont, ***+. Átlagban: 82 pont, ***

P122 2011

Fűszeresebb illat, kicsit fanyarkásabb zárással, a már-már áfonyásba hajló, édes-savanyú illatvilág, kortyban egyszerre van test, ugyanakkor vékony, egyenes vonalú, tiszta, de a fanyar zárás miatt nem kedves. Tőlem: 80 pont, ***. Átlagban: 80 pont, ***

P123 2012

Telt, kicsit hecsedlilekváros illat, több intenzitás, több zamatosság, vastagabb, viszont a savak őrzik a lendületet. A vége felé kicsit kevesebb marad belőle, savanyúcukorkás, és a tanninérzet is megjelenik, plusz itt is van pici fanyarság. Tőlem: 80 pont, ***. Átlagban: 79 pont, **+

P123 2011

Fűszeres, az előzőnél kicsit kedvesebb illat, cseresznye, hűvös fűszeresség. Kortyban egyensúlyosabb, van benne kedvesség is. Tartósabb íz is, de nem túl hosszú. Szebb egyensúly. Tőlem: 82 pont, ***. Átlagban: 83 pont, ***

P124 2011

Világosabb szín, az illat fűszeresebb, viszont kortyban édeskés, van egy fura grapefruitos savhangsúly és jóval filigránabb struktúra. Van benne játékosság, a kadarka könnyedebb, light verziója. Tőlem: 81 pont, ***. Átlagban: 82 pont, ***

P147 2012

Intenzív, vastagabb, krémesebb. Tartalmas, fűszeres vonal, van benne cseresznyebefőtt, de van friss meggy és van benne finom tanninérzet. Jók az arányai, elég játékos, elég kedves, elég friss. Itt volt szórás rendesen, megosztotta a csapatot. Tőlem: 85 pont, ****. Átlagban: 82 pont, ***

P147 2011

Hasonló, mint a 2012-es, viszont elég intenzív, érett gyümölcsökkel, jó fűszerekkel, kortyban is elég tartalmas, van tannin, van gyümölcs, kicsi alkoholplusz megjelenik ugyan a végén, de az egyik leglendületesebb, legtartalmasabb kadarka a sorban. Tőlem: 86 pont, ****. Átlagban: 84 pont, ***+

P167 2012

Sötét. Markáns, elég vastag, elég sok tannin jelenik meg benne. Jól elkészített bor, de kevésbé klasszikus kadarka. Inkább kiegészítő elem lehet egy többklónos ültetvénynek, bornak. Tőlem: 80 pont, ***. Átlagban: 81 pont, ***

P167 2011

Illatban hűvösebb, megjelenik benne a kátrány, a pörkölt aromák, plusz ízben sem arányos. Elég tartalmas bor, szájban fokozódik az égető alkohol, a tanninérzet, jönnek a pörkölt kávés jegyek, kicsi tapadós. Tőlem: 79 pont, **+. Átlagban: 80 pont, ***

P173 2011

Színben is tömény, kortyban is sem kímél. Van tannin. Van vastagság. Tömör bor. Nem rossz, csak nagyon más. Tőlem: 80 pont, ***. Átlagban: 79 pont, **+

A tíz klónminta után a tapasztalat: a borászok nálam biztosan kíméletlenebbek a pontozáskor, viszont még nyolcan is többfelé húznak, amikor az ideális kadarkát fogalmazzuk. Viszont a klónok között akadnak reménykeltők (nálam a P147 a nyerő), de a P9 még mindig referencia. A folytatásban 16 tétel a szekszárdi pincék mélyéről, vakon, a legidősebbtől a fiatalabbak felé haladva.

Németh János Pincészet Kadarka 1999

Érett illatok, kicsit diós, érezhető, de nem bántó az oxidáció. Kortyban sokkal inkább érezhető a fáradtság. Megjelenik a savanyúcukor és icipici doh is. Túl a csúcson. Szikár, leginkább savra üresedett, az tartja még a lendületét. Tőlem: 80 pont, ***. Átlagban: 80 pont, ***

Balla Géza Ménesi Kadarka 2006

Kicsit likőrösbe hajló illat, de főleg íz. Az alkoholérzet dominál, kevésbé kadarkás. Illatában pici ragasztó is felfedezhető. Pörkölt földimogyoró, vagy mogyoróvajas is akár. Keserűlikőrbe hajló vég. Tőlem: 75 pont, **. Átlagban: 75 pont, **

Dúzsi Tamás Kadarka 2007

Ez sem gyenge alkoholban, a meggylikőr jön az illatából, érett jegyek. Van tartása még, de már nem teljes élmény. Kicsi kiüresedett a belseje, a végére sav marad. Tőlem: 80 pont, ***. Átlagban: 80 pont, ***

Márkvárt János Kadarka 2009

Kicsit fülledt illattal indít. Van benne kis gumi, némi lekváros, kortyban picit tapad is, negrós is, jön a medvecukor, elsőre túl sok. Aztán ahogy szellőzik, egyre kedvesebb. Elég komplex, van íve. Nyílik szépen, egyre többet mutat, kortyban több. Tőlem: 84 pont, ***+. Átlagban: 84 pont, ***+

Németh János Pincészet Kadarka 2011

Az illatában megjelenik egy nem túl erős, de pár perc alatt nem kiszellőztethető penészes-dohos háttér. Ez bezavar, hiszen egyébként szép lenne, némi cseresznye, kis meggy, ibolya, jó savak. Nehezen értékelhető, mert ez a dohos felhang elviszi… Tőlem: 79 pont, **+. Átlagban: 78 pont, **

