Kérem Várjon!
Cikkek
Uránváros végállomás
Fröccs-kalauz: Pokol, Kuba, Kék Tanszék
szerk.
2010 September 27.

Erőteljes főszerkesztői nyomásnak és lelki terrornak engedve kitörtünk a belvárosból, és Uránvárosban kerestünk rendes fröccsöt magunknak. Pokoli élmények átélése mellett arra is rájöttünk, hogy a bányászok nem szeretik a rozét. Viszont a szóda olcsó és jó.

Pokol Pub & Söröző, Vadrózsa u.2.

Végállomások mellé tuti biznisz kocsmát telepíteni, munkából hazamenet (vagy munkába indulva), buszra várakozva ki az, aki ellen tudna állni egy talponállónak, főleg ha az nem amolyan kétes hírű késdobáló, hanem fiatalokkal (is) számoló pub. A kategória önkényes magyarországi használatáról írhatnánk hosszan, azontúl, hogy angol, meg vonzóbb, mint azt hallani kocsma, az érintettek többsége nem tudja pontosítani a definíciót. A leggyakoribb közös pontja (a puboknak) a faanyag túlzott belsőépítészeti használata, bár legalább természetesebb, mint a műanyag.

A Pokol névválasztásának indokait kutatva inkább csak marketingre gyanakszunk, nem parkolnak az épület előtt a Hell’s Angel motorosai, s a vendégek sem amolyan kötekedő, rosszarcú idegenek. A széles, de nem túl izgalmas kínálathoz képest a boros részleg elég szerény. A vörös folyóbor eredete Nagyrada, a fehér csak dél-dunántúli tájborként jelenik meg, de azért a Cezar Borászatra nem tippelnénk. Utóbbi korrekt iparosmunka, hideg és erős gépi szóda húzza fel a kellemes szintre. Illata nem sok, viszont ízében sincs zavaró körülmény, se nem rossz, se nem jó, kocsmabor a javából, fejfájás nélkül fogyasztható belőle nagyobb mennyiség.

Számla
Dél-Dunántúli Fehér Tájbor: 50 Ft
Szóda: 15 Ft
Kisfröccs: 65 Ft

Két és fél fröccsös hely
Pub az uránvárosi buszpályaudvarnál, country-s hangulattal, magyaros kínálattal. Magához képest egész jó, s a bortól sem kell megijednünk.


Kuba Eszpresszó, Kerényi Károly u. 6.

Szántósok kult helye Uránvárosban, amely már akkor is világmegváltó berúgások és egyetemi legendák helyszíne volt, amikor velünk még személyi ellenében álltak csak szóba a kocsmárosok. A népszerűségénél csak a híre volt nagyobb, aztán elérte az, ami oly sokszor megesik, némi áremelés, a régi motorosok kiesése és alapvetően igénytelenségbe fulladt átalakítás (még ma is sajnáljuk a falfestményeket) után belefulladt a jellegtelenségbe.

Bár a napi ajánlatban 60 forintért fut, mi azért csak majd dupla áron kapjuk meg a túl sok jót nem ígérő Duna-Tisza közi Zalagyöngyét. Vádoljanak előítéletekkel, persze hogy vannak igencsak szép borok a Dunán túlról (Tiszán innen) de a kétes minőségű bor olyan mennyiségben van jelen a piacon, hogy nem egy generáció vadult már meg tőle. Üdvözlet a homokról, lehetne a címkén, a zalagyöngye szebb pillanatokra tartogatott, érzékenyebb ízlelőbimbóinkat karcolja, a szódán túl egyetlen erénye a karakteres, húslével kevert dijon-i mustáros mellékíz. Gasztrobor a javából, ha!

Számla
Duna-Tisza közi Zalagyöngye: 110 Ft
Szóda: 10 Ft
Kisfröccs: 120 Ft

Félfröccsös hely
Ahhoz képest drága is. Alternatíva nincs, az egyetlen fehérbor tartós fogyasztásának komoly élettani hatásai lehetnek.


Kék Tanszék, Kerényi Károly u.

Persze hogy bánt minket ez az egész, ezért is a javító szándék, húsz méter után betérünk a Kék Tanszékbe, hátha ott majd a fröccs is olyan lesz. Szintén legendás hely, ahol barátságok és szerelmek szövődtek, majd bomlottak fel, s itt dőlt el megannyi zéhá végeredménye is. Bár a „vörösboros cola” már előre jelzi, hogy ne ábrándozzunk. Nem is ragoznánk tovább, nem akarunk gonoszkodni feleslegesen, a fehérbor név alatt ugyanaz a bor jelenik meg, mint a Kubában. Kár érte.

Számla
Fehérbor: 60 Ft
Szóda: 10 Ft

Félfröccsös hely
Választási lehetőség nincsen, egyféle homoki csodából áll a fehérbor választék. Mustárral talán.


Fröccs-térkép


Fröccs-térkép nagyobb térképen való megjelenítése

Legolvasottabb
Legfrissebb