Idén tizedik alkalommal rendezték meg a Franc & Franc fórumot és kóstolónapot. Az első napon hagyományosan a Pécsi Borozó is jelen volt, a november 21-én tartott, 180 fős rendezvénynek ebben az évben is a villányi Bock Borászat konferenciaterme adott otthont.
Az esemény 2015-ben a Villányi borvidék borászatainak összefogásaként indult, mára már nemzetközi szakmai rendezvénnyé nőtte ki magát. A szőlőfajta iránti elköteleződést nem csak a termelők, de a fogyasztók is mutatják: évről évre részt vesznek a fórumon, és kóstolják a jobbnál jobb cabernet franc-okat a világ minden tájáról. Ez a fajta már a rendszerváltás előtt a borvidék zászlóshajója volt, többek között az esca betegséggel szembeni ellenállóképessége miatt is kedvelték. Az igazi figyelemfelhívás azonban akkor történt, amikor Michael Broadbent által elhangzott a híres mondat: ,,A cabernet franc megtalálta természetes otthonát Villányban.” Bock József és Gere Attila szerint is nagyon jó választás volt a franc, mint zászlóshajó, azonban a borászok feladata a Villányi Franc népszerűsítése nemzetközi szinten is, amelynek egyik állomása ez a rendezvény.
A nap elején kaptunk egy rövid áttekintést az elmúlt tíz évről: 2015-ben az első konferencia Siklóson került megrendezésre, ahol a TOP12 bort 40 tételből válogatták ki. Idén ez a szám már 82 volt. A következő években olyan izgalmas témákon volt a hangsúly mint a terroir, a mediterrán életérzés, a tengerentúli cabernet franc-ok, a fenntarthatóság, és nem utolsó sorban a gasztronómia. Ebben az évben minden témából kaptunk egy kis kóstolót.

Kezdésként egy kóstolóval egybekötött előadást hallhattunk. Az 5 tétel közül az első készült a legrövidebb kontakt idővel, az utolsó pedig 30 napos héjon tartással. A különbségek nagyon szépen, fokozatosan épültek fel: intenzív gyümölcsösséggel kezdtünk, majd eljutottunk a mélyebb, strukturáltabb borokig.

Csányi Pincészet Teleki Válogatás Cabernet Franc 2023 (Classicus)
Ez a Fekete-hegy Hársos-dűlőjéről származó tétel volt az egyetlen, ami nem kapott hordót: tartályban érlelődött másfél évig. Éppen emiatt karaktere friss, gyümölcsös, könnyed. Ízben leginkább piros bogyós gyümölcsök jelennek meg. Szép tanninok és lágy savak jellemzik, szám szerint 4,8 g/L. Alkoholtartalma 15,5 %, 0,6 g/L maradékcukorral.
Günzer Családi Birtok Cabernet Franc 2021 (Classicus)
3 dűlő: Jammertal, Csillagvölgy, Dobogó, és 3 talaj: agyag, lösz, mészkő. A tétel komplex szerkezete a 12 hónapig tartó francia hordós érlelésnek és további 1 év palackos érlelésnek köszönhető. A korty elején finom, gyümölcsös aromák, a végén enyhébb hordós jegyek kerülnek előtérbe. Savtartalma 5 g/L. 14,5-ös alkohol, 1,5 g/L maradékcukor.