Pósta Borház Kadarka 2011

Az illat bejön, az ibolyától a meggyig terjed a spektrum, megjelenik a csipkebigyó is. Zamatai egész szimpatikusak, van kereksége, izgalma. Tartalmas bor, korrekt tanninérzettel, savakkal. Tőlem: 86 pont, ****. Átlagban: 84 pont, ***+

Sauska Kadarka 2011

Illatban egész jó, kis befőttesség, az eltett, cukrozott cseresznye illata. Van vastagsága, teste, a befőtt, a cseresznye továbbra is itt van, de annál sokkal több. Jó savak, van vibrálás, van energia és erő is. Egész hosszú a korty. Tőlem: 86 pont, ****. Átlagban: 84 pont, ***+

Márkvárt János Kadarka 2012

Illatban elég visszafogott. Petrol, gyógyszertár is van benne. Kortyban kissé „savanykás”, valami rejtély folytán nekem éretlen gyümölcsös savak vannak benne. No meg tannin. És kis édesség is, ami elég konfúz helyzet. Tőlem: 83 pont, ***. Átlagban: 84 pont, ***+

Vesztergombi József Kadarka 2012

Nekem elég aszalt meggyes az illat, Márkvárt Jani szerint pirított chili mandulával. Pici illó is, nem megy túl a határon, de erre kényesebb orrnak érezhető. Tannin, kicsit szemcsés. Túlérett alapanyag. Mazsola. Puncs. Erőteljes, de nem egyensúlyos. Tőlem: 82 pont, ***. Átlagban: 83 pont, ***

Pósta Borház Kadarka 2012

Megint egy túlérettséggel, tömörséggel, töménységgel küzdő bor, amiben nem integrálódtak az elemek teljesen, a vége bőr, illatában pici szőrmésség. Nincs nagy gondja, csak valahogy nem egységes. Tőlem: 80 pont, ***. Átlagban: 81 pont, ***

Mauer Oszkár Kadarka Nagy-Krisztus dűlő 2012

Kis fülledtség, némi ox az illatban, de valamennyire szellőzik. Van fűszer, van meggyes-cseresznyés gyümölcs. És mazsola, lakk, kókusz, csipkebogyó. Hűvös karakter. Jó savak is vannak benne, kis kesernye a végére jut. Tőlem: 82 pont, ***. Átlagban: 80 pont, ***

Mauer Oszkár Kadarka 1880 2012

Animalitás. Szúrós illat. Brett. Nem értékeltük.

Fülöp Gergely Benedek-völgyi Kadarka 2013

Szép illat, jön a fűszer, jön a meggy, kis cseresznyebefőtt itt is bejátszik, de nekem ez bőven belefér a kadarka-képembe. A szín szép, a test arányos, jó lendület érettséggel, van sav is, alkoholplusz a végén róható fel csak. Tőlem: 87 pont, ****. Átlagban: 87 pont, ****

Márkvárt János Kadarka 2013

Virágosabb, frissebb illat. Pörkölt cukor, érlelt vaj. Kortyban jönnek a friss gyümölcsök is, lekerekedett bor, jó sav is van benne persze, édes gyümölcsösség mellett nem veszít a lendületéből sem. Könnyed, de szép kadarka. Tőlem: 85 pont, ****. Átlagban: 84 pont, ***+

Heimann Kadarka 2013

Elsőre nem mutat sokat, fülledtség, szivardohány, gumi az illatában. A vadság idővel enyhül és szebbet is tud mutatni, de csak részben emlékeztetett a tavaly októberi borboksz során mutatott elegáns kadarkára. Tőlem: 84 pont, ***+. Átlagban: 84 pont, ***+

Bott Frigyes Kadarka 2013

Elsőre csak annyit írtam fel: tetszik. Virág és gyümölcs, fűszeresség és jó savak, selymes és kedves. Birsalma, csipkebogyó. Izgalmas, sokrétű, ivós, de közben van súlya is. Olajos, csúszós, szép gyümölcsökkel. Légies és ásványos. Tőlem: 90 pont, *****. Átlagban: 88 pont, ****

Igazándiból egy bor emelkedett ki nagyon és egy tartotta úgy-ahogy vele a lépést. Bott Frigyes olyan kadarkát tett le az asztalra, ami tiszta, határozott élű, északias-osztrákos hangulatú, de nem tudunk belekötni sehol sem. Fiatal még, ez talán igaz, csak maradjon későbbre is belőle. Egy fiatal, számomra eleddig ismeretlen szekszárdi, Fülöp Gergely bora volt csak a nyomában a Bott-bornak, ez hozta a szekszárdias ízeket, a szép arányokat, érdekelne, mit rejteget még a pincéjében. Nekem bejött még a Sauska, a szekszárdiaknak kevésbé, viszont Márkvárt Jani 2013-asa a legivósabb fiatal kadarka volt.

Sok bor jutott el a ***/**** határára, de a szórás miatt megállt a középúton. Mivel csak nyolcan kóstoltunk, már egy-két vélemény is erősen befolyásolta az átlagot. Az este mindenképpen izgalmas volt, a borok tekintetében is, de jót beszélgettünk, köszönet a csapatnak (Heimann Ági, Heimann Zolik (sr. és jr.), Márkvárt Jani, Posta Peti és Gergő, Németh Janó), de legfőképpen a házigazda-ötletgazda Nemes Richárdnak, no meg anyukájának a remek kiflikért.