Kérem Várjon!
Cikkek
Grooner a Billából
Két zöldveltelini Ausztriából
kenszei&mz
2010 September 28.

Lutzmannsburgba nem csak a fürdő miatt érdemes ellátogatni, a Magyarországgal gyakorlatilag összeérő település a „Blaufränkischland” kapuja. Takaros kis burgenlandi község remek családi borászatokkal. Vörösekről kicsit később, két zöldveltelinit kóstoltunk kenszei kollégával.

Hiába a profi és hibátlan osztrák bormarketing, az egész napos nyitva tartás, előzetes bejelentkezés nélkül többszöri próbálkozás után is csak néhány lutzmannsburgi pincészet nyitja ki a kapuját dörömbölésünkre. A helyi vörösborokról lesz még összeállítás, mi most zöldveltelinit kerestünk mindenkin. A buschenschankok gazdái a jelek szerint rendesen magukévá tették a központi bormarketinget, minél többet beszélgetünk, annál inkább az a kép alakul ki, hogy a fajta itt amolyan megtűrt, valakinek jó lesz alapon készül, de a vendéggel elsősorban a kékfrankost kell itatni. Ami valahol rendben is van, de végül a helyi Billában kötünk ki, s beszerzünk két két euró alatti zöldveltelinit.

Wegenstein Grüner Veltliner 2009
Minimál dizájn, talán a legminimálabb, amit eddig láttam, mindenesetre találó. A jól megszokott csavarzár feltépése után tódul ki az illat. Intenzív, nem kérdés, csak nem találjuk a kén alatt a bort magát. Szúr bizony, nem kicsit. Kapja a nagy levegőket, átfejtjük, pörgetjük, mozgatjuk, de csak nem akarja megadni magát. Idővel azért feltűnik valami borra emlékeztető illat és zamat. Kicsit túl korai szüret, emiatt ress, friss, de a korty végén éretlen is. Fanyar, mintha citromsav bujkálna benne. Rövid, szinte nincsen lecsengése. Szódával jól telenyomva egész tűrhetően kitisztul. Olcsó, vékony veltelini, nem igazán tudtuk élvezni ebben az állapotában.

Winzer Krems Donau Prinzessin Grüner Veltliner 2009
Kicsit szofisztikáltabb megjelenés, a csavarzár megmarad, de szerencsére sokkal jobb bort zár el a külvilágtól. Színében is tisztább, egészségesebb. Illatában ott bujkál a kén, de mi ez az előző tételhez képest, könnyedén kipörgetjük. Friss, üde, de nem túl intenzív illat, leginkább a szőlőt juttatja eszünkbe, úgy egy héttel a szüret előtt. Egészen zamatos, ropogós savakkal, a vége egy leheletnyivel hosszabb. Itt is tiszta szőlő ízek, citrusokkal. Az előzőhöz hasonlóan alacsony alkohol (11,5), de sokkal több és tisztább íz. Míg megvárjuk a későn érkezőket, el is fárad, az utolsó pohárnál már kezd szétesni. Nem fogjuk sokáig emlegetni, poharazgatni kitűnő, pillanatok alatt elfogy. Olcsó, tiszta, egyszerű veltelini. Ha Billában járnak, ne hagyják ki.