Koch Borászat Villányi Franc 2021 (Premium)
Ez már testesebb, mint az előző kettő. Rövid ideig kapott csak héjon áztatást, a fajta aromáinak megőrzése érdekében. Az irányított erjesztés és az almasavbontás is acéltartályban ment végbe, ezt követően egy évig érlelődött magyar és amerikai tölgyfahordóban is. A fajtajelleges jegyek mellett fűszeresség is megjelenik, főleg illatban. Alkoholtartalma szintén 14,5 %, savtartalma 5,1 g/L, maradékcukor 3 g/L. Származási helye: Imre-völgy.
Agancsos Pincészet FRANCia 2021 (Premium)
Remete-dűlőről származó, gazdag karakterű tétel. A nevét nem véletlenül kapta: 24 hónapot érlelődött 3 francia tölgyfahordóban. Elegáns szerkezet, finom pörkölési aromák. Leginkább az étcsoki dominál benne. Alkohol-és savtartalma is ugyanannyi, mint az előző tételnek, maradékcukrot viszont nem tartalmaz.
Szende Pince Kopár Villányi Franc 2020 (Premium)
A Kopár dűlő meszes talajáról híres, ami a bor ízeiben is visszaköszön. Ez a tétel az előzőhöz hasonlóan szintén 24 hónapos érlelést kapott, de magyar hordóban. 225 literes helyett 500 literes hordóban érlelődött, így a bor gyümölcsössége jobban megmaradt. Ízben málna, szeder és cseresznye dominálnak. 5,3-as savtartalom, 15-ös alkohol és 1,8 g/L maradékcukor.
Ruppert Borház Villányi Franc 2020 (Premium)
A legtöbb tétellel ellentétben, ez a bor nyitott kádban erjedt. Ezt követte 18 hónap magyar tölgyfahordós érlelés. Illatában fekete bogyós gyümölcsök jellemzik, leginkább fekete ribizli, áfonya és szeder. Az érett gyümölcsösség ízben is visszaköszön, hordófűszerekkel kiegészülve. Savszerkezete feszes, de nem tolakodó. A tétel a Csikorgó-dűlőről származik, alkoholtartalma 15,5 %, savtartalma 5,8, maradékcukor 2,1 g/L.
Vinatus Pincészet Villányi Franc 2019 (Premium)
Ez a Bocor- és Csicsó-dűlők terméséből készült tétel egy évet töltött hordóban. A 12 hónap finom fűszerességet adott a bornak, miközben savai harmonikusak maradtak. A hordós jegyek mellett enyhe zöldpaprika is felbukkan, nagyon jól áll neki. Tartalmas karakterű, 14%-os alkohol és 5 g/L savtartalmú tétel, 2,8-as maradékcukorral.
Sauska Villányi Franc Makár 2018 (Premium)
A 28 napos extrakciós időnek köszönhetően testes, komplex bort kóstolhattunk. 17 hónapig francia tölgyfahordóban erjedt, aminek köszönhetően mind illatban, mind ízben fás jegyek és fűszerek jelennek meg: szegfűszeg, szerecsendió, bors. Savtartalma 5,4 g/L, alkoholtartalma 15 %, maradékcukor 2 g/L.

Ipacs Szabó Birtok Ég és Föld között 2022 (Super Premium)
A tétel különlegessége, hogy nem kapott derítést és szivattyúzást sem, kizárólag gravitációs eljárással került palackozásra. Magyar és francia hordókban is érlelődött, összesen 20 hónapig. Gyümölcsökből főként a fekete bogyósok mutatkoznak meg, a hordós aromákból pedig a kakaó és az étcsokoládé. 1,2 g/L maradékcukra és 5,6 g/L savtartalma feszes, határozott szerkezetet ad a bornak. Alkoholtartalma 14,5 %.
Gere Attila Pincészete Villányi Franc Ördögárok 2022 (Super Premium)
Annak ellenére, hogy 16 hónapot töltött tölgyfahordóban, a fűszeres és a gyümölcsös aromák tökéletes egyensúlyban vannak. A hordós jegyek ebben a tételben enyhén füstös- kávés ízvilág formájában mutatkoznak meg. Kiegyensúlyozott szerkezetű, hosszú lecsengésű tétel, finom tanninokkal. 14-es alkohol, 4,8 g/L savtartalommal és 0,4 g/L maradékcukorral.
Mokos Pincészet Villányi Franc 2021 (Super Premium)
Elegáns, komplex, testes tétel. 22 hónapig érlelődött magyar és francia tölgyfahordóban. Gyümölcsösség előtérben, a fűszeresség visszafogottan, enyhébben érezhető. A bor a Weingarten-dűlőről származik és Taucher-tartályban készült. Analitikája: 15 %-os alkoholtartalom, 6,6 g/L-es savtartalom, 0,9 g/L maradékcukor.
Stier Pincészet Villányi Franc 2019 (Super Premium)
Ez a siklósi Városhegy-dűlőről származó tétel 20 hónapot töltött új tölgyfahordóban. Illatában érett piros bogyós gyümölcsök és borsos, fás fűszerek találkoznak. Ízben leginkább a hordós ízjegyek dominálnak, főként a csokoládé. Nagyon nagy érlelési potenciállal rendelkező bor, 14,5 % alkohollal, 5,2 g/L savtartalommal, és 2,1 g/L maradékcukorral.
A napot egy kóstolóval egybekötött kerekasztal beszélgetés zárta, melynek témája a mai kihívások és az azokkal való szembenézés volt. A Vylyan, a Bock és a Gere pincészet három kivételesen beérett tételével zártuk a programot – a 2015-ös, 2009-es és 2006-os borok valódi időutazást kínáltak. Igazi különleges élmény volt, emlékezetes lezárása a fórumnak.

A rendezvényre egész Villány büszke: az összes villányi borászat jelen volt, együtt mutatták meg a borvidék erejét. A cél továbbra is a legjobb minőségű vörösborok készítése, de ma már legalább ilyen fontos a történetmesélés és átadás is, hogy az egész világ közelebb kerülhessen Villányhoz. Az új generáció dolga a trendek és az innovációk követése úgy, hogy közben a gyökerek sem vesszenek el. Így őrizhető meg az a hitelesség, amely igazán megmutatja, mire képes ez a borvidék.